Een kitesurfer uit België is zondagochtend verongelukt in Zeeland. De 23-jarige man uit Tervuren werd door een forse windvlaag op het strand geworpen en kwam met zijn hoofd tegen een golfbreker. Hij is nog ter plaatse gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten, zegt een woordvoerder van de politie.
Het ongeluk gebeurde rond 09.45 uur op het strand bij Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland. Volgens de politiewoordvoerder staat er lokaal een flinke wind en zijn de windstoten zeer krachtig.
De politie onderzoekt het ongeval. Het is nog niet bekend of de Belg een ervaren kitesurfer was. Het lichaam van het slachtoffer wordt uiteindelijk aan de familie overgedragen.
©Nieuws.nl
Het KNMI waarschuwt zondag voor zware windstoten die snelheden tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken. De waarschuwing geldt voor de namiddag. Dat heeft een woordvoerder van de meteorologische dienst laten weten.
Volgens het weerinstituut bereiken flinke buien in de middag de kust en trekken ze van daar af het land in. De buien gaan gepaard met onweer en windstoten die aan de kust snelheden kunnen bereiken tot 100 kilometer per uur en in het binnenland tot 75 kilometer per uur. Het hele land krijgt met de buien te maken.
Dat de buien aan de kust het het actiefst zijn, komt volgens de woordvoerder door het nog warme zeewater. Volgens het KNMI luiden de zware buien zondag een onstuimige week in. ,,Het is de aankomende week volop herfst'', aldus de zegsman.
©AD
Het Koninklijk Belgisch Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel heeft vandaag gewaarschuwd voor rukwinden. Tussen 13 uur en morgen 01 uur verwacht het KMI volgens zijn website wisselvallig en winderig weer met enkele fikse buien. Vooral tijdens de buien zijn rukwinden tot 85 km/u mogelijk. Ook het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven waarschuwt voor "geregeld zware windstoten".
Als gevolg van de aangekondigde rukwinden worden de parken in Brussel vanaf deze namiddag tot dinsdag verboden voor het publiek. Dat meldt Leefmilieu Brussel zondag.
Veilige afstand
De instantie raadt aan om de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen. "De parken die Leefmilieu Brussel kan afsluiten zullen - vanaf zondagnamiddag tot dinsdag - verboden worden voor het publiek en opnieuw worden heropend na inspectie, opruiming van eventuele schade en beveiliging", luidt het in een mededeling.
In de parken die niet kunnen worden afgesloten, wordt aan de ingang een bericht uitgehangen en zullen de parkwachters het publiek inlichten.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Een korte bui met hevige windstoten heeft zondagavond in de provincie Utrecht voor overlast gezorgd. Tussen de stad Utrecht en Driebergen viel een boom op het spoor waardoor het treinverkeer enige tijd stil lag, aldus een woordvoerder van de brandweer.
De brandweer moest in totaal acht keer uitrukken voor gesneuvelde bomen of delen daarvan en schade aan daken. Bij Amersfoort raakte de bovenleiding van het spoor defect, maar de brandweer en spoorbeheerder ProRail weten niet of dit door de harde wind kwam.
Het KNMI waarschuwde eerder zondag voor zware windstoten die snelheden tot 90 kilometer per uur kunnen bereiken.
© ANP
De brandweerkorpsen van Henegouwen zijn in de late namiddag veelvuldig moeten uitrukken ten gevolge van de zware regenval zowat overal in de provincie.
De brandweer van Bergen diende zo'n twintig keer ter plaatse te komen, voor uitgerukte bomen en dergelijke meer. In Pâturages zijn heel wat bomen op de elektrische bedrading terechtgekomen waardoor ook Electrabel moest aantreden. Op andere plaatsen zijn auto's op hun dak terechtgekomen, stortte een eerder al beschadigde voorgevel van een huis in en ging een stuk dak wegvliegen.
©Hln | Gewijzigd: 22 november 2009, 22:08 uur, door Sietse
De korte maar hevige storm zondagavond heeft in Uden verschillende bomen uit de grond getrokken. Ook in andere plaatsen in Brabant kreeg de brandweer meldingen binnen van bomen die over de weg waren gevallen. Onder andere in de Paukenstraat en de Parklaan in Uden moesten de bomen het ontgelden. De brandweer heeft de bomen opgeruimd.
Wegdek
Een gevallen boom aan de Land van Ravensteinstraat lag volledig over het wegdek. De brandweer had twee uur nodig om de boom klein te krijgen. Door de enorme grootte heeft de brandweer extra mankracht moeten inroepen. De gemeente Uden heeft de gezaagde resten afgevoerd.
