De voorbereiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de lancering van het ruimteveer Atlantis verloopt voorspoedig. Zelfs de weersverwachting zit mee. De Atlantis wordt maandag gelanceerd en zal een lading reserveonderdelen naar het Internationale ruimtestation ISS brengen. Zes astronauten vliegen mee om het ruimteveer te lossen.
De lancering zaterdag van een onbemande raket met een communicatiesatelliet aan boord ging niet door. De raket, Atlas, had een technisch mankement.
Er zullen nog zes missies met het ruimteveer worden uitgevoerd, waaronder die van maandag. Daarna wordt het veer vervangen.
© Nieuws.nl | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:28 uur, door Joyce.s
De Amerikaanse spaceshuttle Atlantis is maandag gelanceerd naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Het is de op een na laatste vlucht van het dertig jaar oude ruimteveer, dat net als de twee andere spaceshuttles volgend jaar uit de vloot wordt gehaald.
Vanwege het naderende pensioen van de ruimteveren, de vrachtschepen van de ruimtevaart, zou het ISS bij defecten in grote problemen kunnen komen. Daarom brengen de zes bemanningsleden van de Atlantis, allen Amerikanen, tijdens hun elfdaagse missie een grote voorraad reserveonderdelen naar het ruimtestation.
Terugweg
Op de terugweg neemt de bemanning van de Atlantis de astronaute Nicole Stott met zich mee. Zij verbleef bijna drie maanden aan boord van het ISS. Voor een van de bemanningsleden van de Atlantis, Randolph Bresnik, wordt het een bijzondere vlucht. Zijn hoogzwangere vrouw is halverwege de missie uitgerekend.
Volgens de huidige planning van de NASA maakt Bresnik zich klaar voor zijn eerste ruimtewandeling op het moment dat op aarde, 350 kilometer lager, zijn eerste dochter ter wereld komt.
© Nu.nl - Foto © NASA | Gewijzigd: 16 november 2009, 21:46 uur, door MarkNL
Nu krijg je op Nasa tv de aarde te zien zoals dat vanuit de shuttle te zien is.
De Amerikaanse spaceshuttle Atlantis, die maandag werd gelanceerd, is twee dagen later gekoppeld aan het Internationale Ruimtestation (ISS). Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag laten weten.
Het is de op een na laatste vlucht van het dertig jaar oude ruimteveer, dat net als de twee andere spaceshuttles volgend jaar uit de vloot wordt gehaald.
Vanwege het naderende pensioen van de ruimteveren, de vrachtschepen van de ruimtevaart, zou het ISS bij defecten in grote problemen kunnen komen. Daarom brengen de zes bemanningsleden van de Atlantis, allen Amerikanen, tijdens hun elfdaagse missie een grote voorraad reserveonderdelen naar het ruimtestation.
Op de terugweg neemt de bemanning van de Atlantis de astronaute Nicole Stott mee. Zij verbleef bijna drie maanden aan boord van het ISS.
bron: de pers
Twee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis zijn aan de eerste van drie ruimtewandelingen van de maandag gestarte missie begonnen. Dat heeft de NASA meegedeeld.
Mike Foreman en Robert Satcher begonnen om 15u24 Belgische tijd aan het uitje dat normaal 6 en een half uur duurt. Er staat onderhoudswerk op de agenda. Binnen de combinatie Atlantis/ISS coordineert vluchtspecialost Randy Bresnik het werk buiten en de communicatie.
Eveneens binnenin bereiden ISS-gezagvoerder Frank De Winne en vluchtingenieur Jeff Williams de spacemeccano voor op de komst van de laatste Amerikaanse module, Tranquility. Het duo moet onder meer stroom- en datakabels omleggen in de Harmonymodule waaraan het nieuwe segment zal moeten komen.
©Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:28 uur, door Joyce.s
In Florida is het Amerikaanse ruimteveer Atlantis veilig geland na een missie van elf dagen. Het tuig heeft goederen vervoerd naar het internationale ruimtestation ISS. De shuttle heeft in totaal 14.000 kilogram voorraden en onderdelen bezorgd aan het ISS. Tijdens drie ruimtewandelingen werden belangrijke onderdelen van het ISS vervangen of hersteld.
De shuttle bracht ook de Amerikaanse astronaute Nicole Stott terug uit de ruimte na een verblijf van drie maanden in het ISS. Het is de laatste keer dat een ruimteveer gebruikt wordt om bemanningsleden van het ISS te vervangen. De drie overblijvende ruimteveren Atlantis, Discovery en Endeavour worden volgend jaar uit de vaart genomen en aan musea geschonken. De tuigen werden sinds de jaren 80 gebruikt voor vluchten naar ruimtestations, lanceringen en herstellingen van satellieten in de ruimte.
Tijdens die vluchten zijn twee shuttles, de Challenger en Columbia, ontploft. Toch is het shuttleprogramma daarna hernomen; De tuigen raken echter versleten en de risico's worden alsmaar groter. De NASA werkt nu aan nieuwe ruimtetuigen zoals de cabine Orion. Die zal met een nieuwe traditionele draagraket worden gelanceerd.
© De Redactie.be
Heb er altijd van genoten om die monsters te zien vliegen etc...
Maar aan de andere kant is het wel beter dat er nieuwe techniek uit wordt gevonden, en dat er minder kans op 'mistakes' zijn | Gewijzigd: 28 november 2009, 20:26 uur, door talkyr86