Antarctica zou ooit veel warmer geweest zijn dan wetenschappers tot nu toe vermoedden. Het zou er zelfs zes graden warmer geweest dan vandaag. De resultaten van een nieuwe studie kunnen ons helpen om de snelle klimaatverandering op de Zuidpool te begrijpen. In de periodes tussen de ijstijden lag de temperatuur op Antarctica iets hoger dan tot nu toe gedacht werd. Dat blijkt uit een studie van de 'British Antarctic Survey', de Open University en de universiteit van Bristol in het blad 'Nature'. Het was al langer geweten dat het klimaat ijstijden en warmere perioden ongeveer iedere 100.000 jaar afwisselt. Voor de voorbije 340.000 jaar ontdekten de wetenschappers opvallend veel warmere perioden.
Broeikasgassen
Dat veronderstelt dat de temperatuur op Antarctica gevoelig is voor broeikasgassen op een gelijkaardig niveau als dat van vandaag. "We hadden nooit verwacht dat we zo'n warme temperaturen zouden vinden", zegt auteur Louise Sime. "Maar het wijst erop dat het klimaat op Antarctica snelle veranderingen heeft ondergaan tijdens perioden in het verleden waarop het CO2-gehalte hoog lag."
Zeeniveau
Ongeveer 125.000 jaar geleden lag het zeeniveau vijf meter hoger dan vandaag. "Als we precies kunnen vaststellen wat de temperatuur toen op Antarctica was, kunnen we voorspellen hoe het smelten van de ijsmassa de huidige stijging van het zeeniveau kan beïnvloeden", zegt wetenschapper Eric Wolff.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:18 uur, door Joyce.s