Ook kwamen er bij de brandweer meldingen binnen van omgewaaide bomen die op de openbare weg waren terechtgekomen bij ondermeer Soerendonk (Eikenschoor Goorstraat), Westerhoven (Provincialeweg N397), Valkenswaard (Schafterdijk) en Hooge Mierde (Averbodeweg).
©Omroep Brabant | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Wind, regen en flinke buien. De herfst draait deze week op volle toeren met soms een stormachtige wind en zware windstoten. Blijf de berichten en speciale waarschuwingen volgen. Aanjager is een krachtige straalstroom, een windband die gewoonlijk op 10 kilometer hoogte in de atmosfeer waait. Daarmee wordt de ene storing na de andere in onze richting gestuurd. De straalstroom komt deze week wat zuidelijker te liggen dan de afgelopen tijd waardoor het vooral later in de week ook minder zacht wordt.
Dat is niet verwonderlijk na de uitzonderlijke zachte periode van de afgelopen dagen. Herhaaldelijk wezen de thermometers in ons land 15 tot 17 graden aan en met de zon erbij leek het soms voorjaar. Zulke hoge temperaturen en zo'n zonnig weer komt zo laat in de herfst weinig voor. De tweede decade van november was met gemiddeld 7,8 graden in De Bilt (tegen 6,1 graden normaal) op een na de zachtste sinds tenminste 1901. Alleen midden november 1994 was nog zachter.
Later in de week worden de temperaturen normaler maar echte winterkou is voorlopig nog ver weg.
©KNMI
In Nijvel is deze namiddag een appartementsgebouw ontruimd. Het gebouw was getroffen door een blikseminslag en er was brand uitgebroken. Niemand raakte gewond. Na de blikseminslag ontstond een dakbrand in het gebouw. Een onbewoonde flat raakte ook beschadigd. De brandweer ontruimde een deel van het gebouw. Een dertigtal bewoners moesten tijdelijk hun woonst verlaten. Er vielen geen gewonden, maar de schade is aanzienlijk.
Deze namiddag trok een zware storm over Waals-Brabant, met wateroverlast tot gevolg.
©Hln
De storm die zondagnacht en vanochtend heeft gewoed, heeft in verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten voor schade gezorgd. Zowel in Vilvoorde als in Strombeek-Bever moest de brandweer uitrukken om omgewaaide bomen die de weg versperden, door te zagen en te verwijderen. In Machelen viel een boom dan weer op twee geparkeerde wagens. Schade aan woningen was er in Sint-Stevens-Woluwe, Hoeilaart en Dilbeek waar delen van daken door de felle windstoten afgerukt werden. In Hoeilaart en Sint-Stevens-Woluwe bleef de schade relatief beperkt, maar in Dilbeek blies de wind rond 4 uur het grootste deel van een plat dak weg. Brandweer en civiele bescherming moesten ter plaatse komen om de woning verder te vrijwaren.
©Hln
Het KNMI zegt dat het maandagmiddag en -avond erg hard gaat waaien in het midden en zuiden van het land. Het weerinstituut voorspelt windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Vooral langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust kan het flink gaan spoken. Windkracht 9 is niet uitgesloten.
De zwaarste windstoten worden verwacht tijdens buien, die vergezeld kunnen gaan met onweer. Niet alleen langs de kust gaat het flink waaien, ook landinwaarts is het weer onrustig. Het slechte weer hangt samen met een storing die maandag met bijzonder veel regen dwars over ons land trekt. Het noorden van het land krijgt beduidend minder wind.
© ANP
Het noodweer zorgt in de Brugse regio voor nogal wat wateroverlast. In Lissewege stond de Stationsstraat uren blank en ook in Sint-Michiels was er plaatselijk overlast met ondergelopen kelders.
In Blankenberge stond zelfs een deel van het politiekantoor een halve meter onder water. In De Haan en Knokke-Heist zijn tal van kelders en garages onder gelopen en in Torhout heeft de brandweer de handen vol, ondermeer op de manège aan het Groenhove Bos.
In totaal werden in de Brugse 100-centrale al meer dan 150 oproepen geregistreerd.
©Stadsomroep
De hevige regenbuien hebben op bepaalde plaatsen in de kustregio voor wateroverlast gezorgd. Vooral het gebied rond De Haan, Wenduine en Blankenberge werd het zwaarst getroffen. De brandweer van De Haan en Wenduine kreeg ondertussen al meer dan 50 oproepen binnen voor wateroverlast.
