De atmosfeer was nooit eerder zo vervuild met broeikasgassen die het klimaat op aarde kunnen aantasten, als vorig jaar. Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie WMO maandag in het jaarlijkse broeikasgas-verslag. Volgens de WMO neemt vooral de hoeveelheid kooldioxide (CO2) toe. Dit is het belangrijkste broeikasgas dat vrijkomt door menselijk handelen. Het gas ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en kolen. Ook de hoeveelheden methaan en lachgas (N2O) nemen toe.
,,Het is geen goed nieuws; de concentratie van broeikasgassen blijft toenemen, zelfs sneller dan voorheen'', aldus WMO-baas Michel Jarraud. ,,Er moet zo snel mogelijk actie worden ondernomen'', stelde Jarraud in een verwijzing naar de klimaattop in Kopenhagen volgende maand.
De broeikasgas-rapportage van het WMO dient als een toetssteen voor het internationale klimaatbeleid. Dat is onder meer vervat in het zogeheten Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt. Meer dan 190 landen proberen het in Kopenhagen eens te worden over een politiek akkoord om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dat akkoord moet later, maar vermoedelijk uiterlijk in 2012, omgezet worden in een nieuw verdrag.
Bron: de pers
De concentratie broeikasgassen in de lucht heeft het hoogste niveau bereikt dat ooit gemeten werd. Dat maakte de 'World Meteorological Organisation' (WMO) van de Verenigde Naties bekend. Daardoor komen de meest pessimistische scenario's over de klimaatverandering weer een beetje dichterbij.
Twee jaar geleden stelde het IPCC van de VN nog dat de temperatuur op onze planeet tegen het einde van de eeuw met 2,4 tot 6,4 graden Celsius kan stijgen. In juli werd op een top in Italië door enkele grootmachten beslist dat we die temperatuursstijging moeten beperken tot twee graden. Maar dan zal er snel iets moeten veranderen. Volgens Michel Jarraud, hoofd van de WMO, versnelt de toename van onze CO2-uitstoot.
Uitstoot stijgt
Vorig jaar lag de hoeveelheid CO2 in de lucht op 385,2 deeltjes per miljoen, een stijging met 2 deeltjes per miljoen in één jaar tijd, zo stelt het rapport van de WMO. En niet alleen de hoeveelheid CO2 blijft stijgen, ook andere broeikasgassen (zoals methaan) komen in grotere massa's in onze atmosfeer terecht. Het is dus belangrijk dat op de VN-klimaattop in Kopenhagen een akkoord bereikt wordt over hoe we die concentratie broeikasgassen kunnen verminderen. Vooral de verbranding van fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen.
Pessimisme
Het ziet er dus niet meteen goed uit, want de gesprekken in de aanloop naar Kopenhagen verlopen heel moeizaam. "We zitten nu al dichter bij het meest pessimistische scenario", zegt Jarraud, verwijzend naar de voorspellingen van het IPCC. "Dat betekent dat we dringend actie moeten ondernemen. We hopen dat Kopenhagen een beslissing over de broeikasgassen zal opleveren. Hoe langer we die beslissing uitstellen, des te groter zal de impact zijn."
Kyoto volstond niet
In 1997 kwamen de VN-landen al eens samen in Kyoto om een eerste klimaatplan op te stellen. De Verenigde Staten weigerden de doelstellingen over te nemen. De meeste andere industrielanden besloten hun CO2-uitstoot met vijf procent te verminderen in vergelijking met 1990. "Het feit dat de concentratie broeikasgassen vorig jaar opnieuw gestegen is, bewijst dat de doelstellingen van Kyoto niet ambitieus genoeg waren", zegt Jarraud. "Maar zonder het Kyoto Protocol zou de situatie vandaag nog veel slechter geweest zijn."
bron: hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:19 uur, door Joyce.s