Aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval hebben vrijdag in het zuiden van Brazilië zeker twintig mensen het leven gekost. Duizenden mensen raakten door het noodweer dakloos. Vier kinderen kwamen om het leven toen een modderstroom hun sloppenwijk trof, in het zuiden van de stad Sao Paulo. Bij andere aardverschuivingen in de stad verloren twee volwassenen het leven. Elders in de staat vonden zes mensen de dood. Bij de grens met Uruguay en Argentinië kwamen acht mensen om het leven.
Meer dan honderddertig steden in Rio Grande do Sul riepen de noodtoestand uit. Het water in rivieren steeg tot tien meter boven het normale peil.
©Nieuws.nl
Hevige overstromingen en modderstromen in de zuidelijke helft van Brazilië hebben al aan minstens 20 mensen het leven geëist. 130 Steden hebben al de noodtoestand uitgeroepen. Afgelopen vrijdag kwam in Sao Paulo het water tot de borst. In Rio de Janeiro zijn meer dan 18 000 mensen dakloos geworden.
Ten zuiden van de evenaar komen deze tijd van het jaar altijd heftige regen en onweersbuien voor. Dit komt door de positie van de Inter-Tropische Convergentie Zone (ITCZ). Dit is een zone met relatief lage druk, hierdoor zijn er veel stijgende bewegingen en ontstaan er grote onweerssystemen. Elk jaar oscilleert deze convergentie-zone rond de evenaar. In de zomer op het noordelijk halfrond ligt de ITCZ ten noorden van de evenaar, en in de winter eronder. De komende dagen wordt er meer regen verwacht, vooral in het midden van het land zal er weer veel neerslag vallen.
©Weeronline
De grootste stad van Brazilië, Sao Paulo, is voor de tweede keer binnen een week getroffen door grote overstromingen. Zes mensen zijn door aardverschuivingen als gevolg van de hevige regenval om het leven gekomen. Dat hebben plaatselijke media dinsdag gemeld.
Een groot deel van de stad ligt plat. Veel verkeer kwam vast te staan toen wegen werden geblokkeerd door water uit overstromende rivieren. Veel mensen konden door het water hun werk niet bereiken. Zes mensen, onder wie vier kinderen, kwamen om het leven toen modderstromen hun krotten wegvaagden.
©Nieuws.nl