Groen driehoekje met stipje zijn regenbuien
Groene stipjes is regen
Oke dus grote kans op sneeuw woensdag en donderdag
jij voorspelde sneeuw op zondag maar dat wordt het volgens deze voorspelling niet ?
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
jij voorspelde sneeuw op zondag maar dat wordt het volgens deze voorspelling niet ?
Voor volgende week zondag maar helaas zijn daar nog geen kaarten van.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Weerplaza is elke update helemaal anders, gewoon naar de kaarten blijven kijken en niet naar weerplaza.
Ze zullen wel ingezien hebben dat ze fout zaten.
Weerplaza is tot laatst toe mee gegaan met de kou.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Weerplaza is tot laatst toe mee gegaan met de kou.
Maar dat doen ze al de hele week, dan voorspellen ze dezelfde temperaturen als ander weersites, en een paar uur later zitten ze er of HEEL ver onder of boven
Als de temperatuur in Nederland onder nul komt, begint het bij een grote groep Nederlanders te kriebelen. Zet de vorst door en vormt zich een mooie ijslaag om te schaatsen? De vorming van natuurijs is bijzonder lastig en ook niet alleen afhankelijk van de temperatuur. Ook wind, vochtigheid, neerslag, ondergrondwarmte en de tijd van het jaar hebben invloed op het tot stand komen van een ijslaag. Zo zijn de nachten in deze tijd van het jaar veel langer dan halverwege februari, maar op dit moment zit er nog heel veel warmte in de grond van het afgelopen zomerseizoen. Wind maakt ijsvorming eerst heel lastig, maar ligt er éénmaal ijs en steekt er dan een koude oostenwind op, dan gaat de ijsaangroei een stuk sneller. Neerslag laat het ijs echter veel minder snel aangroeien. Ligt op het ijs een laagje sneeuw, dan werkt dit als een isolerende laag waardoor het ijs veel minder dik wordt dan wanneer er geen sneeuw op ligt.
Eind vorig jaar begon een vorstperiode die in het hele land schaatsijs opleverde. In het noorden en westen was het aantal schaatsdagen op één hand te tellen, maar landinwaarts kon men bijna twee weken schaatsen. Als eerste kon men op ondergelopen weilanden de schaatsen onderbinden.
Al deze factoren hebben dus invloed op de snelheid waarmee een ijsvloer tot stand komt, maar ze zorgen er ook voor dat het ijs sterk van kwaliteit kan verschillen. Vandaag laten we een aantal soorten natuurijs de revue passeren.
Zwartijs
Het mooiste ijs, volgens schaatsliefhebbers is zwartijs. Het is ijs dat tijdens een aantal windstille vorstnachten is ontstaan. Het bestaat uit lange ijsnaalden die aan elkaar zijn gevroren. De structuur van het ijs is van de beste kwaliteit en het ijs is volkomen helder. Bij zwartijs is het mogelijk om de bodem van een ven of meer te zien. In landen als Finland, waar vaak zeer helder water te vinden is, kan men zelfs meters diep kijken! Het maakt de beginnende schaatser misschien bang, maar de doorgewinterde schaatsen wordt blij van (dik) zwartijs.
IJs waar een schaatsliefhebber op zit te wachten; zwartijs. Foto: Frans Sijmons uit het Duitse Klausheide (26 december 2008).
Dubbeltjesijs
In het noorden en westen van het land zijn grote veengebieden te vinden. Als de sloten in de polders bevriezen ontstaat er tijdens een windstille nacht zwartijs, maar opbollende gasbelletjes vriezen al vrij snel vast in het ijs. De belletjes zijn vaak niet heel erg groot, meestal niet eens groter dan een dubbeltje. Wie tijdens het schaatsen op dubbeltjesijs valt, is ook wel op zoek naar dubbeltjes.
Een prachtig voorbeeld van dubbeltjesijs. Foto: Jan Kuipers (3 januari 2009).
Bobbelijs
Wanneer met een bulderende oostenwind zeer koude lucht naar West-Europa schuift, is er sprake van transportkou. Het is dan onaangenaam koud met temperaturen die ruim onder nul liggen. Door de oostenwind is het voor het gevoel echter nog veel kouder. Vorming van een ijsvloer gaat in dit geval niet al te snel. Het water is door de stevige wind constant in beweging, maar koelt natuurlijk wel langzaam af. Op een gegeven moment bevinden zich toch ijskristallen in het water die met de stroming meegaan en zich aan het eind van de sloot, vijver of een meer gaan ophopen. Uiteindelijk vormen ze een stroperige massa die op den duur helemaal vastvriest. De ijslaag die zich dan vormt kan al vrij snel een dikte bereiken waarbij de eerste waaghalzen het ijs uitproberen, maar door de hobbelige structuur is een schaatsliefhebber niet echt gecharmeerd van dit type ijs. Het ijs is overigens niet doorzichtig maar een beetje grauw en troebel.
Sneeuwijs
Wanneer er sneeuw valt bij het invallen van de vorst, kunnen de sneeuwvlokken het water behoorlijk snel laten afkoelen. Net als bij bobbelijs vormt zich dan een wat stroperige massa die bij aanhoudende vorst de basis vormt van de ijsvloer. Ook bij sneeuwijs is de toplaag van de ijsvloer niet heel erg glad. Het kan ook zijn dan een prachtige ijsvloer opeens bedekt wordt met een paar centimeter sneeuw. Als het na de sneeuwval dan een korte tijd gaat dooien, dan komt op het ijs een sneeuwdrab te liggen, die bij de volgende vorst plotseling keihard wordt. Op welke manier sneeuwijs ook ontstaat, ook dit ijs is niet de favoriet van een schaatser.
Typisch beeld van sneeuwijs waar af en toe vreemde structuren in zijn te zien. Deze foto is gemaakt toen de dooi inmiddels was ingevallen door Ria Luttikhold.
Elfstedenijs
Dit ijs zegt niets over de kwaliteit, maar alles over de dikte. Elfstedenijs is dik genoeg om grote groepen schaatsers en toeschouwers te houden. Elfstedenijs moet minimaal 15 cm dik zijn. Tijdens de Tocht der Tochten is het vrijwel onmogelijk om op het hele traject deze ijsdikte te bereiken. Onder bruggen is het ijs veel minder dik en daar moet men dan ook klûnen.
Donorijs
Sinds de winter van 1995-1996, toen het in Nederland weer eens goed vroor, nam de Elfstedenkoorts flink toe. Omdat het ijs nog lang niet overal dik genoeg was, besloot men (wind)wakken te vullen met ijsblokken uit poldersloten die niet in het traject van de Elfstedentocht waren opgenomen. Het mocht uiteindelijk niet baten, maar in 1997 werd dit opnieuw toegepast waardoor toen de Tocht wel werd verreden.
Kunstijs
Een ijsvloer die als eerste geschikt is om te schaatsen is kunstijs. In ons land is dit te vinden op de bekende ijsbanen, maar na een paar nachten vorst is het ook mogelijk om bijvoorbeeld op een ondergespoten atletiekbaan te schaatsen. Omdat het water hier kunstmatig is aangebracht, noemen we dit ook kunstijs.
Aankomende week schaatsen?
Met het dalen van de temperatuur vormt zich de komende dagen op veel plaatsen ijs. Het is alleen de vraag of we wel kunnen gaan schaatsen. Op dit moment is schaatsen op natuurijs misschien aan het eind van de week mogelijk op een ondergespoten atletiekbaan in het oosten van het land. Een hogedrukgebied verplaatst zich deze week namelijk richting Groenland waardoor lagedrukgebieden aan de oostflank van dit winters hogedrukgebied vanaf Spitsbergen, via Noorwegen naar ons land kunnen uitbreiden. Ze kunnen ons misschien wat (natte) sneeuw opleveren, maar in ieder geval geen stabiel winterweer. Het lijkt erop dat we eerder een kwakkelweertype krijgen met zeker in een brede kustzone temperaturen die regelmatig boven nul uitkomen. Een eventuele ijslaag zal dan ook zeker niet dik genoeg worden en als er een laagje sneeuw ligt, smelt dit ook heel snel weg.
De computermodellen hebben wel heel veel moeite met de ontwikkelingen op de wat langere termijn.
©Meteo Consult
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/