Tijdens onstuimig weer moet het verkeer rekening houden met gevaarlijke windstoten. Vooral windvlagen van opzij kunnen een voertuig van koers doen veranderen of het voertuig iets optillen waardoor het contact tussen auto en wegdek vermindert. Slagregens of andere neerslag die vaak samengaan met zware windstoten, kunnen de toestand op de weg nog gevaarlijker maken. Met name aanhangers en caravans zijn al gauw een speelbal van de wind. De verkeersinformatiediensten geven waarschuwingen en adviezen aan het verkeer. Soms worden wegen, dijken en bruggen afgesloten voor auto's met aanhangers en caravans. De windwaarschuwingen en eventueel een weeralarm voor (zeer) zware storm of zeer zware windstoten vermeldt het KNMI op Teletekstpagina 710 en op internet.
Zware windstoten zijn rukwinden van meer dan 75 km/u en bij zeer zware windstoten zijn windsnelheden mogelijk van meer dan 100 km/u. Windstoten kunnen het hele jaar voorkomen, 's winters zeker bij storm en 's zomersvooral tijdens onweersbuien. Windstoten tijdens buien zijn de verraderlijkste, omdat de wind dan ineens enorm toeneemt tot ver boven het gemiddelde.
In de afgelopen ruim honderd jaar kwamen in ons land zeker tien stormen voor met windstoten van rond van 150 km/u. Meestal in de winter, maar soms ook midden in de zomer. Op 27 augustus 1912 woedde langs onze kust de zwaarste zomerstorm met van windkracht 10 en windstoten tot 148 km/h.
In de zeer zware storm van 25 januari 1990 is op Schiphol een vlaag van 161 km/u gemeten. Landinwaarts zijn toen windstoten van 145 km/u voorgekomen. De hoogste windstoot die ooit tijdens een storm op een KNMI-weerstation is gemeten bedraagt 162 km/u op 6 november 1921 in Hoek van Holland. Tijdens de zwaarste storm van de 20e eeuw, op 7 september 1944, zijn in Vlissingen naar schatting windstoten voorgekomen van 175 km/u. Op 5 november 1948 trok een windhoos toevallig precies over de windmeter op Vlieland: resultaat was een windstoot van 202 km/u, de hoogste windstoot ooit in ons land gemeten. Opmerkelijk is ook een unieke windstoot van 158 km/h in een storm op 28 december 2001 op de pier in IJmuiden, die mogelijk verband hield met een valwind uit een buienwolk (downdraught) of een zwakke tornado.
©KNMI | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:42 uur, door Joyce.s