De wereld geeft elk jaar miljarden euro uit aan de vernietiging van het milieu, zo luidt de kritiek in een rapport van het VN-Milieuprogramma UNEP. Een derde ervan gaat naar de productie en het verbruik van fossiele brandstoffen.
Achterhaald, inefficiënt en schadelijk
"De staatshulp voor sleutelsectoren zoals landbouw, visvangst, mijnbouw en energie beloopt jaarlijks in totaal bijna 670 miljard euro", lichtten de auteurs toe. Een groot deel daarvan draagt massaal bij tot de vernietiging van natuurlijke hulpbronnen, is inefficiënt, achterhaald of schadelijk.
Behoud
De milieu-economen roepen de politiek op bij de gunning van subsidies zich meer op behoud en economisch gebruik van de soortenrijkdom vast te leggen. Hun dringende oproep: het rooien van de wouden stoppen, tropische koraalriffen en visbestanden in de wereldzeeën beschermen en de algemene achteruitgang van de ecosystemen tegenhouden.
Consequent: vervuiler betaalt
Daarvoor moeten beschermde gebieden drastisch uitgebreid worden zodat het principe van "de vervuiler betaalt de schade" consequent kan doorgevoerd worden. Nu draait echter meestal de maatschappij en daarmee de belastingbetaler voor de kosten op.
100 wetenschappers
Aan het rapport "De Economie van de Ecosystemen en de Biodiversiteit" hebben meer dan 100 wetenschappers meegewerkt. Het eerste van vier delen werd nu gepubliceerd. Het werk onder leiding van de financiële econoom Pavan Sukhdev van de Europese Commissie werd gefinancierd door Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Nederland en Zweden.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:20 uur, door Joyce.s