Sinterklaas is een gulle kindervriend, maar veel verstand van het weer heeft hij niet. Begrijpelijk, want in Spanje is het meestal mooi weer. Toch zou hij moeten weten dat december meteorologisch gezien niet de meest geschikte maand is voor pakjesavond. De goedheiligman wordt daarvoor namelijk genoeg gewaarschuwd door veel sinterklaasliedjes. "Zie de maan schijnt door de bomen" is nog tamelijk onschuldig. Maar het geeft wel aan dat er geen blad meer aan de bomen zit. Door herfstige temperaturen en woeste stormen zijn de bladeren vakkundig van de bomen gerukt.
Weeralarm?
Dat blijkt ook glashelder uit de volgende waarschuwing: "Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind". Is hier sprake van een weeralarm? Het lijkt er wel op, maar deze tekst stamt uit de vorige eeuw. Veel woningen hadden nog enkelsteens muren met slecht aansluitende raamkozijnen. De wind had daardoor ook in de woonkamer vrij spel. Van isolatie en siliconen-kit had toen nog niemand gehoord. Kinderen die op zolder sliepen, werden 's winters regelmatig verrast met een laagje sneeuw op de dekens. Bij een beetje sneeuwstorm konden de vlokken gemakkelijk onder de dakpannen naar binnen waaien.
Maritiem gevaarlijkste periode
Behalve door storm wordt december ook vaak geteisterd door overvloedige regenval. Het is een depressieve periode vol ziektekiemen. Kinderen vragen zich vertwijfeld af: "Zou de goede Sint wel komen, nu het weer zo lelijk is?"
Gelukkig is de bebaarde kindervriend wars van moderniteiten, zoals weerberichten. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij in de maritiem gevaarlijkste periode van het jaar per bóót via de Golf van Biskaje de Nederlandse havens binnenloopt. En waar de Nederlandse Spoorwegen de dienstregeling moeten aanpassen vanwege bladeren op het spoor galoppeert de krasse bisschop zorgeloos te paard over de glibberige wegen.
Op de tast
Als het niet stormt of regent, dan zorgen lage temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad wel voor dichte mist. Op menig pakjesavond moet Sinterklaas op de tast zijn werk doen. Kinderen zien in de vage schim die voorbij schuifelt "Een vreemd'ling zeker, die verdwaald is zeker." Ze vragen hem naar zijn naam en het blijkt gelukkig Sinterklaas zélf te zijn, waardoor het toch nog een feestelijke avond wordt. En dan heb je nog de gevaren van gladheid. Sneeuw en ijzel vormen samen met de Nederlandse puntdaken een levensgevaarlijke combinatie. In bedekte termen waarschuwt het versje "De zak van Sinterklaas" hiervoor. Maar het helpt niet. Zonder de goedheiligman de zwarte piet te willen toespelen, is wel duidelijk dat hij pakjesavond beter in de zomer had kunnen organiseren.
Bron: rnw.nl
Kijk namelijk de andere kant op en je ziet dat Sinterklaas en perfecte tijd heeft uit gekozen. Even los van dat hij 5 en is overleden in deze periode gaat het hier om en feest wat is ontstaan uit een aantal meer of minder religieuze feesten of gebeurtenissen.
En boekje van Jan Schenkman (1806 - 1863) over Sinterklaas en later ook liedjes heeft het feest gemaakt zo we het nu kennen. Hier werd weer verwezen naar 5 en 6 december maar misschien wel meer naar de warmte en gezelligheid die Sinterklaas uit straalt. Tegenwoordig is Sinterklaas en familie feest en hoewel dit ook in de zomer kan heeft het toch iets speciaals zo tijdens de donkere dagen van het jaar waar me je ook meteen kunt verwijzen naar de midwinter feesten.
Eigenlijk geld het zelfde voor kerst. Alleen speelt hier de wereld en grote rol en nog meer het verschil tussen zomer en winter op beide helften van de grote bol. Wij zijn gewend dat kerst koud is, vaak nat en guur. Gezellig gordijnen dicht open haard aan (als je die hebt). Lekker eten kortom gezellig. Zo wordt de kerstman ook neer gezet. In en slee getrokken door rendieren door de sneeuw.
Aan de andere kant van de wereld wordt het feest heel anders gevierd. Ja dom genoeg wel met de kerstman en de rendieren en ook de sneeuw alleen dan tijdens en hittegolf. In plaats van gourmet staat de BBQ aan.
Daarbij komt dat 90% fantasie is en 10% door acteurs wordt verbeeld.