Dat is toch klinkklare onzin? Een 100% verwachting voor welk weersverschijnsel dan ook kun je nog niet eens voor de volgende dag uitgeven!
Maximum temperatuur -4??
Sorry hoor, gefoof er niets van.
Dat is toch klinkklare onzin? Een 100% verwachting voor welk weersverschijnsel dan ook kun je nog niet eens voor de volgende dag uitgeven!
Maximum temperatuur -4??
Sorry hoor, gefoof er niets van.
Je hoeft er niks van te geloven hoor, en idd, een voorspelling voor een week vooruit weet je nooit 100% van te voren. Maar het is meer om aan te geven wat de modellen op dit moment berekenen, en die gaan bijna met alle berekening onder nul zitten, en daar is die percentage op gebaseerd
Oftewel, het is er meer voor bedoeld om in één oogopslag te zien wat de berekeningen gaan doen, zodat je niet helemaal zelf moet gaan uitrekenen wat de kansen zijn op bij. vorst
Groetjes
PS: het is niet 100% kans op een ijsdag, maar op nachtvorst. En rond 50% kans op een ijsdag
Dat is toch klinkklare onzin? Een 100% verwachting voor welk weersverschijnsel dan ook kun je nog niet eens voor de volgende dag uitgeven!
Maximum temperatuur -4??
Sorry hoor, gefoof er niets van.
De kaarten zeggen het ook en blijven continu hetzelfde of zelfs beter. En dat zegt nu iemand die niet dol is op de winter
Dat is toch klinkklare onzin? Een 100% verwachting voor welk weersverschijnsel dan ook kun je nog niet eens voor de volgende dag uitgeven!
Maximum temperatuur -4??
Sorry hoor, gefoof er niets van.
verstandigste uitspraak van de week
De winterverwachtingen zijn tegenover gisteren wat beter geworden. Het is inmiddels vrij duidelijk dat we vanaf maandag, uiterlijk dinsdag volgende week een winterse periode krijgen met middagtemperaturen rond het vriespunt en in de nachten matige vorst. Er zijn nog steeds enkele modelberekeningen die het bij kwakkelweer met hooguit wat nachtvorstjes laten, maar die zijn inmiddels zeldzaam geworden. Oorzaak voor de winterse ontwikkelingen is de vorming van een zogen.
IJslandblokkade vanaf maandag, een diepwinterse drukverdeling met een blokkerend hoog boven IJsland en Scandiavië, dat door lagedrukgebieden boven Oost-Europa en de Middelandse Zee geflankeerd wordt en later in de week mogelijk een portie echte vrieskou vanuit het hoge noorden op transport gaat zetten. Maar eer de decemberwinter van start kan gaan moeten we nog het weekend door, dat als "overgang" tussen het veel te zachte weer van de afgelopen weken en de komende winterse periode fungeert.
©Weerdirect
Het Duitse Offenbach laat op zaterdag een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zien. De aangevoerde lucht op enige hoogte (1.5 km) koelt al af. De -5 graden grens komt over het oosten van het land te liggen. In de nacht een graadje vorst en niet meer dan dat bij gebrek aan brede opklaringen. Daarna zien we dat het hogedrukgebied terrein verliest aan een kleine storing dat vanuit Scandinavië afzakt. Deze storing is gevuld met koude lucht en geeft alleen in het kustgebied en dan vooral op maandag enige opwarming doordat de wind dan even van noordoost naar noordwest draait. Maar kan er door deze storing in de nacht naar maandag en maandag overdag wel wat sneeuw vallen.
Dinsdag en woensdag zien we dan extreme kou boven het noordwesten van Rusland waarvan een deel langzaam wat uitlekt naar het midden van Europa. Hogedruk zien we dan terug boven Scandinavië, IJsland en Groenland. Een uitloper daarvan komt terecht tot over de Balkan waar ze weer een felle veeg van de diepvrieskou mee lijken te krijgen.
