De herfst deed het afgelopen weekeinde goed van zich spreken. Op zaterdagavond waaide het in ons land al flink, maar meer wind stond er op en rondom de Britse Eilanden. Wat de wind betreft kunnen wij ook de komende week onze borst nog nat maken. Voor we uit gaan leggen waarom, eerst een korte terugblik naar het afgelopen weekeinde.
De BBC heeft de afgelopen dagen uitgebreid verslag gedaan van het onstuimige weer. In de zuidelijke regio’s van Groot-Brittannië trok de wind aan tot kracht 8 en aan de kust bij het Kanaal was zelfs sprake van ‘stormy winds’, ofwel windkracht 10. Daarbij werden windvlagen gemeten tot 69 knopen, wat overeenkomt met zeer zware windstoten van bijna 128 kilometer per uur.
Het onstuimige weer veroorzaakte ook problemen, zoals in dit met water ondergelopen park.
Niet alleen veel wind
Het was echter niet alleen de wind die verantwoordelijk was voor veel problemen. Ook was er sprake van zware regenval en onweersbuien. In de media werd dan ook gesproken van ‘fairly heavy rain’ en ‘bands of heavy and locally thundery showers’. Hierdoor waren er op zeven plaatsen waarschuwingen voor overstromingen. En in Essex werd zelfs een tornado gerapporteerd.
Dit onstuimige weer veroorzaakte maatschappelijke problemen. De haven van Dover werd ’s middags tijdelijk gesloten, een auto kwam onder een boom terecht en verschillende huizen liepen schade op. Tot slot kreeg de brandweer in Horsham en Crawley te maken met twee blikseminslagen. Overigens was het niet alleen ellende. De vele wind deed de harten van surfers sneller kloppen.
Terug naar eigen land
Zoals gezegd ging het in eigen land zaterdagavond net iets minder tekeer. De meeste wind werd tussen 8 en 9 uur ’s avond geregistreerd op het weerstation van Vlieland. Op de zandplaat Vliehors bedroeg de windsnelheid 41 knopen, wat overeenkomt met ruim 75 kilometer per uur of windkracht 9. De sterkste windstoot werd gemeten in IJmuiden: 50 knopen (bijna 93 kilometer per uur). Pas vanaf 55 knopen of 100 kilometer per uur mogen we spreken van zeer zware windstoten.
In ons eigen land ging het net iets minder keer. De sterkste wind werd zaterdag gemeten op Vlieland.
En IJmuiden registreerde de krachtigste windstoot.
Behoorlijk winderig dus en de komende week kunnen we dit vaker verwachten. Aanstaande woensdagmiddag wordt op zee windkracht 9 verwacht. Boven land lijkt dit vooralsnog niet gehaald te worden, maar een stormachtige wind (8 Beaufort) aan de kust is nog steeds niet mis. Ook donderdag lijkt een windrijke dag te worden, al is de wind met kracht 4 tot 7 net iets minder stevig.
Luchtdrukgradiënt en onstabiele lucht
De wind van aanstaande woensdag is zo sterk door de luchtdrukgradiënt (verschil in luchtdruk). In Zuid-Limburg bedraagt de luchtdruk dan ongeveer 1018 hPa en op de Wadden 1006 hPa. Een verschil dus van zo’n 12 hPa.
Hier ziet u de weerkaart voor aanstaande woensdag. Mede door het grote luchtdrukverschil gaat het dan stevig waaien.
Donderdag neemt de luchtdrukgradiënt af, net als de wind.
Daarnaast is de lucht woensdag ook onstabiel van opbouw. Aan de grond bevindt zich warmere lucht dan hoger in de atmosfeer. Omdat deze warme lucht lichter is dan koude lucht op grotere hoogte, stijgt hij gemakkelijk op en ontstaat er een uitwisseling tussen de verschillende luchtlagen. Hierdoor krijgen wij aan de grond dan ook te maken met de ‘minder geremde’ (en dus stevigere) wind die afkomstig is van grotere hoogte. Dus zowel de luchtdrukgradiënt als de onstabiele luchtopbouw veroorzaken de vrij krachtige tot stormachtige wind.
Bronnen: Meteo Consult, BBC News & BBC Weather.