November 2009 eindigt op de tweede plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 9,5 graden tegen 6,2 normaal, meldde maandag het KNMI. Alleen november 1994 was met ruim 10 graden zachter. Herfst 2009 staat op een gedeelde derde plaats. Alleen de herfsten van 2005 en 2006 waren zachter.
Lagedrukgebieden veroorzaakten de hele maand nogal wisselvallig weer. Vooral van 13 tot en met 25 november was het bijzonder zacht. De gemiddelde temperatuur lag toen iedere dag vijf tot zeven graden boven de normale temperatuur. Het warmst was het op 13 november. In een aantal weerstations in het zuidoosten werd het toen 17,5 graden.
Met gemiddeld over het land ongeveer 118 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm, was november nat. De zon scheen iets minder dan het langjarig gemiddelde.
©De Pers
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 9,5 °C tegen 6,2 °C normaal, eindigt november 2009 op de tweede plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901. Alleen november 1994 was met 10,4 °C nog veel zachter.
Lagedrukgebieden veroorzaakten de gehele maand uitermate wisselvallig weer. Daarbij was vooral het tijdvak van 13 tot en met 25 november uitzonderlijk zacht. De gemiddelde temperatuur, ruim 10 °C, lag toen iedere dag vijf tot zeven graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Deze temperaturen komen normaal voor in de eerste helft van mei. De landelijk hoogste temperatuur, 17,5 °C, werd op de 13e gemeten op een aantal KNMI-stations in het zuidoosten van het land. Koud is het de afgelopen maand op geen enkele dag geweest. Alleen in de vroege ochtend van 8 november kwam het plaatselijk tot lichte vorst. De landelijk laagste temperatuur van de maand werd die ochtend gemeten in Volkel: -1,9 °C. In De Bilt, en op veel andere plaatsen, heeft het deze november niet gevroren. Normaal telt november in De Bilt zes vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C).
Met gemiddeld over het land ca. 118 mm tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm, was november nat. In november valt de meeste neerslag meestal in de kustprovincies en dat was dit jaar niet anders. Op de natste plaatsen in Zeeland en in het Waddengebied viel ca. 170 mm. In delen van Limburg viel de minste neerslag, plaatselijk niet meer dan ca. 70 mm.
In De Bilt werd 120 mm geregistreerd tegen 89 mm normaal. De vele opeenvolgende depressies brachten vrijwel iedere dag wel enige neerslag. Op de 23e veroorzaakte een actieve randstoring vooral in het zuiden zware buien. Daar viel in een brede strook 40 tot 55 mm neerslag. Bovendien gingen de buien plaatselijk vergezeld van onweer en zeer zware windstoten tot 100 km/uur. Ook op de 18e stond er veel wind. Een depressie die over de Noordzee oostwaarts trok veroorzaakte in het noordwesten enige tijd storm, kracht 9.
Landelijk gemiddelde scheen de zon ca. 55 uren tegen een langjarig gemiddelde van 60. De regionale verschillen waren groot. In het noorden was de zon het minste te zien. Op diverse plaatsen werden daar slechts ca. 35 zonuren geregistreerd. In het zuidwesten was het zonniger dan normaal. Vlissingen was het zonnigste KNMI-station met ruim 70 zonuren. In De bilt scheen de zon ca. 55 uren tegen 60 normaal. November kende geen enkele dag waarop het in het hele land zonnig was. Vooral het einde van de maand was somber. Van de 23e tot en met de 29e scheen de zon gemiddeld over het land in totaal slechts 5 uren.
Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,9 °C, het aantal uren zonneschijn 54 en de neerslagsom 91 mm.
©KNMI