Zaterdagnamiddag kans op één of meerdere dynamische buien in de zuidwestelijke regio's.Een complex Atlantisch lagedrukgebied zorgt voor een wisselvallig weertype over onze streken. De bijhorende upper trough schuift de komende 24 uur verder op naar het oosten en rimpels op deze trog bereiken ons tijdens het weekend. Met dit alles schuift ook de straalstroom naar het oosten (kernwind rond 150 kts). Morgen komt België terecht in het linker uitgang gebied van deze jet. Dit gebeurt op het moment dat een KF ons is voorbijgetrokken. Momenteel bevinden we ons nog aan de voorzijde van het KF in een brede warme sector waarbij op sommige plaatsen bijna 18° is bereikt. Maar morgenvroeg dus doortocht van een niet al te actief KF (divergent gebied in de hoogte).
Achter het KF lijkt het snel uit te drogen maar tegen de middag verwachten we reeds de passage van een secundaire trog. Deze kan worden gekoppeld aan een vrij scherpe hoogtetrog en hangt tevens samen met een bb-occlusie. Zuid van deze trog piekt het windveld opnieuw, maar deze keer in de onstabiel luchtmassa waardoor de verticale uitwisseling gunstig kan verlopen. Op 850 hPa zien we een wind van rond 60 kts dus maximale windstoten acht ik rond 80 km/h en in de kustgebieden 90 km/h.
Het convectieve aspect is een andere zaak. Het lijkt erop dat de windshear (absoluut en storm-relatief) gans de namiddag hoog zal blijven (BRN SHEAR rond 90 m²/s², SRH > 200 m²/s²). De atmosfeer is dan onstabiel met een negatieve KO, LI en een CAPE van slechts 100-200 J/kg landinwaats. Erg veel buien worden, afgaande op het convectief signaal in de modellen, niet verwacht. De meeste buien worden in het Kanaal en aangrenzende kustgebieden verwacht. Evenwel, waar buien tot ontwikkeling komen is er meteen kans dat deze ontwikkelen tot low topped supercells. De meeste kans op zo'n dynamische buien is voorzien voor het zuidwesten van de regio. Lokale windschade is reëel bij deze buien.
Na doortcht van de trog neemt de kans op dergelijke dynamische buien snel af al blijft een kleine kans nog tot de late avond bestaan in de kuststreek van België en Zeeland
©Severe weather outlook
Ik hou nog steeds rekening met de mogelijkheid van enkele dynamische convectieve cellen in de westelijke regio's. Daar is de kans op buien het grootst en dit in een vrij agressief milieu met hoge tot erg hoge shear waarden en een niet onbelangrijke onstabiliteit in de kanaalregio. Over land lijkt de buiigheid en onstabiliteit enigszins tegen te vallen. De triggering van buien kan worden tegengewerkt door NVA en yevens is de aangevoerde postfrontale luchtmassa aan de droge kant met relatief lage dauwpunten.
De aanwezigheid van de doortrekkende trog moet echter de kansen op enkele buien openhouden en bovendien blijft het uiterste westen gevoelig voor geadvecteerde buien vanuit NW-FR/monding kanaal. De kans op een hoos is klein maar niet onbestaand gezien de SRH01km rond 250 m²/s². Anderzijds zorgt de relatief droge PBL (LCL rond 500m) voor een ongustig effect daarvoor.
©Severe weather outlook
Had al wel verwacht toen ik vanmorgen opstond dat er een topic zou lopen. Maar idd het ziet er "lekker" uit de komende dagen
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een complex lagedrukgebied boven de Atlantisch Oceaan heeft verschillende kernen. Eén daarvan ligt (03 UTC) over het zuidwesten van Ierland. Dit laag trekt richting Schotland waar het vanmiddag aankomt, daarvandaan naar het zeegebied tussen Schotland en IJsland. Het bijbehorende koufront passeert deze ochtend ons land. Na frontpassage wordt de aangevoerde lucht onstabiel van opbouw en begin van de avond passeert een trog met daarin de restanten van een oude occlusie. Morgen met een zuidwestelijke stroming aanvoer van onstabiele lucht. In de loop van de middag/begin van de avond passeert een bovenluchttrog.
WIND:
Model komt west van ons land boven de Noordzee met 44 kn. Maximale wind zal vlak voor trogpassage voorkomen. Uitschieters is lastig in te schatten. TKE zijn m.i. het minimum wat we kunnen verwachten omdat deze de buiigheid en de uitwisseling in de verticaal niet meeneemt. Probleem is hoe sterk die uitwisseling nu precies gaat worden. Hanteer voorlopig de TKE als leidraad voor de windstoten tot en met de trogpassage. Dat betekent dus de zwaarste windstoten boven zee die wel de 56 kts kunnen halen (op zich niet vreemd omdat een 9 bft vlak voor de trog ook tot de mogelijkheden behoort). Boven land moet allemaal een stuk minder heftig. De windrichting (zuidelijk) is ook niet gunstig om de zware windstoten ver het land op te krijgen. Voor de kustgebieden daarom waardes rond 45 kts, verder landinwaarts rond de 35 kts. Na trogpassage komen de meer losse buien naderbij en dan weliswaar een minder sterke bovenluchtwind, maar waarschijnlijk wel meer verticale uitwisseling. Ook dan dus nog oppassen.
NEERSLAG:
HiRLAM berekent nu net als alle andere modellen op het koufront niet al teveel regen en op de trog met name boven zee en in het noordwesten buiige regen. Onweer is niet uit te sluiten. Boyden gaan naar waardes 95-96. Na trogpassage aanvoer van meer losse buiencellen. Voornamelijk langs of over de kustprovincies. Voor zondag lijkt kustconvergentie een rol te gaan spelen bij de ontwikkeling van buien. HiRLAM geeft hier sterke aanwijzingen voor. Er passeert in de middag echter ook een hoogtetrog met daarop een verhoogde buienactiviteit. (Zie afbeelding hierboven)
Nee dat is geen kanaalrat. Zie de link hieronder. Daar staat wat over die ratten
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...mp;hl=kanaalrat
http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...mp;hl=kanaalrat
Bedankt voor de tip!