De meest zuidelijke staten van Amerika staan over het algemeen bekend om hun hoge temperaturen en tegelijkertijd ook droogte, maar vandaag lijkt de dag anders dan anders te gaan verlopen: er wordt namelijk sneeuw verwacht. Hoewel het om slechts een laagje van hooguit een paar centimeter gaat, is dit voor deze regionen een vrij bijzondere gebeurtenis. Vluchten naar onder andere de plaats Houston in het oosten van Texas zijn geannuleerd en de scholen blijven in dit soort extreem weer uit voorzorg veelal dicht.
Net ten zuidwesten van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, rondom Baja de Mexico, stijgt de middagtemperatuur lokaal nog tot een graad of 20. Daar bevindt zich nog vrij warme lucht. Ten noorden van die grens, in grote delen van Texas, is dat wel even andere koek. De middagtemperaturen liggen daar vandaag rond het vriespunt en dat is dus bijna 20 graden kouder!
Op de grens van koude lucht uit het noorden en warmere lucht uit de Cariben ontstaan buien en met die lage temperaturen in onder andere Texas levert dat plaatselijk een laagje sneeuw op.
Niet alleen een groot verschil dus met de zuidelijke buren en bovendien de westelijke en zuidoostelijke staten van Amerika (daar is het gemiddeld nog een graad of 15), maar ook als we deze waarden vergelijken met de normale gemiddelde temperaturen voor deze tijd van het jaar in deze streek. November heeft een klimatologisch gemiddelde van ruim 16 graden en in de maand december zou de temperatuur normaal gesproken uit moeten komen rond 10 graden. Er is dus sprake van een afwijking een graad of 10.
Toch zijn de uitschieters in temperatuur, naar boven en naar beneden, minder extreem te noemen dan in bijvoorbeeld in Nederland. Tussen de Rocky Mountains en gebergten in het oosten van de USA stroomt namelijk gemakkelijk koude lucht vanuit het noorden naar het zuiden, maar bovendien stroomt er omgekeerd ook eenvoudig warme lucht vanuit het Caribische gebied naar het noorden. In ons deel van Europa worden de extremen gematigd door invloed van de Noordzee.
Daar rondom heen wordt er met een noordwestenwind koude lucht vanuit het noorden in het zuiden aangevoerd.
Omvangrijk hogedrukgebied
Het Amerikaanse weermodel NCEP laat vandaag een vrij omvangrijk hogedrukgebied vanuit het westen van Canada afzakken tot boven het meest zuidelijke puntje van de Verenigde Staten. Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de wijzers van de klok mee en dat betekent dat er vanuit het koude Canada behoorlijk koude lucht wordt aangevoerd. De Rocky Mountains pikken flink wat van die kou mee en langs de flanken van dit gebergte wordt die koude lucht ook getransporteerd naar de normaal zo warme zuidelijke staten. Zelfs het uiterste noorden van Mexico wordt de warmte even verdreven door een veeg koude lucht.
Een omvangrijk hogedrukgebied ligt boven het zuiden van de Verenigde Staten.
Precies op de grens waar de koude lucht uit het noorden botst op de warmere lucht uit het zuiden ontstaan vandaag diverse buien. In Houston wordt een aantal stevige buien verwacht met lokaal zo’n 5 millimeter neerslag en met temperaturen rond het vriespunt levert dat in delen van Texas een laagje sneeuw van ongeveer 5 centimeter op.
Winterweer in Nederland
Dat hogedrukgebied boven Amerika resulteert boven de noordelijke Atlantische Oceaan juist in een continue ontwikkeling van lagedrukgebieden en met een westelijke stroming worden deze richting het Europese continent geblazen. Dat resulteert in Nederland dan ook al een vrij lange periode in relatief zachte zuidwestenwinden en is er van winterweer absoluut nog geen sprake.
Wel viel er vannacht in het zuidoosten van het land, met name Brabant, lokaal een beetje natte sneeuw. Vanuit het Kanaal arriveerden er diverse buien en deze wisten vrij ver landinwaarts te komen. Precies op het moment dat die buien in de regio Eindhoven arriveerden, kwam er tegelijkertijd een klein belletje met koude lucht op grotere hoogte aanzetten. Ondanks minimumtemperaturen boven nul werden de eerste sneeuwvlokken van dit seizoen in Nederland toen een feit.
