Het wordt zeer slecht weer in het noorden van Italië. Op sommige plaatsen gaat er mogelijk 150 mm regen vallen waardoor de kans op problemen groot is. In de bergen valt zeer veel sneeuw.
Noord-Italië
De weersituatie voor het noorden van Italië ziet er zeer slecht uit voor de periode van zondagavond tot maandagavond. Een lagedrukgebied ontwikkelt zich boven de Po-vlakte en zorgt ervoor dat zich dikke regenwolken gaan vormen. Deze wolken worden daarna met een zuidelijke wind tegen de Alpen aangeblazen waar ze een groot deel van hun regen (en sneeuw) moet laten vallen voordat ze de bergen over kunnen. Het eindresultaat liegt er niet om. De weermodellen berekenen tussen zondag 6 uur en maandag 6 uur al rond de 100mm en in de 24 uur daarna komt er nog eens 50 tot 100mm bij. Met name de regio Trentino (Dolomieten) lijkt de meeste neerslag te krijgen. De zwaarste neerslag valt daar vanaf vanavond.
De zware neerslag vindt plaats in relatief zachte lucht. Hierdoor valt de neerslag pas boven de 2000m in de vorm van sneeuw. Vanwege de extreme neerslag kan in de bergen meer dan 1 meter aan sneeuw vallen.
Overige Alpen
De weersverwachting voor de ski- en snowboardliefhebbers blijft nog steeds perfect. Vooral in de Franse Alpen en in Zwitserland gaat het flink sneeuwen. Daar kan op uitgebreide schaal 30 tot 80 cm sneeuw vallen in de periode tussen zondagmiddag en dinsdagochtend. Dit betekent dat de sneeuwsituatie op de hoger gelegen pistes bijna ideaal gaat worden, juist op het moment dat veel ski-oorden de deuren open doen.
Doordat de neerslag samen gaat met enigszins koude lucht daalt de sneeuwvalgrens in Frankrijk tot rond de 1000m en in Zwitserland tot ongeveer 1200m. Hierdoor krijgen ook de lager gelegen pistes een mooie laag sneeuw en kan er in veel dorpen tot in het dal geskied worden. De weersverwachting voor de komende 48 uur van Chamonix laat dit fraai zien. Op de top sneeuwt het continu en valt een dik pak. Het dorp ligt echter rond de 1000m. Daar gaat de regen geleidelijk over in sneeuw zodat ook daar de pistes vanaf maandag gebruikt kunnen gaan worden.
In Oostenrijk is de situatie minder positief. De bergen in Oostenrijk hebben te maken met dezelfde zuidelijke stroming, en dus zachtere lucht, die in het noorden van Italië het noodweer veroorzaakt. In Oostenrijk gaat er daarom alleen op de hoge pistes sneeuw vallen. In het dal valt regen. De rest van de week blijft het licht winters in de Alpen. Overdag kan de temperatuur in het dal een paar graden boven het vriespunt komen, maar in de nacht vriest het. Verder blijft het ook de komende dagen van tijd tot tijd sneeuwen waarbij ook in Oostenrijk de sneeuwvalgrens gaat dalen tot rond of onder de 1000m. Aan het einde van de week is er dus overal in de Alpen verse sneeuw gevallen.
Geen winter in Nederland
In Nederland wil het de komende week nog niet lukken met de winter. Hoewel koudere lucht in de buurt is, zal de eerste winterse speldenprik beperkt blijven tot een heel klein prikje. De komende nachten kan het aan de grond licht vriezen en misschien moeten de autoramen 's ochtends ijsvrij gemaakt worden. Maar echte vorst of sneeuwval zal in ons land de komende dagen niet plaatsvinden.
©Weerplaza
lijkt me geweldig om al die sneeuw een keer mee te maken.
Idd, ben er vorig jaar ook geweest, prachtige omgeving en zeker de Mont-Blanc!
Zondagavond en maandag krijgt het noorden van Italië te maken met een zeer actieve storing. Vanaf vanavond maakt het Italiaanse deel van de Alpen kans op zeer zware neerslag, waarvan de hoeveelheden kunnen oplopen tot ruim 30 millimeter per drie uur.
Storing
Een lagedrukgebied trekt zondag met zijn kern over Groot-Brittannië. Het bijbehorende koufront strekt zich van het oosten van Engeland, over West-Frankrijk uit naar Spanje en Portugal. Het Iberisch Schiereiland krijgt hierdoor zondagmiddag al te maken met zware, buiige neerslag. Door de krachtige stroming trekt het koufront in hoog tempo naar het oosten. Op de weerkaarten is zichtbaar dat het koufront verder activeert naarmate het over het warme water van de Middellandse Zee naar Italië trekt.
Straalstroom
Op weerkaarten kunnen we ook zien dat de isobaren zondagmiddag steeds verder gaan uitzakken. Uiteindelijk ontwikkelt zich heel snel een nieuw lagedrukgebied. De oorzaak hiervan is de straalstroom. De straalstroom is een west-oost geörienteerde band van hoge windsnelheden op ongeveer 10 kilometer hoogte in de atmosfeer. De sterkte van de straalstroom wordt bepaald door grote temperatuurverschillen ten noorden en ten zuiden van de straalstroom. Lagedrukgebieden ontwikkelen zich veelal op de linkeruitgang van deze straalstroom, dus aan de noordoostkant. Dit gebeurt ook vandaag. De straalstroom bereikt, door grote temperatuurverschillen in de bovenlucht, windsnelheden tot 360 kilometer per uur waardoor het nieuwe lagedrukgebied snel tot ontwikkeling kan komen.
Regen en sneeuw
Zondagavond trekt het koufront Italië binnen, terwijl het nieuwe lagedrukgebied zich verder ontwikkelt. Tegen de bergen is de lucht gedwongen op te stijgen, waardoor de neerslagintensiteit verder toeneemt. De neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tot gemiddeld 90 millimeter. Plaatselijk in de Dolomieten is meer dan 100 millimeter neerslag mogelijk. Achter het koufront bevindt zich koelere lucht. In de nacht van zondag op maandag zal de vorstgrens daarom flink dalen. Op bergtoppen aan de zuidkant van de Alpen kan een flinke lading verse sneeuw vallen. Ook maandag overdag regent het nog flink door in Italië, maar neemt de neerslaghoeveelheid wel af. Terwijl het front naar het oosten trekt, zwakt hij af en in de nacht naar dinsdag wordt het droog. Dinsdag overdag krijgt Kroatië met het de storing te maken, maar deze brengt dan niet zo veel neerslag meer.
©Weeronline
Bijna de helft van Venetië staat onder water. De waterstand in de lagune waarin de Italiaanse stad ligt, is 1,31 meter hoger dan normaal. Reden is een combinatie van hoogtij en hevige neerslag. Dat hebben overheidsfunctionarissen maandagavond gemeld. Onder meer het San Marcoplein, één van de toeristische trekpleisters van Venetië, is overstroomd. De stad, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, kampt al decennia met ernstige wateroverlast.
In de afgelopen vijftien jaar werd Venetië meer dan vijftig keer getroffen door hoogwater. Een jaar geleden stonden grote delen van de stad ook blank en steeg het waterpeil tot 1,56 meter boven het normale niveau.
©De Pers