Ik zou er haast op gokken (en hopen) dat de blauwe sterretjes sneeuw is, de groene komma's regen en de groene driehoekjes IJzel.. heb ik gelijk?
Blauwe sterretjes is inderdaad sneeuw. En dat groene driehoekje is of zijn regenbuien.
KNMI:
maandag 14 december tot en met donderdag 17 december 2009
Licht wisselvallig met temperaturen rond of iets beneden normaal, met later 60-70% kans op overgang naar een koud weertype met vorst in de nacht en ochtend
Zelfs het KNMI zegt het.. die zeggen niet vaak van dat soort dingen, | Gewijzigd: 8 december 2009, 15:59 uur, door Anne.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
AMSTERDAM - De eerste sneeuwval in Nederland wordt volgende week verwacht.
Dat zegt zegt Edwin Rijkaart van Buienradar, die met weermodellen ook sneeuwval kan meten. ''We verwachten de sneeuw volgende week. Al is het natuurlijk altijd de vraag of het echt doorzet."
Vanaf volgende week vindt er een overgang plaats naar een droger en kouder weertype met vorst in de nacht en ochtend.
© Telegraaf
Als buienradar het ook al zegt moet het wel waar zijn, zij zien het op hun radar...
*wishful thinking* Was het hier maar zoals bijv. in Kiruna(Zweden):
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Geschreven door: Ed Aldus, 6-12-2009
Witte kerst, de ultieme wens aan het einde van het jaar. Sneeuwballen, een romantisch wandelingetje en een arreslee door de straten. Het kan niet mooier. Het gebeurt soms en het zal ooit nog wel eens voorkomen.
Witte kerst, de ultieme wens aan het einde van het jaar. Sneeuwballen, een romantisch wandelingetje en een arreslee door de straten. Het kan niet mooier. Het gebeurt soms en het zal ooit nog wel eens voorkomen, maar het is al lang geleden. 27 jaar namelijk: 1981 had de laatste witte kerst, en daarvoor was het in 1964 nog raak. Maar daar moet direct bij worden gezegd dat de ene witte kerst de andere niet is. Want er is alleen een witte kerst als er alle twee kerstdagen sneeuw ligt in De Bilt. Eén dag sneeuw telt niet mee, en ook dagen met rijp op de bomen tellen niet.
Rijp op de bomen telt niet mee voor een witte kerst
Bovendien zijn er lokale verschillen. Zuid-Limburg krijgt de meeste sneeuw van Nederland, daar is het vaker witte kerst. De kust heeft minder sneeuw, zeker sneeuw die blijft liggen. Tevens moet er een sneeuwlaag van minstens 1 cm liggen. Dat schort er ook wel eens aan, ondanks dat er dan een sneeuwbal van de auto kan worden gehaald.
In 2000 lag er in het noorden en oosten 4 tot 8 cm sneeuw!
Het lijstje voor een totale witte kerst geeft 6 jaren in de afgelopen 100 jaar. Een mager resultaat, maar de definitie is dus scherp.
Jaar
Sneeuwhoogte Midden-NL
Hoe?
1906
10 cm
Strenge vorst en grijs weer
1938
13 cm
Vlak voor kerst gevallen. Heel mooi schaatsweer, bijna Elfstedentocht.
1940
4 cm
Lichte dooi tijdens de kerst
1950
6 cm
Zonnig en mooi schaatsweer. Sneeuw al op 15 december gevallen.
1964
5-10 cm
Sneeuwval in de kerstnacht! 2e kerstdag mooi zonnig weer.
1981
11-20 cm
De hele maand veel sneeuw, overdag op kerstdag lichte dooi.
Is een witte kerst een aanwijzing voor een koude winter? Van de 6 winters na een witte kerst waren 1907 en 1982 koud, 1941 was streng (inclusief de Elfstedentocht van 6 februari). Dat is een kleine aanwijzing, maar dat geldt dan vooral voor de maand december zelf. Januari lijkt na een witte kerst eerder zachter te zijn. Alleen januari 1941 was erg koud (gemiddeld -2,5). Een strenge januari komt vaker voor dan 1 op de 15 jaar. Het lijkt dan ook dat een witte kerst eerder een aanwijzing is voor een zachte winter dan voor een kouder vervolg.
Sneeuw op één kerstdag komt ongeveer eens in de 4 jaar voor.
Hoe zit het dan met het `Wheinachtstauwetter`, ofwel het dooiweer op kerstavond? Heel vaak gaat de temperatuur juist vlak voor de kerst omhoog, iets wat ook in Duitsland en de Alpen merkbaar is. Dat klopt. Er zijn aanwijzingen dat de grote luchtstromingen rond de Noordpool daar een rol in spelen. Juist in december of aan het einde van het jaar geven die aanleiding tot een westelijke stroming en depressies op de oceaan. Een sneeuw- of vorstperiode wordt dan snel om zeep geholpen.
Een ander nadeel van dit Weihnachtstauwetter is dat het rond kerst vaak tot gladheid komt. Een bekend voorbeeld is de avond van 1e kerstdag 1994. Een ijzelfront trok over en liet in het westen en midden een centimeters dikke ijslaag achter, die pas na 2 dagen was gesmolten. Er waren 1200 ongelukken en 12 doden. Ongelukken zijn rond de kerstdagen dan ook niet van de lucht. Foto 6. Door de klimaatverandering neemt de kans op een witte kerst iets af, net als bij de Elfstedentocht. Maar het gaat nog eens gebeuren, al was vroeger natuurlijk alles beter.
"Vroeger was natuurlijk alles beter"
De voorzichtige verwachting is dat december dit jaar vrij koud blijft. Of er dan sneeuw ligt tijdens de kerstdagen, is een kwestie van toeval. En laten we eerlijk zijn: één dag met sneeuwballen is ook mooi.
Bron: Jules Geirnaerdt Meteo, KNMI.
Bron: Buienradar.nl
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De vraag is inderdaad hoe winters het gaat worden. Dat plaatje van Zweden ziet er wel erg fraai uit, hadden we dat maar hier zeg. Maar wie weet wat er nog staat te komen. We houden de moed er in en blijven er in geloven.
Maar als het KNMI het nu al zegt... inderdaad Jan, dan weet ik het zo net nog niet. Haha!
Dan is deze verwachting een stuk geloofwaardiger
Verwachting volgens het KNMI: