In de strijd tegen de honger in de wereld is een klimaatakkoord volgende maand uiterst noodzakelijk. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties gezegd, aan het begin van de driedaagse voedseltop van de FAO in Rome.
Leiders uit 60 landen zijn in Rome samen voor een driedaagse top over de strijd tegen de honger. Ze willen meer investeringen in de landbouw, want boeren maken het grootste deel uit van de meer dan 1 miljard hongerigen in de wereld. Zij kampen met de gevolgen van de economische crisis én de opwarming van de aarde.
Verder dan een algemene oproep gaan de leiders evenwel niet. De wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties had gehoopt dat de leiders de toezegging zouden doen dat het aandeel van de landbouw in de officiële ontwikkelingshulp zou stijgen van 5 procent nu tot 17 procent, het niveau van 1980. Dat zou neerkomen op 30 miljard euro per jaar om arme landen te helpen zelf in te staan voor hun voedselproductie. De regeringsleiders doen geen echter concrete beloftes. Ook de belofte om tegen 2025 de ondervoeding uit de wereld te bannen, is uit de slotverklaring geschrapt en vervangen door het veel vagere "zo vroeg mogelijk". Actievoerders tegen de honger en de armoede noemen de top dan ook een maat voor niets.
De prijsstijgingen van basisproducten zoals rijst en tarwe leidden vorig jaar tot voedselrellen in 60 landen, tot hamsteren en tot een wedloop van rijke voedsel importerende landen, zoals Saoedi-Arabië, China en Zuid-Korea, om landbouwgrond te kopen in het buitenland, vooral in Afrika.
De Libische leider Moe'ammar Khaddafi sprak in dat verband op de top over een "nieuwe feodaliteit". "Kleine boeren worden beroofd van hun eigen land dankzij de nieuwe feodale machten van buiten Afrika die zeer goedkoop land opkopen", zei Khaddafi. "Dit gaat ook gebeuren in Zuid-Amerika", waarschuwde hij de top nog.
© De Redactie.be | Gewijzigd: 16 november 2009, 21:29 uur, door MarkNL