De wereld kende dit jaar opvallend minder dodelijke en dure natuurrampen in vergelijking met 2008. In totaal kostten rampen ons dit jaar maar 34,7 miljard euro. En dat is slechts een vijfde van de rekening van vorig jaar. Met nog een maand te gaan lijkt 2009 volgens de Zwitserse verzekeraar Swiss Re zo minder schade te zullen aanrichten dan 2008.
Minder doden
Ook het aantal doden lag dit jaar veel lager. Met ongeveer 12.000 dodelijke slachtoffers halen we slechts vijf procent van de 238.000 doden van vorig jaar. "We hebben geluk gehad, maar dat kan volgend jaar al anders zijn", zegt Thomas Hess van Swiss Re. "Hoewel het verlies door rampen de voorbije 20 jaar een klimmende trend vertoonde, blijft het verschil per jaar vaak groot."
Aardbeving Padang
Vorig jaar hadden twee natuurrampen een groot aandeel in de hoge cijfers. Cycloon Nargis en de zware aardbeving in het Chinese Sichuan maakten van 2008 het op één na duurste jaar ooit. Dit jaar richtte de winterse storm Klaus in januari in Frankrijk en Spanje de meeste schade aan. De aardbeving in het Indonesische Padang in september was de ramp met de meeste doden (meer dan 1.100).
Mensen en bedrijven in ontwikkelingslanden worden doorgaans het zwaarst getroffen omdat ze minder verzekeringen hebben dan inwoners van welvarende landen.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:27 uur, door Joyce.s
De verzekeringssector heeft op het vlak van natuurrampen een kalm jaar achter de rug. In vergelijking met 2008 lagen de verzekerde verliezen "veel lager" dit jaar, zo maakte herverzekeraar Munich Re bekend. De economische verliezen als gevolg van natuurrampen worden voor 2009 op 50 miljard dollar geschat. Minder dan de helft daarvan, zo'n 22 miljard dollar, was verzekerde schade. In 2008 werden de economische verliezen nog op 200 miljard dollar geschat, en de verzekerde schade op 50 miljard.
Er waren dit jaar wereldwijd minder natuurrampen. Ook het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan viel mee. Munich Re is een herverzekeraar. Die neemt een deel van het risico van de verzekeringsmaatschappijen op zich.
©Hln