In Argentinië is in enkele weken tijd zo'n 70.000 hectare in de as gelegd als gevolgd van de zwaarste droogte in 50 jaar tijd. Dat meldt de lokale overheid. In de provincie Cordoba ging zo'n 30.000 hectare in de vlammen op. In Catamarca werd 40.000 hectare in de as gelegd. In veel regio's is het gebruik van drinkwater aan banden gelegd.
©Hln | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:41 uur, door Joyce.s
Boeren in Argentinië hebben in de afgelopen maanden honderdduizenden runderen verloren door de aanhoudende droogte. Er zijn ook bosbranden, op sommige plaatsten moest het waterverbruik aan banden worden gelegd en af en toe komt het tot gewelddadige confrontaties over de schaarse voorraden. Bijna 90 procent van het uitgestrekte land kreunt onder de droogte en hitte. De omgeving van Tostado, een stadje in de provincie Santa Fe, wordt extreem zwaar getroffen. "Normaal valt er bij ons meer dan 800 millimeter neerslag per jaar, maar in 2008 kwamen we maar aan 344 millimeter en dit jaar is er nog geen 340 millimeter gevallen", zegt Felipe Brizuela, veearts en voorzitter van de Regionale Economische Raad van Tostado. De temperatuur in Tostado loopt op tot 45 graden Celsius in de schaduw.
Voorraden raken op
Brizua schat dat intussen bijna de helft van meer dan 970.000 runderen die de streek in juli nog telde, geslacht of gestorven is. Er dreigt een nog veel grotere ramp. "We hebben een stuwmeer dat bijna leeg is; ons water komt nu vooral uit de rivier de Salado, zegt Brizuela. "Maar de (naburige) provincie Santiago del Estero zet ons bijna droog; binnen tien dagen zitten we zonder water". Een waterverdrag verplicht Santiago del Estero het noordoosten van de provincie Santa Fe via een viaduct drie kubieke meter per seconde te leveren uit de Salado. De voorbije weken is het debiet van die toevoer echter gehalveerd. Ook Santiago del Estero kampt met watergebrek. Duizend kleine boeren in de buurt van de rivier produceren voedergewassen, en als er meer water uit de rivier wordt gehaald, dreigen hun akkers te verdorren.
Sociale noodtoestand
Tostado heeft de "sociale noodtoestand" uitgeroepen. Meer dan 50 procent van de bevolking in de regio zit al zonder werk. De veetelers zijn vertwijfeld. "Van mijn honderd paarden blijven er nog vijftien over, en al mijn koeien en geiten zijn weg", zegt Armando Bustos, een boer uit de buurt van Tostado. "Ik ben niet van plan zelfmoord te plegen, maar vier boeren hier hebben dat wel al gedaan". In het oosten van de provincie Chaco sterven ook honderden dieren per dag. Volgens provinciale autoriteiten zijn er dit jaar al 200.000 runderen bezweken. In Chaco houdt de droogte al vier jaar aan. Veel boeren hebben alles verloren en zijn naar de steden getrokken. Ook de akkerbouw krijgt klappen. In heel Argentinië is ongeveer een derde van de akkers extreem droog. In de provincies San Luis, Córdoba, Catamarca en La Rioja leiden de droogte en de hitte ook tot grote bosbranden. In Córdoba is dit jaar al 300.000 hectaren in de vlammen opgegaan.
Waterrellen
In sommige streken is het drinkwater gerantsoeneerd: de toevoer wordt op gezette tijden onderbroken. Hier en daar liggen de zenuwen blank. In Salsipuedes, een stadje in Córdopa, moest de overheid politiemensen meesturen met tankwagens die extra drinkwater aanvoerden. Honderden mensen uit naburige plaatsen komen er ook water halen, al is het duidelijk dat de drinkwatervoorziening voor de 12.000 inwoners ook niet lang meer kan worden verzekerd. Van de dertien putten waaruit de stad haar water haalt, staan er al acht droog.
Meteorologen schrijven de extreme droogte toe aan El Niño, een cyclisch weersverschijnsel dat samenhangt met hoge zeewatertemperaturen in de Stille Oceaan.
bron: mondial nieuws