Na een lange en vooral drukke nacht zijn Sinterklaas en zijn pieten momenteel alweer op weg terug naar hun over het algemeen warme thuisbasis Spanje. Of ze daar nog veel van de zon kunnen genieten de komende tijd is echter maar de vraag. Ook daar vallen nu namelijk heel geleidelijk de ‘donkere dagen voor kerst’ in. Het kost de zon in deze tijd van het jaar steeds meer moeite om zich nog te kunnen laten zien tussen alle wolkenvelden door en de dagen worden natuurlijk ook steeds korter. Toch zijn er af en toe dagen waarop het de zon wel lukt en zo’n dag is vandaag in het zuidoosten van Spanje. Sint heeft dus geluk, maar als hij een paar daagjes langer in ons land zou zijn gebleven, had hij ook hier nog van de zon kunnen genieten. Morgen zijn er namelijk flinke perioden met zon en is het opnieuw vrij zacht met 9 graden.
Niet alle pieten waren even blij met de regen die hier viel, maar of ze in Spanje de warmte en zon krijgen die ze willen? Foto: Lia en Ab Donker.
Kijken we naar het algehele beeld dan is het toch wel bewolking die de komende dagen de Europese atmosfeer beheerst. De zon weet zich nog maar sporadisch te laten zien, vooral in de meest zuidelijk gelegen gebieden van Europa. Langs de Spaanse Costa’s, de Franse Rivièra, maar ook in grote delen van Italië, Griekenland en langs de Kroatische kust komt hij regelmatig tevoorschijn, al is het lang niet meer zo overtuigend als bijvoorbeeld een week geleden.
Ook aan de andere kant van het Europese continent schijnt de zon de komende tijd regelmatig, maar dan wel vooral boven een al vrij dikke laag sneeuw. In het noorden van Scandinavië, ofwel Lapland, òfwel de verblijfplaats van de Kerstman, is het al een paar weken behoorlijk winters met middagtemperaturen rond -5 graden en vrij regelmatig een verse portie sneeuw.
Vochtige lucht vanaf zee
In West- en Noordwest Europa is het al een vrij lange tijd heel andere koek. In een sneltreinvaart worden daar met een westelijke stroming lagedrukgebieden met hun bijbehorende storingen aangevoerd en die resulteren niet alleen in veel bewolking, maar ook in bijna dagelijks wel wat regen. Daarbij komt dat de lucht momenteel vrij onstabiel is, door de vrij zachte temperaturen aan het aardoppervlak en de koudere lucht hoger in de atmosfeer.
Bovendien is het zeewater relatief gezien nog een stukje warmer dan het vasteland. De lucht boven het zeewater wordt daardoor opgewarmd en omdat deze warmer wordt dan zijn omgeving, stijgen luchtbellen op. Omdat de lucht boven zee vrij vochtig is, vormen zich wolken en komen er gemakkelijk buien tot ontwikkeling. Deze worden in de westelijke stroming ook onze kant op geblazen en met al die bewolking wordt het boven het Europese continent steeds donkerder.
Vanaf zee wordt veel bewolking aangevoerd, waardoor het steeds donkerder lijkt te worden binnen Europa. Foto: Gerard Boukes.
Zuidelijke straalstroom
En zoals al eerder gezegd moeten ook de meest zuidelijke landen er steeds meer aan geloven. De straalstroom, de grens van koude lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden op ongeveer 5 kilometer hoogte, komt namelijk steeds zuidelijker te liggen. Niet alleen gaan de temperaturen in het zuiden verder omlaag, maar ook weten de depressies deze gebieden nu te bereiken. De Sint zal zich dus ook in Spanje op moeten gaan maken voor minder zonnige omstandigheden, maar dit hoort natuurlijk bij de tijd van het jaar. Wat de temperatuur betreft, zit hij er in Spanje wel warmpjes bij met langs de zuidoostkust nog zo’n 20 graden.
De zon moet in deze tijd van het jaar steeds meer moeite doen om zich te laten zien. Foto: John Dalhuijsen.
Winterweer
Bij ons is het al een tijd lang erg zacht voor de tijd van het jaar, maar zoals gisteren ook al in deze rubriek beschreven, lijkt er wel wat te gaan gebeuren in de atmosfeer. Volgens verschillende modelberekeningen wordt de zachte zuidwestelijke wind op termijn ingeruild voor een ‘koudere’ oostenwind en die zou op den duur natuurlijk wel eens winterweer kunnen gaan opleveren.
Bron: Meteo Consult