Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 22:19:57
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 december 2009, 11:51 uur | Bericht #57512
Kritiek op Thais alarmsysteem voor tsunami's

Terwijl nabestaanden en overlevenden van de tsunami in Azië, vijf jaar geleden, eind deze maand de slachtoffers herdenken, dringen experts in Thailand aan op verbetering van het waarschuwingssysteem om eenzelfde ramp in de toekomst te voorkomen. De stelligste onder hen is de Thaise meteoroloog en seismoloog Smith Dharmasaroja, de man die in 1998 de komst van de vloedgolf voorspelde waardoor bijna 200.000 mensen om het leven kwamen. Onder hen waren 36 Nederlanders: 34 in Thailand en twee in Sri Lanka.



Na de ramp op tweede kerstdag in 2004 was hij degene die het tsunamiwaarschuwingssysteem in Thailand opzette. ,,Thailand heeft op dit moment alleen een seismisch waarschuwingssysteem op land. Dat is niet genoeg'', zegt Smith. Drie jaar geleden kwam daar een nieuw ontwikkelde alarmeringsboei bij, gedoneerd door de Verenigde Staten, die een zeebeving kan traceren via een detector op de bodem van de oceaan. Maar de batterij is inmiddels leeg en de boei ligt sinds een paar maanden dood in het water.

Volgens Smith heeft Thailand drie van zulke alarmeringsboeien nodig voor een optimale veiligheid. ,,Met alleen een seismisch systeem op land, kan een tsunami te laat worden opgemerkt'', aldus de seismoloog.

Wanneer zo'n sensor een zeebeving traceert, wordt er in circa tien minuten vanaf de zeebodem een signaal doorgeven naar de boei aan het wateroppervlak en vervolgens via een satelliet naar Thailands National Disaster Warning Center (NDCW), dat de kustplaatsen waarschuwt. Dit centrum zendt duizenden sms'jes naar onder meer autoriteiten, radio en tv, militairen, hulpverleners, dorpshoofden en hotels. Een nieuwe boei is inmiddels besteld. ,,En we zijn van plan er volgend jaar twee te plaatsen'', zegt Sarun Dabbhasuta van het NDCW.

Toch blijft het lastig om te voorspellen wat het exacte effect van een beving is, waarschuwt seismoloog Bernard Dost van het KNMI. ,,Veel zeebevingen leiden niet tot tsunami's'', legt hij uit. ,,Maar zeker als de beving op grote diepte is, blijft het moeilijk om te voorspellen hoe groot de gevolgen zullen zijn.''

De bestaande systemen in Azië hebben de afgelopen twee jaar een aantal waarschuwingen afgeleverd waar autoriteiten snel op konden anticiperen. Het ging dan vooral om het ontruimen van risicogebieden en het evacueren van kustbevolking naar hoger gelegen gebieden. ,,Maar zolang mensen niet weten dat het bestaat en niet weten hoe zij moeten handelen bij een ramp, zullen er nog steeds levens verloren gaan'', zegt Atiq Kainan Ahmed, onderzoeker van het Asian Disaster Preparedness Center (ADPC) in Bangkok.

In al deze gevallen ging het om een tsunamiwatch, niet om een tsunamiwarning. De tweede wordt pas afgegeven als zeker is dat zich binnen afzienbare termijn een grote ramp gaat voltrekken als gevolg van een grote zeebeving. Klaus Peter Koltermann, hoofd van Unesco's Tsunami Coördinatie Unit, beaamt het belang van de alarmeringsboeien. ,,Maar het waarschuwingssysteem op land is het belangrijkst en meest noodzakelijk. De sensor op de zeebodem is een aanvulling daarop.''

©De Pers | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:32 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.537 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 122 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 122, lezen 8 mensen het topic "Voorlopige onweerskansen 27/28 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden