Sommige rotsen kunnen heel wat CO2 opslaan. Onderzoekers aan de Amerikaanse Columbia-universiteit ontdekten in Oman rotsen die een opvallende voorliefde voor het schadelijke broeikasgas vertonen. Het gesteente kan daardoor een rol spelen in de strijd tegen de klimaatwijziging, zeggen de wetenschappers. Sommige rotsen kunnen heel wat CO2 opslaan. Onderzoekers aan de Amerikaanse Columbia-universiteit ontdekten in Oman rotsen die een opvallende voorliefde voor het schadelijke broeikasgas vertonen. Het gesteente kan daardoor een rol spelen in de strijd tegen de klimaatwijziging, zeggen de wetenschappers.
Oman
De onderzoekers baseren zich op processen in een 350 kilometer lange en 30 kilometer brede rotsformatie in de woestijn van Oman, een oliestaatje op het Arabische Schiereiland. De rotsen bestaan uit peridotiet, een gesteente dat doorgaans diep onder de grond te vinden is en zeer instabiel wordt wanneer het aan de oppervlakte komt. "Daardoor gaan ze meteen reacties aan met de atmosfeer, met regen- en grondwater, en absorberen ze CO2", zegt geoloog Jürg Matter van de Columbia-universiteit.
Water injecteren
De rotsformatie haalt jaarlijks 40.000 ton CO2 uit de lucht, berekenden Matter en zijn collega Peter Kelemen. Maar je kunt het proces versnellen, bijvoorbeeld door gaten in de rotsen te boren en met heet water te injecteren waardoor het opnameoppervlak groter wordt, zeggen ze. Daardoor zouden de rotsen in Oman tot 4 miljard ton kunnen opnemen, een tiende van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bovendien komen peridotieten ook op andere plaatsen voor, onder meer in de Verenigde Staten, Griekenland en Papoea-Nieuw-Guinea.
Kelemen en Matter zeggen dat het om een veilige en relatief goedkope opslagtechniek gaat. Ze willen hem nu uittesten en zoeken financiering. Volgende maand stellen de twee geologen hun onderzoek voor op het congres van de American Geophysical Union in San Francisco.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:17 uur, door Joyce.s