Heel wat kelders van woningen kwamen onder water te staan en enkele straten stonden blank. Bij het Zeepreventorium in De Haan kwam het water op een gegeven moment zelfs tot een meter hoog. Ook Sunparks werd opnieuw getroffen. Het park liep grotendeels onder water, maar de regen drong de vakantiehuisjes niet binnen. In Torhout was er vanaf 9.45 uur ook veel wateroverlast.
De brandweer kwam er ter plaatse om de rijbaan terug vrij te maken. Vooral de Aartrijkestraat, de Ambachtstraat en de Noordlaan werden getroffen. De politie kwam het verkeer regelen. In Lissewege bij Brugge stond de Stationsstraat een halve meter blank. Het water sijpelde de rijhuizen binnen. De straat werd afgezet tot het water was weggepompt.
©De Morgen
Als gevolg van het stormweer heeft zich vandaag een van de zwaarste ochtendspitsen van het jaar voorgedaan. Dat heeft Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen bevestigd. Vanochtend stond er in totaal ongeveer 230 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Dat is duidelijk meer dan op een gemiddelde werkdag, die goed is voor 150 tot 180 kilometer aan files.
Bovendien bleven de files opmerkelijk langer duren. Volgens het Verkeerscentrum stond er rond 10.30 uur nog altijd een file van in totaal 120 tot 130 kilometer. Om half twaalf stond er nog altijd bijna honderd kilometer file op de Vlaamse snelwegen.
Als voornaamste reden voor de lange files worden de weersomstandigheden aangehaald. De zichtbaarheid op de snelwegen was beperkt en er was ook sprake van watergladheid. Bovendien konden verschillende tunnels het toestromende water onvoldoende opvangen, waardoor niet alle rijstroken beschikbaar waren.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Een deel van de ringweg rond Amsterdam staat onder water als gevolg van een overstroomde riolering. Op het westelijke gedeelte van de A10 ontstaan flinke files. Dat meldt de ANWB. In verband met de overstroming ter hoogte van de Coentunnel zijn tussen het Coenplein en afrit Geuzenveld enkele rijstroken dicht. Daardoor ontstaan lange files.
Het water moet van de rijbaan worden gepompt. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd een andere route te kiezen.
©Nu.nl
Het KNMI verwacht vanmiddag en vanavond een flinke storm in het midden en zuiden van ons land. Het weerinstituut voorspelt windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Bij Vlissingen en Hoek van Holland komt een zuidwesterstorm met windkracht 9. Voor vanavond verwacht het KNMI zware windstoten tijdens buien met onweer. Een storing met veel regen trekt over Nederland. Ook in Limburg en Noord-Brabant wordt harde wind verwacht. Alleen het Noorden van ons land blijft vandaag gevrijwaard van storm. Vannacht en vanmorgen woedde de storm in België. Daar zorgde hij aan de kust en in Vlaams-Brabant voor schade.
Het blijft oppassen met storm!!
Straalstroom
Gisteren waarschuwde het weerinstituut ook voor zware windstoten. Het stormachtige weer heeft te maken met een krachtige straalstroom die de ene na de andere storing richting Nederland duwt. Afgelopen woensdag werd Nederland ook geplaagd door een hevige storm. Door de storing wordt het later in de week wat kouder. Dat is op zich niet opmerkelijk. Het was de afgelopen dagen uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar met een gemiddelde temperatuur van 10,8 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar gemiddeld 6,1 graden Celsius. Echte winterkou is volgens het KNMI echter nog ver weg.
©Elsevier
Vandaag heeft het fors geregend in grote delen van Nederland. Met name in Zeeland en Noord-Brabant heeft de regen tot lokale problemen geleid.
De afgelopen dagen waren Ierland, Engeland, Wales en Schotland al volop in het nieuws vanwege het zeer slechte weer. Zie ook: Meer wind en regen. De problemen zijn daar nog lang niet voorbij want morgen gaat het er weer flink regenen en vanaf morgenavond ook nog eens zwaar stormen. Als de weersverwachtingen waarheid worden krijgt het noorden van Ierland zelfs een zeer zware storm, windkracht 11, te verwerken. Daarbij zijn windstoten van 130 tot 150 km/uur mogelijk.
De beschrijving die het KNMI bij windkracht 10 en 11 geeft is: "grote schade aan gebouwen; volwassenen waaien om; enorme schade aan bossen". Het is een understatement dat de vele wind de situatie daar niet gaat verbeteren. In Nederland wordt de wind niet zo extreem. Vandaag was de wind krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Verder kwamen er soms forse windstoten voor, maar die kwamen niet boven de 90 km/uur uit.
