Steeds mildere lucht stroomt momenteel ons land binnen. Ook Noordoost-Nederland dat deze donderdag lange tijd ronduit kil te noemen was, komt de komende dagen volop in de zachte lucht terecht. Hoge temperaturen in deze fase van het jaar gaan natuurlijk lang niet altijd samen met mooi weer. Dat heeft er alles mee te maken dat de milde lucht in de late herfst, winter en het vroege voorjaar van ver weg moet komen.
Stromingspatroon in de bovenlucht, op zo'n 5 kilometer hoogte, volgens het ECMWF op vrijdagmiddag. Waar de lijnen het dichtst bij elkaar liggen waait het 't hardst en bevindt zich de straalstroom. De straalstroom ontstaat op de belangrijkste overgang tussen warme en koude lucht. Wij bevinden ons de komende dagen aan de milde kant van de straalstroom.
Vooral wanneer er een stevige zuidwestelijke bovenstroming staat, lukt dat. Vochtige en zachte luchtsoorten van boven relatief zuidelijke gedeelten van de Atlantische Oceaan stromen dan uit over onze omgeving. Zo’n stevige bovenstroming komt echt vooral tot stand relatief dichtbij de as van de straalstroom. En in die straalstroom (die ontstaat op de overgang met veel koelere lucht ten noorden ervan) bevinden de voor ons deel van Europa meest actieve slechtweergebieden.
In de straalstroom bevinden zich de voor ons deel van Europa meest actieve slechtweergebieden. Het neerslagtotaal zoals verwacht door het ECMWF-weermodel geeft dan ook aan dat de grootste neerslaghoeveelheden tussen donderdagnacht en zondagnacht in de westpunt van Frankrijk en in Engeland terug te vinden zijn. Ook wij krijgen echter het één en ander ervan mee.
Dat is nu niet anders. Een flinke bel koude lucht in de bovenlucht bevindt zich ten westen van de Britse eilanden. En boven het centrale deel van Europa ligt juist een uitloper met een warme bovenlucht. Daartussenin is de straalstroom gepositioneerd, en wij zitten daar voor een deel onder. Daarbij ligt Nederland veelal aan de milde zijde van de as van de straalstroom. Recht onder de kern van de straalstroom bevinden zich de meest actieve neerslaggebieden. Momenteel ligt de as van zuidwest naar noordoost over de westpunt van Frankrijk en over Engeland.
Foto: Gieny Boersma, Katwijk.
De meeste regen vinden we de komende 24 tot 48 uur dan ook daar terug met regelmatig op grote schaal meer dan 10 millimeter neerslag uit een overtrekkende regenzone. Wij krijgen vaak schampers van die storingen, en misschien regionaal een keer meer dan 10 millimeter regen.
Bron: Meteoconsult