Het noordelijke deel van China is de afgelopen tijd verrast door verschillende sneeuwstormen en ijzige kou vanuit het noorden, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Boosdoener is een fors hogedrukgebied boven Siberië. Dit hogedrukgebied is echter niet alleen de reden van de winterse taferelen in het noorden van China, maar ook mede de veroorzaker van het zachte weer bij ons in Europa. Daarnaast wordt er rondom dat hogedrukgebied vanuit het zuiden warme lucht op de Noordpool aangevoerd, waardoor de ijsgroei voor deze tijd van het jaar minimaal is.
Siberië is een plek op de wereld waar het in deze tijd van het jaar snel afkoelt. Op de bevroren Arctische oceaan na zijn er verder geen ‘warmere’ zeeën in de buurt en door verschillende gebergten in het oosten ligt het relatief beschut, waardoor de temperatuur in de winter zeer snel daalt en in de zomer juist erg rap oploopt. In de zomer wordt er met gemak een graad of 30 en in de winter koelt het soms af tot meer dan 60 graden onder nul.
Er is de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen in het noorden van China. Enkele gebouwen en tankstations stortten in door de grote hoeveelheid die viel.
Momenteel ligt er een zeer sterk hogedrukgebied boven Siberië en is het er al erg koud. Er ligt een dikke laag sneeuw en in het oosten ligt het kwik al rond -40 graden. Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee en met een noorden- tot noordoostenwind wordt een deel van die kou de noordelijke regionen van China in geblazen. Vooral in Peking en Xian, twee noordelijke steden, is het bar en boos. Men spreekt er van de meest barre weersomstandigheden van de afgelopen zestig jaar. Sneeuwstormen teisteren het vlieg- en treinverkeer en wegen zijn onbegaanbaar.
Zacht in Europa
In tegenstelling tot die ijzige kou in China is het bij ons in Europa momenteel juist erg zacht voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken liggen de temperaturen in het tweede deel van november rond 8 graden en daar komen we met in het zuiden 16 graden dubbel en dwars bovenuit.
Ook hier speelt het hogedrukgebied boven Siberië een rol. Een uitloper ervan bevindt zich tot boven Rusland tot aan de Oekraïne en de Baltische Staten. De heersende temperaturen zijn daar wel een stuk minder laag, maar ook daar begint de kou al door te dringen. Rondom die uitloper wordt er bij ons in Europa juist vrij zachte lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten, vanaf de Atlantische Oceaan.
Wegen en het vlieg- en treinverkeer liggen echter plat. Lopen is vaak de enige optie.
Op veel plaatsen in Europa is het dan ook extreem zacht de komende dagen met temperaturen tussen 11 graden in het zuiden van Zweden en lokaal nog 25 graden in het zuidoosten van Spanje. In het noorden van Scandinavië is het wel koud met maximumtemperaturen van -4 graden. Toch is dat in die gebieden ook eerder zacht dan koud voor deze tijd van het jaar.
Matige ijsgroei Poolkap
In de herfst begint de ijskap op de Noordpool normaal gesproken alweer snel te groeien, maar ook hier gooit het hogedrukgebied boven Siberië roet in het water. Door aanhoudende stevige zuidelijke winden in het westen van Rusland en Europa wordt er ook op delen van de Noordpool relatief warme lucht aangevoerd en dat komt de aangroei van de ijskap niet ten goede. Deze is nu recordlaag voorde tijd van het jaar en er lijkt de komende tijd maar weinig verandering in te komen. De echt koude lucht lijkt zich zelfs nog verder naar het oosten terug te trekken en zakt met een bocht via het noorden van China nog verder zuidwaarts. Ook de komende dagen zijn sneeuwbuien daar dus niet uitgesloten.
Bronnen: Meteo Consult, Peoples Daily.