De uitstoot van vervuilende stoffen in Vlaanderen is de voorbije achttien jaar ruim gehalveerd en de emissie van broeikasgassen blijft binnen de Kyotonorm. Dat blijkt donderdag uit nieuwe rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Fijn stof blijft echter een probleem en de Europese langetermijnnormen voor ozonoverlast worden nog bijna overal overschreden.
Uit het rapport 'Lozingen in de lucht 1990-2008' blijkt dat aanzienlijk minder verontreinigende stoffen uitgestoten worden dan begin jaren 90. Zo is de uitstoot van koolstofmonoxide en dioxines sinds 1990 respectievelijk met 53 en 91 procent gedaald. In achttien jaar tijd werd de uitstoot van ozonvormende stoffen bijna gehalveerd (-42 procent). De ozonafbrekende emissies op hun beurt, verantwoordelijk voor het gat in de ozonlaag, zijn zelfs met 75 procent gedaald sinds 1995.
De verminderde uitstoot is onder meer te danken aan de overschakeling naar aardgas, minder steenkoolverbruik en de invoering van beperkende maatregelen. Ook de uitstoot van broeikasgassen daalde, tot 92 procent van de emissies in 1990. Dat is echter niet te danken aan de CO2-uitstoot. Die ligt nog steeds 7 procent hoger dan in 1990, en bovendien neemt het aandeel van het verkeer en de gebouwenverwarming toe.
Het VMM meet ook de luchtkwaliteit in het Vlaamse gewest. In 2008 werden voor de meeste stoffen de Vlaamse en Europese normen gerespecteerd. Op een derde van de meetposten werd de daggrenswaarde voor fijn stof wel nog overschreden. En de Europese langetermijndoelstellingen voor ozon, namelijk geen enkele dag hoger dan 120 microgram per kubieke meter, worden nog bijna overal overschreden.
©Het Nieuwsblad