De regen leverde nog de meeste problemen op. De KNMI meetpunten in Zeeland en Noord-Brabant meldden om 16 uur hoeveelheden van 20-30 mm. Anderen meldingen kwamen toen al boven de 40 mm uit. In Zeeland liepen enkele tunnels onder en verder kwamen wegen hier en daar blank te staan. Bij Amsterdam kon de riolering van de Coentunnel de overvloedige watertoevoer niet en kwam daardoor deels onder water. Verder liep de avondspits vertragingen op door de regen en wind. Ook in België zijn er meldingen van problemen met het regenwater.
Toch vallen de problemen tot nu toe mee in Nederland en de verwachting is dat de situatie niet verder verslechtert. Er trekken de komende uren nog wel stevige buien van west naar oost over het land, maar vanwege de harde wind trekken de buien snel over. De totale regenhoeveelheden die de buien achterlaten zal dus vanaf nu niet extreem veel zijn en hooguit lokaal misschien tot een probleem leiden.
©Weerplaza
De brandweer van Antwerpen registreerde vandaag ruim vijftig interventies die te maken hadden met het noodweer. Dat laat woordvoerder Johan Van Olmen aan Belga weten.
"De meeste noodoproepen hadden betrekking op wateroverlast in kelders, tunnels en op de weg. Een paar keer moesten we ook uitrukken voor een schoorsteen of boom die dreigde in te storten of om te vallen. De vijftig interventies speelden zich af over het ganse grondgebied van Antwerpen. Er was geen bepaalde wijk die er bovenuit stak. De brandweer had de ganse dag de handen vol met het leegpompen van ondergelopen kelders en tunnels en het vrijmaken van rioleringsputjes die door de bladval sneller verstopt raakten", zegt Van Olmen.
Hij voegt er nog aan toe dat de vijftig interventies niet overeenstemmen met vijftig gedupeerden. "Verschillende ondergelopen kelders in dezelfde straat worden vaak gegroepeerd in een interventie. Het totaal aantal gedupeerden kunnen we momenteel nog niet vrijgeven."
©Hln
De hevige wind en intense stortbuien hebben vandaag in heel Vlaanderen lelijk huis gehouden. Vooral de kust kreeg de volle lading bij deze hevige herfststorm. Zo stonden onder meer in De Haan enkele straten blank. Ook de rest van Vlaanderen werd getroffen. In de provincie Limburg werden heel wat bomen ontworteld. In Antwerpen kreeg de brandweer vijftig oproepen voor wateroverlast en ook in Vlaams-Brabant was er veel schade. De ochtendspits liep helemaal in de soep en ook de avondspits verloopt heel moeizaam. En de herfstellende is nog niet voorbij, want het KMI voorspelt nog een hele week veel regen en wind en ook onweer.
Oostkust
Aan de oostkust viel veruit de grootste hoeveelheid neerslag. De hevige regenbuien hebben op heel wat plaatsen in de kustregio voor wateroverlast gezorgd. Vooral het gebied rond De Haan, Wenduine en Blankenberge werd het zwaarst getroffen. De brandweer van De Haan en Wenduine kreeg ondertussen al meer dan 50 oproepen binnen voor wateroverlast.
Straten blank
Heel wat kelders van woningen kwamen onder water te staan en enkele straten stonden blank. Bij het Zeepreventorium in De Haan kwam het water op een gegeven moment zelfs tot een meter hoog. Ook Sunparks werd opnieuw getroffen. Het park liep grotendeels onder water, maar de regen drong de vakantiehuisjes niet binnen. In Torhout was er vanaf 9.45 uur ook veel wateroverlast.
Rijbaan onder water
De brandweer kwam er ter plaatse om de rijbaan terug vrij te maken. Vooral de Aartrijkestraat, de Ambachtstraat en de Noordlaan werden getroffen. De politie kwam het verkeer regelen. In Lissewege bij Brugge stond de Stationsstraat een halve meter blank. Het water sijpelde de rijhuizen binnen. De straat werd afgezet tot het water was weggepompt.
Bliksem
In Limburg was er ook schade.In het arboretum van Bokrijk sloeg de bliksem in op het dak van een materiaalhuisje. In Beringen kreeg de brandweer 8 oproepen voor omgewaaide bomen en wateroverlast. In Peer en Bocholt vielen er bomen op de weg en in Grote Brogel waaiden er pannen van het dak. In Meeuwen geraakte een bestuurder van de weg door de regen. Hij is ongedeerd. In Maasmechelen viel een boom op de rijksweg. In de Clockemstraat in Sint-Truiden ging de wind aan de haal met sierverlichting. Ook de brandweerkorpsen van Hasselt, Tongeren en Lommel kregen oproepen binnen.
bron: hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:20 uur, door Joyce.s