In 1998 voorspelde meteoroloog Smith Dharmasaroja dat een 'killer' tsunami Thailand zou treffen. Hoewel hij uitgescholden werd voor paniekzaaier, gebeurde in 2004 het ondenkbare. Bijna 200.000 mensen kamen om het leven door een enorme vloedgolf. En de tsunamiprofeet verwacht dat de ramp zich zeker zal herhalen. Deze kerst is het vijf jaar geleden dat een zeebeving een enorme golf richting Phuket stuurde. Dharmasaroja vindt het erg dat Thailand intussen niet genoeg gedaan heeft om mensen voor te bereiden op een nieuwe tsunami. "Mijn uitspraken veroorzaakten in 1998 nogal wat ophef", zegt hij. Hij werd omschreven als onheilsboodschapper die de toeristische industrie wilde ruïneren. Dr. Smith mocht zich toen zeker niet op Phuket vertonen.
Ontslag
Intussen is de man 75 jaar en hij was dan ook al met pensioen toen de tsunami toesloeg. Plots luisterde iedereen wel naar hem en hij moest een waarschuwingssysteem voor Thailand opstellen. Een paar jaar geleden diende hij echter gefrustreerd zijn ontslag in, omdat er volgens hem meer moet gedaan worden aan onderhoud en optimalisatie van het systeem.
Boei
"Op basis van historische gegevens komt een tsunami eens in de vijftig, tachtig of honderd jaar voor. Maar als er nu een grote beving plaatsvindt, kan dat onnodig opnieuw desastreuze gevolgen hebben", legt hij uit. De uitbreiding van detectiesensoren heeft de hoogste prioriteit. Als de sensor een zeebeving opmerkt, wordt er in circa tien minuten een signaal doorgeven naar de boei aan het wateroppervlak en vervolgens via een satelliet naar Thailands National Disaster Warning Center (NDCW), dat de kustplaatsen waarschuwt.
De politieke instabiliteit is een van de oorzaken waarom Thailand niet meer doet om zich voor te bereiden. "Het zal misschien nog lang duren, maar vroeg of laat zal er weer een komen."
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:29 uur, door Joyce.s
Gelukkig hebben wij in de lage landen daar vooralsnog geen risico op. Overigens, stelt dat wij een vergelijkbare tsunaamie zouden krijgen ? Ik neem aan dat onze zeewaterkering dat nog wel aan zou kunnen toch.
Gelukkig hebben wij in de lage landen daar vooralsnog geen risico op. Overigens, stelt dat wij een vergelijkbare tsunaamie zouden krijgen ? Ik neem aan dat onze zeewaterkering dat nog wel aan zou kunnen toch.
als ze die bij rotterdam dan wel optijd dicht hebben