Het lijkt echter maar om een speldenprik te gaan, want de komende dagen is er van kou wederom geen sprake. De temperatuur komt met een zuidelijke wind opnieuw boven het normale gemiddelde van 6 graden uit met op zondag zelfs een graad of 11. Ook in de nachten blijft de minimumtemperatuur ruim boven het vriespunt, al kan er op plekken met nu en dan langere opklaringen wel vorst aan de grond voorkomen. De winter laat in Nederland dus nog even op zich wachten.
©Meteo Consult
In Europa wil de winter niet vlotten. Alleen in Scandinavië en in de bergen is het koud en ligt er sneeuw. In de Verenigde Staten doet de winter wel een poging om terrein te winnen. In Nederland werd gisteravond en vannacht in de zuidelijke provincies wat natte sneeuw gezien. Ook uit België kwamen meldingen van natte sneeuw. Het stelde zeer weinig voor, maar het is wel de eerste keer deze winter dat we iets konden zien dat ten minste doet denken aan de winter.
De temperaturen in Europa om 13 uur (bron: Wetterzentrale.de)
De natte sneeuw was mogelijk doordat de atmosfeer tijdelijk wat kouder werd. Op 1500 meter daalde de temperatuur naar -4 graden en ook aan de grond bevond de temperatuur zich met een graad of 2 dicht bij het nulpunt. De sneeuw begon daardoor pas in de laatste paar honderd meter te smelten en dus kon er nog net wat natte sneeuw gezien worden. De komende dagen gaat dit niet meer gebeuren. Zondagmiddag wordt het zelfs 12 graden!
Zoals te zien op de kaart met waarnemingen van Europa van vanmiddag 13 uur, stelt de winterse kou nog weinig voor. Alleen in de noordelijke helft van Scandinavië is winterweer te vinden. In de nachtelijke uren vriest het ook in het midden en oosten van Europa, maar daar hebben we het dan ook wel weer mee gehad. Verder is er weinig hoop voor winterliefhebbers dat deze situatie de komende tien dagen gaat veranderen. Een blik op de komende 15 dagen kunt u hier vinden: winterplaza. Pas aan het einde van de periode neemt de kans op vorst iets toe, maar overtuigend is het niet.
In de Verenigde Staten laat de winter zich vandaag beter voelen. Op de weerkaart is een omvangrijk hogedrukgebied te zien. De wind waait met de klok mee rond een hogedrukgebied, dus het hele centrale en oostelijke deel van de VS heeft te maken met de aanvoer van koude lucht vanuit Canada. Op de kaart is bovendien te zien dat zich in Texas een gebiedje met sneeuwval bevindt. Deze sneeuw gaat ook Houston bereiken en dus de Golf van Mexico. Dat is behoorlijk uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Er zijn al plaatsen in Texas die nog nooit zo vroeg in de winter sneeuw hebben gemeld als vandaag.
Weersituatie in de Verenigde Staten (bron: weather channel)
Op de grens van Canada en de VS bevindt zich in het gebied van de Grote Meren een lagedrukgebied. Deze depressie veroorzaakt daar significante sneeuwval, met name aan de zuid- en oostzijde van de meren. De koude wind waait namelijk over het 'warme' water van het meer waardoor de lucht zeer vochtig wordt. Eenmaal boven land levert dat forse sneeuwbuien op. De Grote Meren zijn berucht om de zware sneeuwval die daar mogelijk is.
Temperaturen in Fahrenheit
Dat de temperaturen laag zijn in de Verenigde Staten laat dit kaartje met temperaturen van vanmiddag 13 uur (Nederlandse tijd) zien. 32 Fahrenheit is gelijk aan 0 graden Celsius. Een groot deel van de VS heeft dus te maken met vorst. Verder zal vandaag, vanwege de noordoostenwind, het blauwe gebied in het oosten en zuiden nog verder worden teruggedrongen. De winter krijgt dus een groot deel van het land in zijn greep. De laagste waarde op het kaartje, -2 F, staat gelijk aan -19 graden Celsius.
Vancouver is klaar voor de winterspelen!
©Weerplaza | Gewijzigd: 4 december 2009, 17:54 uur, door Sietse