Als we met z'n allen de levensstijl van de Amerikaanse bevolking zouden overnemen, hebben we liefst vijf Aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. Nu al gebruikt de hele wereldbevolking 1,5 keer de bronnen die onze planeet voorziet. Dat stelt denktank Global Footprint Network.
"We verbruiken de middelen van de natuur 44 procent sneller dan wat onze planeet aan kan", stelt het rapport. Enerzijds maken we massaal gebruik van de beschikbare bronnen, anderzijds stoten we veel meer CO2 dan onze planeet kan absorberen. "Dat betekent dat de Aarde iets minder dan 18 maanden nodig heeft om te produceren wat we in één jaar nodig hebben."
Voetafdruk
Als ons jaarlijkse verbruik aan dit tempo blijft toenemen, hebben we tegen 2030 al twee Aardes nodig. De denktank berekende de gemiddelde voetafdruk van meer dan 100 landen. Die voetafdruk is de hoeveelheid land en zee die we nodig hebben voor onze levensvoorzieningen en om onze CO2-uitstoot te absorberen. In 1961 verbruikte de hele wereld slechts iets meer dan de helft van de bronnen van onze planeet. Vandaag verbruiken al 80 procent van de landen meer dan wat er binnen hun landsgrenzen beschikbaar is.
Amerika-Europa
De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden. De voetafdruk van een Europeaan is maar half zo groot, en toch nog altijd te veel op lange termijn. De armste landen staan natuurlijk aan de andere kant van de schaal: Malawi, Haiti, Nepal en Bangladesh hebben vaak geen middelen om voedsel, onderdak en hygiëne te voorzien.
Eenvoudige oplossingen
Nochtans bestaan er eenvoudige manieren om die voetafdruk te doen afnemen. In de VS en Europa is de CO2-uitstoot een grotere boosdoener dan ons verbruik. Volgens de denktank moeten die landen gewoon proberen hun energie efficiënter te beheren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer investeren in groene, duurzame energie. Natuurlijk is ook een lichte aanpassing in onze levensstijl geen slechte zaak. "Sommige mensen moeten meer kunnen verbruiken om uit de armoede te treden, anderen kunnen hun consumptie een beetje verminderen zonder aan levenskwaliteit te moeten inboeten", aldus Global Footprint Network.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:18 uur, door Joyce.s
De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden. De voetafdruk van een Europeaan is maar half zo groot, en toch nog altijd te veel op lange termijn.
©Hln
we zijn allemaal schuldig toch ?? niet altijd met vingers gaan wijzen, we moeten ook eens de hand in eigen boezem steken!!
Natuurlijk het punt is er duidelijk en ook makkelijk zat. Zei het dat het wat genuanceerder ligt want feitelijk is dit weer zo en schreeuw om geld. Het gaat slecht geef ons geld en we lossen het op. Zo als alles aan gaande het klimaat om geld draait.
De mens zorgt maar voor 2% van de totale co2 uitstaat dus als we dat halveren houden we 1% over dat betekent dat 99% elders weg komt waar de mens geen invloed op heeft. Zelfs al zou de mens 20% uitstoten dan blijft er nog 80% over waar we niks aan kunnen dien. Natuurlijk kun je dan redeneren dat het effect met 20% af neemt maar ik denk niet dat dit zo makkelijk ligt.
Ja ik ben klimaat sceptisch en als je goed leest zou je ook inti global warming worden.
Daar gaat het nu niet om. Het punt is dat Amerika hier wordt aan gevallen en ja er is wat voor te zeggen echter is het niet correct.
Nu neem ik even niet Amerika maar ga dichter bij huis. Nederland, (wow thuis wedstrijd) in Nederland staat en fabriek als zoveel. Co2 uitstoot is en hot item en moed gereduceerd van overheid uit wordt dit beslist. Nou dit bedrijf heeft en slimme directeur die goed kan rekenen (dit is even heel bot maar geeft wel aan hoe het gaat) om 10% co2 reductie te krijgen moet ik per jaar 5 miljoen besteden, deze 5 miljoen ben ik kwijt dus die kosten moet ik door berekenen of ik moet schrappen in personeel.
Schrappen in personeel is wel aardig levert genoeg op en bovendien zijn ze toch al relatief duur. Maar ik heb eigenlijk al te weinig personeel.
Het beste zou zijn als ik naar het buiten land ging lage lonen land ofzo het productie proces is zo eenvoudig zelfs en aap zou dat kunnen. Even kijken, ha China. En werknemer kost mij daar 1 euro en co2 eisen zijn er niet. Ook de transport kosten vallen alle zins mee.
Eureka we gaan naar China. Het klopt wel China heeft erg lage lonen en daar mag gif waar in Nederland nog geen druppel van in de hele Rijn mag zitten gewoon met tonnen te gelijk over de rand.
Resultaat grote hoeveelheden extra co2 uitstoot niet alleen om dat er daar geen regels zijn maar ook om dat er meer uitstoot komt door extra transport.
Niet alleen China maar ook India en in mindere mate Afrika werken op die manier.
Zelfs als Amerika de co2 met 50% kan reduceren blijft het effect gering om dat China on beperkt uit stoot. Daar komt bij dat dan net als in Europa veel bedrijven die kant op zullen gaan met alle gevolgen van dien voor milieu en werkgelegenheid.
Hier een samenvatting: http://www.examiner.com/x-25061-Climate-Ch...ents-and-emails | Gewijzigd: 25 november 2009, 21:06 uur, door PaytDelft