De stroming in ons land wordt in deze visie meer zuid tot zuidoost en er wordt vrij koude lucht aangevoerd vanaf het continent. Na maandag wordt het volgens Offenbach dan ook kouder met lichte )0/-5) vorst in de nacht en ochtend en overdag kwikstanden rond het vriespunt. Woensdag zou een wind vanaf zee, dankzij een depressie op de Oceaan het kwik in de thermometers even wat kunnen opstuwen, maar dit lijkt een tijdelijke zaak. Dit lagedrukgebied gaat geleidelijk aan onder regie van zuidelijk georiënteerde hoogtestroming afstevenen naar Frankrijk. De ‘bovenlucht’ blijft koud en in deze visie kunnen actieve storingen vanaf de Oceaan ons niet bereiken. Samenvattend kunnen we spreken van een winters scenario waarbij het in het vanaf het weekend tot wat lichte vorst komt en maandag wat sneeuw of regen. Daarna volgt een droger weertype met lichte en mogelijk matige vorst. Waarbij er verschillen zullen ontstaan tussen het noordoosten- en zuidwesten van het land. Het noordoosten het koudst met de meeste zon, het zuidwesten is milder met wel eens kans op eens een winterse bui.
ECMWF: Na het weekend ijsdagen
Het ECMWF heeft een iets koudere visie. In grote lijnen heeft ook dit model een blokkade van hogedruk boven de Britse Eilanden en staat in nauw contact met een Poolhoog. Tot een echte fusie wil het niet komen, voor de Noorse kust ontstaat maandag een depressie en die komt woensdag afzakken richting de Noordzee. Dat is goed nieuws voor sneeuwliefhebbers, want de kans op sneeuwbuien neemt vanaf later op dinsdag of woensdag (vooral in de kustgebieden) toe. Dat alles bij kwikstanden die landinwaarts onder het vriespunt lijken te blijven. In het kustgebied mogelijk milder door wind vanaf zee.
In de nachten daarvoor vriest het licht, meest tussen 0- en -5 graden en de nacht naar woensdag zou zelfs gemakkelijk matige vorst opkunnen leveren. Overdag komt de temperatuur vanaf maandag overwegend niet meer boven het vriespunt uit. In het weekend begint de winterse periode al enig gestalte te krijgen door beduidend lagere temperaturen. Overdag wordt het nog maar 2 (zuidoosten) tot 4 graden en in de nacht naar zondag kans op wat lichte vorst. Ook het ECMWF berekent op zondag ook een zwakke storing die later op de dag en ook op maandag voor wat lichte neerslag (landinwaarts sneeuw) zou kunnen zorgen.
De tweede weekhelft laat het ECMWF een kans op 50 tot 60 procent bestaan voor aanhoudend winterweer, maar houdt dit model ook rekening met de invloed van de storing die op woensdag afzakt vanuit Noorwegen. Een gunstige koers kan uiteindelijk een oostelijke stroming versterken (wanneer het zuidelijk van ons land komt te liggen) maar als het op de Noordzee gaat liggen dobberen wordt de wind aflandig en dus krijgt de Noordzee invloed. De kans op een langere perioden van winterweer houdt dit model voor reëel.
Amerikanen: diepvrieskou
Tenslotte de Amerikaanse rekenbreinen. Ga er maar even goed voor zitten. Ik kan daar vrij kort over zijn. Val alle hier beschreven winterse scenario’s spannen de Amerikanen de kroon. Tot en met het maandag zijn de overeenkomsten met het ECMWF en Offenbach groot.
In deze visie valt er op maandag landinwaarts of in het zuiden nog wat sneeuw. Het kwik komt in het weekend landinwaarts al nauwelijks boven het vriespunt. In de nachten wat lichte vorst. Daarna druipt de zwakke storing snel af en maakt een sterk hogedrukgebied vanaf IJsland-Groenland tot over Scandinavië de dienst uit. Boven Rusland liggen depressie die als trekpaard fungeren en extreme diepvrieskou Europa insturen.
Als dit uitkomt dan zal heel Europa en ook ons land diep in de winter komen te liggen met in de nachten matige en mogelijk strenge vorst. De lucht op 1.5 kilometer koelt af naar -15 tot -18 graden! Bijna nooit vertoont in ons land. Ook overdag lichte en soms matige vorst. Weinig neerslag hoewel het noordelijk kustgebied wel te maken krijgt met sneeuwbuien. Op de hele lange termijn gaat dit model voor een vuile winter met sneeuw.
De conclusie van dit alles kan dan ook bijna niet anders luiden dan de kans op winterweer vanaf het weekend groot is. De details zijn nog niet in te vullen. De vraag van de afgelopen dagen of er volgende week kans is op winterweer maakt plaats voor de vraag: wordt het winters of echt winter?
Bron:Piet Paulusma
Ben niet zo in thuis maar zal vast positief zijn
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Zit er dan een herhaling in van vorige winter? Toen begon de koude na 25 december, en die hield enkele maanden aan. Hoop eerlijk gezegd van niet, ik heb me vorige winter arm gestookt in de kassen.
keep your fingers crossed.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/