Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 november 2009, 14:56 uur | Bericht #57282
Kopje onder door klimaatverandering

Kiribati, een eiland in de Stille Oceaan in de buurt van Fiji, bestaat uit 33 ringvormige eilanden en telt 93.000 inwoners. Het is een van de landen die het meest gevaar loopt door de klimaatverandering. Alma De Walsche sprak met Penelise Alofa, een van de bezielers van de klimaatbeweging op haar eiland. De klimaatopwarming is al een tijdlang het dagelijkse leven van de mensen aan het veranderen in Kiribati, vooral op het vlak van voeding. Het basisdieet bestaat uit cocosnoten en rijst, maar door het binnendringende zeewater verzilt de landbouwgrond en gaan de cocosbomen onherroepelijk dood.

Adaptatie betekent voor deze mensen een grondige verandering van economie, maar ook levensstijl en van cultuur. Toch willen ze niet meteen weten van uitwijken. Penelise Alofa is een van de bezielers van de klimaatbeweging op haar eiland. Op een rondreis door Europa, op weg naar Kopenhagen, was ze ook in België in een campagne van onder andere Friends of the Earth bij de voorstelling van de documentaire Climaxi.



Frustratie en woede
Penelise: 'Wij beseffen wel dat de rijke landen het probleem niet helemaal kunnen oplossen, maar wij vragen wel dat ze alles doen wat in hun bereik ligt om de opwarming te stoppen. Zij hebben ten slotte de grootste verantwoordelijkheid in het probleem. Als we geen daadkracht zien van de rijke landen, gaat er ook een grote frustratie groeien en woede bij hen die de grootste slachtoffers zullen worden van de globale opwarming. Ook het klimaat van de samenleving gaat hierdoor grondig verstoord worden.'

Pelenise geeft toe dat er inderdaad al wel wat gebeurt. Zo is er al wel geld van de Wereldbank voor adaptatie, maar het geld bereikt de mensen niet. 'Het geld is er, en de mensen zijn er. Er zijn ook projecten uitgewerkt, maar men is nog steeds onderzoeken aan het doen en voorbereidingen aan het treffen. In de praktijk zien we heel weinig gebeuren, alles blijft voorlopig binnenskamers.'

Wat zou uw boodschap zijn aan onze landen?
Penelise: 'Wij vragen adaptatiegeld, en wij vragen dat de rijke landen hun emissies zouden inperken. Niet volledig, alleen maar tot het niveau dat ons toestaat te overleven. Wij vragen 40 tot 50 procent tegen 2020, niet meer maar ook niet minder. Dat adaptatiegeld en het inperken van de emissies is echt belangrijk. Wat wij dringend moeten doen, is zeedijken bouwen en drinkwater voorzien voor de inwoners. Dat is echt heel dringend, als dat niet gebeurt, verliezen mensen heel snel hun vruchtbare grond voor landbouw. '

Is de bijeenkomst in Kopenhagen belangrijk?
De klimaatvergadering in Kopenhagen is het hoogtepunt, dan is het erop of eronder. Overleven of verdrinken. Voor mij wordt daar beslist over de overlevingskansen die wij hebben op ons eiland. Over de vraag of we zullen moeten wegtrekken of niet.

Van wie hangt dat af? Van de rijke landen?

Alle hoofden moeten daar samengebracht worden om een oplossing te zoeken. De globale opwarming is een zaak van ons allen, niet van mij alleen. Wij zullen misschien de eersten zijn om te zinken, maar ook jullie zullen getroffen worden. Het is een zaak van iedereen.

©MO
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 739 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 739, lezen 5 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden