SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een actief lagedrukgebied rond 20 W, 51 N trekt naar het noordoosten en wordt zondagavond nabij Schotland verwacht. Een zwak warmtefront boven het noorden verlaat in een zuidelijke stroming spoedig hat land, waadoor heel het land in de warme sector terecht komt. Een koufront van een volgend Atlantisch laag trekt over de UK oostwaarts en passeert zondagnacht ons land. Achter dit front wordt de stroming zuidwestelijk en wordt de opbouw in toenemende mate onstabiel. In de middag en avond passeert een buienstoring, gekoppeld aan een hoogtetrog. De combinatie van onstabiliteit en het sterk toenemende windveld, ook op hoogte, geeft zondag later op de dag kans op zware windstoten in het noordwestelijke kustgebied.
MODELBEOORDELING:
Consistentie met de HIRLAM00 is in eerste instantie groot. Morgen in de loop van de dag ontstaan er weer afwijkingen op mesoschaal t.a.v. de trog die in de avond passeert. De timing komt nog prima overeen (rond 18 UTC boven het westen, het sterkste windveld trekt nu noordwest land met 9 Bft. Overige modellen komen ook met dezelfde timing, maar komen (net) niet aan de 9 Bft. Aandachtspunt zullen met name de eventuele uitschieters bij buien zijn. Diverse runs komen elke keer met wat nuanceverschillen, maar telkens met een duidelijke indicatie voor mogelijk zware windstoten.
WIND:
HiRLAM is bruikbaar. Vandaag in de namiddag en avond opnieuw 6-7 op nadering van het volgende koufront, in lijn met ECHR12 en UKRM18. In buien mogelijk uitschieters 30-35, lokaal 40 kn voornamelijk boven zee en noordwestelijk kustgebied. Zondagoverdag verder toenemend naar ZW 8 Bft (zie hierboven bij de beschrijvingen) en kans op zware windstoten. Met name de uitwisseling die mogelijk optreedt bij de zwaardere buien op de trog zondagavond kan behoorlijk sterk zijn (De Kooy 50-60 kt op vrij geringe hoogte). TKE komt tot 45-50 en lijkt een prima indicatie. Buitengaats gebied met 50-60 kn, dus de uitschieters zijn het belangrijkste aandachtspunt voor de komende 24-36 uur.
BEWOLKING:
Opklaringen boven ons land worden door HIRLAM06 wat beter weergegeven dan de vorige run en ook het verder verloop lijkt de uitvoer bruikbaar. Vanavond middelbaar/hoge bewolking, gekoppeld aan een dikterug. Actueel zit deze bewolking boven west Frankrijk. Vannacht een frontaal pakket, goed in de uitvoer zichtbaar. Kans op lage bewolking boven lijkt niet heel groot hangt sterk af van de intensiteit en duur van de frontale neerslag, meeste waarschijnlijk over de Noordzee. Zondag van het westen uit polaire lucht met geleidelijk toenemende onstabiliteitsdiepte. Dit alles is redelijk in de uitvoer zichtbaar.
NEERSLAG:
HIRLAM en overige uitvoer komen goed overeen v.w.b. de frontale neerslag. HIRLAM berekent als enige buien vrij kort achter het koufront. Aandacht richt zich op de buien in de polaire lucht, vooral zondag in de namiddag en avond als de hoogtetrog passeert. Dan is er ook kans op onweer.
© KNMI | Gewijzigd: 22 november 2009, 15:09 uur, door talkyr86
"Geldig van zondag 22 november 2009 13u tot maandag 23 november 2009 1u : Morgen namiddag en avond verwachten we wisselvallig weer met buien en vooral tijdens de buien ook rukwinden tot 85 km/u."
Verder weten ze nog dit te vertellen:
"Zondagochtend verlaat een storing snel ons land via het oosten. Deze wordt gevolgd door brede opklaringen. In de namiddag wordt het wisselvallig en dan trekt ook een buienlijn van west naar oost door ons land. Deze buienlijn kan vergezeld zijn van felle windstoten en onweer. De maxima schommelen tussen 10 graden in de Ardennen en 14 graden in het centrum. Er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee en krachtige zuidwestenwind. Vooral in de namiddag kunnen er tijdens de buien rukwinden voorkomen tot 80 Ã 85 km/u.
's Avonds en 's nachts blijft het wisselvallig en meestal zwaarbewolkt en vallen er buien. Deze kunnen vergezeld zijn van onweer en felle windstoten. De minima liggen tussen 7 en 10 graden. Er waait een vrij krachtige tot krachtige zuiden- tot zuidwestenwind met tijdens de buien, rukwinden tot 85 km/u."
© KMI
Jeroen
De wind lijkt iets te temperen, de 9bft nu allen buitengaats. Noorden krijgt nu waarschijnlijk een 8 bft.
Maar al met al wordt toch een mooie dag denk ik, ben benieuwd wat de buienlijn allemaal gaat brengen.
zaterdag 21 november 2009 17.21 uur, geldig tot maandag 23 november 2009, 00 UTC.
Jos Diepeveen
Guidance weerbeeld voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een actief lagedrukgebied rond 20 W, 51 N trekt naar het noordoosten en wordt zondagavond nabij Schotland verwacht. Een koufront van een volgend Atlantisch laag trekt over de UK oostwaarts en passeert komende nacht ons land. Achter dit front wordt de stroming zuidwestelijk en wordt de opbouw in toenemende mate onstabiel. In de middag en avond passeert een trog. De combinatie van onstabiliteit en verscherping van de gradiënt ook op hoogte, geeft vooral bij trogpassage kans op zware windstoten in het (noord)westelijke kustgebied.
MODELBEOORDELING:
Consistentie met de HIRLAM06 is in eerste instantie groot. Morgen in de loop van de dag ontstaan er evenals in voorgaande vergelijkingen afwijkingen op mesoschaal t.a.v. de trog die in de avond passeert. De timing komt nog prima overeen (rond 18 UTC boven het westen, het sterkste windveld trekt net noordwest langs). Overige modellen komen ook met dezelfde timing. Hir12 laat echter geen afgesloten kerntje meer zien bij de trog. Maakt vooral verschil voor de wind boven de Nzee, vlak nabij de kern, voor de kustdistricten maakt de gradiënt weinig verschil. Hir laat voor de districten IJmuiden en Texel buitengaats een 9 Bft zien. EC wijkt hier vanaf en komt niet verder dan een 8 Bft.
WIND:
HiRLAM is bruikbaar. Vandaag in de namiddag en avond opnieuw 6-7 op nadering van het volgende koufront. In buien mogelijk uitschieters 30-35, lokaal 40 kn voornamelijk boven zee en noordwestelijk kustgebied. Zondagoverdag verder toenemend naar ZW 8 Bft (zie hierboven bij de beschrijvingen) en kans op zware windstoten. Met name de uitwisseling die mogelijk optreedt bij de zwaardere buien op de trog zondagavond kan behoorlijk sterk zijn en in de orde van rond de 50 knopen in het (noord)westelijk kustgebied, met tijdelijk een windkracht 9 in het noordwestelijk kustgebied.
BEWOLKING:
Vannacht een frontaal pakket, goed in de uitvoer zichtbaar. Kans op lage bewolking boven lijkt niet heel groot hangt sterk af van de intensiteit en duur van de frontale neerslag, meeste waarschijnlijk over de Noordzee. Zondag van het westen uit polaire lucht met geleidelijk toenemende onstabiliteitsdiepte. Dit alles is redelijk in de uitvoer zichtbaar.
NEERSLAG:
HIRLAM en overige uitvoer komen goed overeen v.w.b. de frontale neerslag. Aandacht richt zich op de buien in de polaire lucht, vooral zondag in de namiddag en avond als de hoogtetrog passeert. Dan is er ook kans op onweer.
Zondagavond staat er weer veel wind op het programma. Een stormdepressie trekt zondagavond over de Noordzee, ten noordwesten van Nederland. Op de Noordzee zal naar alle waarschijnlijkheid wel stormkracht (9 Bft) worden bereikt. De kustprovincies en zeker die in het noordwesten en de Waddeneilanden kunnen in elk geval rekenen op windkracht 8.
Tweede herfststorm
Afgelopen woensdag was er sprake van de eerste herfststorm van dit jaar. Wellicht dat zondag de tweede wordt geregistreerd. In de buurt van Schotland ligt een lagedrukgebied en een daarbij behorende uitloper, ook wel trog genoemd. De trog passeert naar verwachting zondagavond. Naast veel bewolking en wind neemt deze ook buien met zich mee.
Windstoten
Het zijn vooral de buien die het gevaar veroorzaken. Tijdens buien is er in het binnenland kans op zware windstoten (80-90 km/u). In de kustgebieden en zeker op de Wadden kunnen zeer zware windstoten voorkomen (100-110 km/u). De windstoten zijn zeer verradelijk en kunnen flinke schade veroorzaken.
Bedaren
Naar verwachting zal de wind gedurende het begin van de avond zijn hoogtepunt bereiken. Toch zal het onstuimige weer pas in de loop van maandag wat tot bedaren komen.
©Weeronline
In the vicinity of the upper cold core which is located in the wake of the cold front / occlusion, scattered showers and weakly electrified thunderstorms will develop. Besides an isolated severe gust / brief tornado, severe weather is not expected. The highlighted area represents the region with strongest QG forcing due to an upper vort-max where lightning is most likely.
©Estofex
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een actief lagedrukgebied, 954 hPa net noordwest van Ierland, trekt oostwaarts en wordt vanavond nabij Schotland verwacht. Bijbehorend koufront passeert momenteel ons land. Op moment van zonsopkomst heeft het front het land verlaten. Achter het front wordt met een verder in kracht toenemende zuid- zuidwestenwind in toenemende mate onstabiele lucht aangevoerd. Later vanmiddag en vanavond passeert een trog. De combinatie van onstabiliteit en verscherping van de gradiënt ook op hoogte, geeft vooral bij trogpassage kans op zware windstoten in het (noord)westelijke kustgebied. Buitengaats kan het in het noordwestelijke kustgebied later vanmiddag en vanavond tot een zuidwesterstorm, kracht 9, komen. Hirlam komt noordwest van Texel later vanmiddag tot 40 kts. In de bijzonder sterke zonale stroming boven de oceaan nadert maandag een frontale golf, de golftop trekt in de loop van de middag waarschijnlijk over het noorden van het land naar het noordoosten. In de warme sector van dit systeem geeft het Hirlam maandagavond in het zuidwestelijk kustgebied kortdurend een kans op ZZW 9 Bft (44 kts).
MODELBEOORDELING:
Consistentie met de HIRLAM18 is groot. Vanavond om 18z 40 kts noordwest van Den Helder, overige modellen (UKRM00 en EC12) komen met dezelfde timing en positie van het maximum, noordwest van Den Helder, doch komen niet verder dan een 8 Bft, 34 tot 36 kts. Opvallend is de sterke onstabiliteit boven Zee op trogpassage, er is daarbij ook kans op onweer en hagel en de TKE komt op zee tot 27 m/s. In het noordwestelijke kustgebied zal het, wat verder van dat sterkste gradiëntveld, meevallen en rekenen we later vandaag op uitschieters tot maximaal 50 kts (90 km/uur). Ook het maximum in het windveld maandagavond 18z, vorige run was dat 12z, ligt nog steeds op 44 kts in het zuidwestelijk kustgebied.
WIND:
HiRLAM is bruikbaar. Z-ZW 6-7 op passage van het koufront. Overdag verder toenemend naar ZW 8 Bft (zie hierboven bij de beschrijvingen) en kans op zware windstoten. Met name de uitwisseling die mogelijk optreedt bij de zwaardere buien op de trog zondagavond kan behoorlijk sterk zijn en in de orde van tegen de 50 knopen in het (noord)westelijk kustgebied, met tijdelijk een windkracht 9 in het noordwestelijk kustgebied.
NEERSLAG:
HIRLAM en overige uitvoer komen goed overeen v.w.b. de frontale neerslag. Aandacht richt zich op de buien in de polaire lucht, vooral in de namiddag en vanavond als de (hoogte)trog passeert. Dan is er ook kans op onweer en op Zee ook hagel.
In de kustgebieden kans op zware windstoten tot ongeveer 90 km per uur. Binnenland: Tijdens buien kans op zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur
Deze namiddag en ook komende nacht verwachten we wisselvallig en winderig weer met enkele fikse buien en vooral tijdens de buien ook rukwinden tot 85 km/u.
heb ik net gisteren gedaan de ramen :S
we hebben in ieder geval straks geen vallende bladeren meer
Zowel later deze namiddag en vooral maandag kans op enkele felle buien met eventueel dynamisch karakter met lokale windschade bij die buien (kans is niet uitgesloten).
Bespreking:
Een sterke zonale stroming over de oceaan reikt tot over W-EUR en voert nog steeds zachte lucht aan uit het zuidwesten. Zuid van een diepe moederdepressie nabij de Noorse Zee worden in een strakke circulatie met jet enkele actieve storingen over de Benelux gestuurd waarbij het windveld periodiek de hoogte in gaat. Bovendien is de luchtmassa tussen de storingen in onstabiel.
Momenteel bevinden we ons in het posfrontale gebied met tijdelijk opklaringen. Een actieve troglijn is reeds actief over het W van FR en komt onze kant op. Deze wordt later in de namiddag over onze streken verwacht met kans op een donderslag en tevens opnieuw sterkere rukwinden in de orde van 70-80 km/h landinwaarts en lokaal eventueel 90 km/h in de kustgebieden. In de noordwestelijke gebieden van NL, vooral de kustregio's, kan de onstabiliteit aldaar in combinatie met een 950 hPa-wind van zo'n 90-100 km/h, rukwinden opleveren vanavond rond 90, lokaal misschien net 100 km/h.
Vannacht tijdelijk wat rustiger maar een nieuwe golf dient zich maandag reeds aan met opnieuw een versterkt windveld met een wind op 850 hpa rond 70 kts. Deze hoogste geostrofische wind wordt bereikt in de stabiele zone van de depressie maar erachter blijven de winden op enige hoogte dik 50-60 kts. De LU van een jetstreak komt oven België te liggen nabij en achter de doortocht van het KF en dit kan inhouden dat het KF een splitt karakter aanneemt met eventueel lijnconvectie op het grond-KF.
Hoe dan ook is de kans op enkele dynamische buien aanwezig achter het front in de onstabiele lucht bij windshear waarden in die luchtmassa die significant zijn. Enkele low topped supercells zijn met name mogelijk en de kansen daartoe lijken vooral aanwezig in de westelijke gebieden alwaar de onstabiliteit het hoogste wordt ingeschat door de modellen. In elk geval berekenen de modellen (waaronder het hoge resolutie model WRF) nogal wat buien wat me er toe noopt de kansen op enkele potentieel gevaarlijke buien voldoende hoog in te schatten op voorlopig een MDT RISK te geven voor grote delen van de regio. Buiten de buien verwacht ik geen rukwinden tot 100 km/h , vandaar voorlopig geen waarschuwing voor de, behalve vanavond in NW-NL.
©Severe Weather Outlook
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een actief lagedrukgebied ten westen van Schotland trekt oostwaarts en wordt maandagavond bij Noorwegen verwacht. Met een verder in kracht toenemende zuid- zuidwestenwind wordt in toenemende mate onstabiele lucht aangevoerd. Later vanmiddag en vanavond passeert een trog. De combinatie van onstabiliteit en verscherping van de gradiënt ook op hoogte, geeft vooral bij trogpassage kans op zware windstoten. Buitengaats kan het in het noordwestelijke kustgebied later vanmiddag en vanavond tot een zuidwesterstorm, kracht 9, komen. Een golf in het polaire front boven de Oceaan trekt oostwaarts, activeert en trekt maandag in de loop van de dag over het land, nu met een iets zuidelijker koers.
MODELBEOORDELING:
Grote consistentie met de vorige run en de overige uitvoer. Timing van de trog voor het zuidwesten iets eerder dan 18z in alle modellen. Nu komt HIRLAM in zeer kleinschalig gebiedje voor de kust met een 9 Bft, maar dat lijkt wat aan de hoge kant gezien de wind actueel in het Kanaal daar waar de sterkste gradiënt zich bevindt. Morgen t.a.v. ge golf die passeert wel wat kleine timingverschillen, maar alle modellen komen met een wat zuidelijker koers. Op dit moment nog niet teveel regionaliseren vanwege deze onzekerheid.
WIND:
Belangrijkste aandachtpunt zijn de uitschieters die tijdens trogpassage te verwachten zijn. TKE komt boven land niet boven 40 kn, maar actueel wordt bij de trog al wat meer gemeld, dus ook boven land de kans op zware windstoten gemeld in de verwachtingen. Aan de kust tipt de TKE aan warden 55-58 kn. Let ook op de stratosferische intrusie die vanavond overtrekt. Daarop naar verwachting de sterkste uitschieters, rond 90 km/uur in de kustprovincies. Met name de uitwisseling die mogelijk optreedt bij de zwaardere buien op de trog zondagavond kan behoorlijk sterk zijn en in de orde van rond de 50 knopen in het (noord)westelijk kustgebied, met buitengaats mogelijk kortdurend een 9 Bft. Morgen de wind sterk afhankelijk van de koers van de golftop.
BEWOLKING:
Polaire lucht met geleidelijk toenemende onstabiliteitsdiepte, met name bij de trog toppen rond FL250, ook kans op onweer en boven zee ook hagel. Maandag gelaagd frontaal pakket, mogelijk met verscholen Cb op/voor het koufront. Ook de progsatbeelden van WV geven een signaal hiervoor! Komende nacht structuren van kustfront/kustconvergentie.
NEERSLAG:
HIRLAM en overige uitvoer komen redelijk overeen v.w.b. de frontale neerslag, maar 'schuiven' nog wel wat in de diverse runs. Aandacht richt zich op de buien in de polaire lucht, vooral in de namiddag en vanavond als de (hoogte)trog passeert. Dan is er ook kans op onweer en op Zee ook hagel. Komende nacht in een brede kuststrook buien.
Had Paulusma al horen zeggen dat er onweerkans was Zondag, maar dat nam ik toen niet serieus
Hopen dat het vanavond als het donker is gaat knetteren, op afstand kan ik hier genoeg zien denk ik.. Maar het mag natuurlijk ook gewoon recht over me heen komen..
ik keek net op de europese buienradar en volgens die verwachting kunnen we de buienlijn (met een rood gebiedje erin) rond half 5 vanmiddag hier in zeeland verwachten. Ga mijn paard in ieder geval voor die tijd op stal zetten, lekker droog en windvrij!
De wind waait hier al de hele dag behoorlijk lekker, krachtje 6 nu denk ik, trekt volgens mij nog aan.
Verder lekker zonnig en in de tuin is het 16 graden...... wel hier en daar donkere bloemkoolwolken boven de duinen, wordt nu zie ik al wat donkerder her en der boven de duinen.
we zien wel wat het ons brengen gaat!
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen