De onderhandelingen over het klimaat in Kopenhagen vertoeven in een crisis. Dat melden de belangrijkste bij de VN-Klimaatconferentie geaccrediteerde ngo's gezegd. Zij hebben de staats- en regeringsleiders opgeroepen sterk hun best te doen om vrijdag tot een akkoord te komen.
"De onderhandelingen zijn in crisis, we zijn zeer ongerust over de richting die de discussies inslaan", zei woordvoerder Hunter Cutting van Climate Action Network International. "De wereldleiders komen vandaag, morgen en overmorgen aan. Wij rekenen op hen om uit deze crisis te raken."
Volgens Jeremy Hobbs van Oxfam "begint twee jaar onderhandelen in rook op te gaan". Voor Jim Leape van het WWF is het een uitgemaakte zaak dat de twee grootste vervuilers, de VS en China, "een andere houding moeten aannemen".
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
Connie Hedegaard, voorzitster van de internationale klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen, heeft haar ontslag gegeven. Ze vindt het niet logisch dat zij voorzitster is van de top en niet de Deense premier Lars Loekke Rasmussen.
Hedegaard zal nu inderdaad vervangen worden door Rasmussen. Ze zal nog wat informele gesprekken leiden, maar het is de bedoeling dat Rasmussen als premier van Denemarken het officiële hoofd van de conferentie wordt.
Net nu gaan de 193 landen de laatste fase van de onderhandelingen in. Verschillende staatshoofden en regeringsleiders, waaronder ook de Britse premier Gordon Brown, arriveerden dinsdagavond of woensdag op de klimaattop in Kopenhagen.
© Hbvl.be
VN-topman Yvo de Boer maakt zich zorgen over het toenemend aantal incidenten met activisten die de onderhandelingen op de klimaattop in Kopenhagen in de war sturen. "Dat stelt me voor een groot dilemma", zegt hij.
"Ze testen mij"
De Boer sprak zich niet uit over de incidenten buiten de muren van het conferentiegebouw, maar als organisator van de onderhandelingen maakt hij zich wel zorgen over het toenemend aantal incidenten binnen het Bella Center. "Het podium bestormen, ontmoetingen verstoren: dit gaat veel verder dan wat we hebben meegemaakt tijdens vorige klimaatonderhandelingen."
Yvo de Boer
De Boer maakte de vergelijking met de hermetisch afgesloten bijeenkomsten van de G20 en herinnerde eraan dat zijn organisatie (UNFCCC) de niet-gouvernementele organisaties al jaren een bevoorrechte toegang biedt tot de onderhandelingen. "Ze testen mijn moed om het zo te houden. Dit stelt me voor een groot dilemma, want uiteindelijk telt de veiligheid", zo stelde de Nederlander.
Veiligheid regeringsleiders
De Boer maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van de staatshoofden en regeringsleiders, die mondjesmaat in Kopenhagen neerstrijken. Het aantal accreditaties voor ngo's is de voorbije dagen al drastisch ingeperkt, van zo'n 20.000 badges in de eerste week tot 7.000 badges vandaag. De komende dagen wordt het aantal accreditaties verder afgebouwd.
In het conferentiecentrum houden de ngo's intussen sit-ins om te protesteren tegen de gang van zaken. "We blijven tot er een eerlijk, ambitieus en wettelijk bindend akkoord is", zo staat te lezen op spandoeken.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
De Verenigde Staten en vijf andere landen trekken de komende drie jaar 3,5 miljard dollar uit om een programma voor de bescherming van regenwouden te financieren. De Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack heeft dit woensdag op de klimaattop in Kopenhagen meegedeeld.
Behalve de VS nemen Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Japan en Australië aan het programma deel. Met het geld moeten ontwikkelingslanden worden geholpen maatregelen tegen het kappen van regenwouden te treffen.
© De Pers.nl
De Verenigde Staten gaan ermee akkoord dat vanaf 2020 jaarlijks een bedrag van 100 miljard dollar (68,7 miljard euro) in het klimaatfonds wordt gestort. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, donderdag in Kopenhagen laten weten. De financiering van het fonds moet in 2013 beginnen. In 2015 moet er jaarlijks 50 miljard dollar (bijna 35 miljard euro) in gestort worden. Vijf jaar later moet dat bedrag zijn verdubbeld.
Woensdag stemden Afrikaanse landen in met het bedrag van 100 miljard dollar. Het bedrag komt ook overeen met voorstellen van de Europese Unie. In de jaren 2010 tot 2012 moet jaarlijks 10 miljard dollar (bijna 7 miljard euro) worden gegeven aan arme landen om de gevolgen van de opwarming van de aarde tegen te gaan.
© AD.nl | Gewijzigd: 17 december 2009, 12:31 uur, door MarkNL
Een overeenkomst over vermindering van de uitstoot van CO2 moet een mechanisme bevatten dat transparantie verzekert en waarborgt dat alle partijen hun verplichtingen nakomen. Dat heeft de Amerikaanse regering donderdag onderstreept.
De woordvoerder van het Witte Huis zei dat de Verenigde Staten denken dat tijdens de klimaattop in Kopenhagen nog steeds een akkoord mogelijk is. China moet dan echter wel toegeven aan de Amerikaanse eis dat de overeenkomst helder van opzet is. Hij zei dat berichten dat China voor een akkoord terugschrikt juist zijn, maar de Amerikanen hopen dat dat land zijn houding herziet.
© AD.nl | Gewijzigd: 17 december 2009, 20:32 uur, door MarkNL
De Europese Unie wil donderdagavond nog spoedoverleg van ''relevante partijen'' om alsnog tot een nieuw akkoord te komen op de VN-Klimaattop in Kopenhagen. In een gezamenlijke verklaring schrijven de Zweedse EU-voorzitter en de Europese Commissie dat ze het tempo van de onderhandelingen op de top willen opvoeren.
De EU kwam tot de oproep na overleg met gastland Denemarken. Op het spoedoverleg moet ''gebouwd worden aan een consensus voor een globaal akkoord''. In een aparte verklaring sprak de EU eerder al haar bezorgdheid uit over het gebrek aan voortgang op de conferentie in de Deense hoofdstad.
© AD.nl
China heeft donderdag een opening geboden om het overleg over een nieuw klimaatakkoord in Kopenhagen uit het slop te krijgen. Onderminister van buitenlandse zaken He Yafei zei dat China bereid is bijzonderheden over zijn maatregelen ter beperking van de CO2-uitstoot te verschaffen, mits dat gebeurt op een manier 'die geen inbreuk maakt op China's soevereiniteit'.
Het probleem van verificatie van maatregelen die China zegt te treffen is een van de twee hete hangijzers op de conferentie in Kopenhagen. Het andere probleem is hoe arme landen kunnen worden geholpen maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering te bekostigen. Op de bijeenkomst kondigde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton aan dat de Verenigde Staten mee willen betalen aan een fonds voor deze arme landen. Washington verbindt daaraan wel de voorwaarde dat China enig internationaal toezicht op zijn uitstoot van broeikasgassen mogelijk maakt.
Het fonds voor arme landen moet in 2020 honderd miljard dollar per jaar bevatten. Volgens experts is dat bij lange na niet genoeg; China en andere ontwikkelingslanden zeggen dat het eerder in de buurt van de 350 miljard dollar moet zijn. De ontwikkelingslanden willen verder langetermijnsteun op basis van een stabiele inkomstenbron, zoals een luchtvaarttoeslag. VN-klimaatchef Yvo de Boer noemde het een goede zaak dat er nu 'een steunverklaring voor een duidelijk cijfer aan langetermijnfinanciering' ligt. "De discussie of dit genoeg is zal met andere partijen gevoerd moeten worden", zei hij.
Op kortere termijn, de komende drie jaar, moet een fonds van tien miljard dollar per jaar soelaas bieden. De Europese Unie zegde vorige week al 3,6 miljard (2,4 miljard euro) per jaar toe en Japan woensdag vijf miljard dollar per jaar. De Amerikaanse bijdrage beloopt dit jaar ongeveer een miljard dollar. Desgevraagd wilde Clinton niet specificeren hoeveel Washington wil bijpassen, maar 'wij zullen ons deel doen', zei zij.
© Nieuws.nl
De Ethiopische premier Meles Zenawi, die op de VN-klimaattop in Kopenhagen een Afrikaans front leidt, zei vandaag dat Afrika zich flexibel moet opstellen. Anders eindigt de klimaattop morgen zonder akkoord, vreest hij. Afrikaanse organisaties reageren woedend.
"Omdat we meer te verliezen hebben, moeten we bereid zijn tot een compromis en moeten we ons flexibel opstellen ten aanzien van andere landen", zei Zenawi vandaag aan de pers. Volgens de Ethiopische premier zullen de zwaarste klappen in Afrika vallen als er geen klimaatakkoord komt in Kopenhagen.
Hij voegde er meteen aan toe dat de Afrikaanse bocht geen wanhoopspoging inhoudt. "We zullen geen lege woorden aanvaarden." Miljoenen Afrikanen hebben hun hoop gesteld in de Ethiopische premier. Hij voert de Afrikaanse delegatie aan tijdens de conferentie van staatshoofden die de klimaattop afsluit.
Opstartfonds
De Afrikaanse leiders waren vooraf overeengekomen om de rijke landen, die voor de CO2-uitstoot verantwoordelijk zijn, 67 miljard dollar per jaar te vragen om de gevolgen van de klimaatwijziging aan te kunnen. Zenawi trok die eis ondertussen in en aanvaardde het voorstel van de rijke landen voor een opstartfonds voor Afrika van 10 miljard dollar per jaar gedurende eerstvolgende drie jaar.
Ontslag
Afrikaanse civiele organisaties hebben al Zenawi's ontslag gevraagd als leider van de Afrikaanse delegatie. "Zijn verklaring ondermijnt de harde opstelling van de Afrikaanse onderhandelaars en ministers in Kopenhagen en bedreigt de toekomst van Afrika", zegt Mithika Mwenda van Pan-African Climate Justice. Hij noemt 10 miljard dollar per jaar ¿ 4 dollar per Afrikaan per jaar ¿ een belediging.
Fonds
Zenawi stelt voor het opstartfonds onder meer van middelen te voorzien via een heffing op internationale financiële transacties en op zee- en luchttransport. Het fonds moet opgetrokken worden naar 50 miljard dollar per jaar tegen 2013 en naar 100 miljard dollar per jaar tegen 2020, een voorstel dat aansluit bij wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag suggereerde op een persconferentie.
© Hln.be
Met nog maar een paar uur te gaan voor het geplande einde van de klimaattop in Kopenhagen, lijkt het erop dat de tekst van een nieuw akkoord minder ambitieus zal zijn dan van tevoren werd gedacht. In de voorlopige tekst die is opgesteld door dertig regeringsleiders, zijn veel punten gesneuveld waar nog discussie over bestond.
Het stuk heet vooralsnog Kopenhagen [X], maar zou uiteindelijk tot Kopenhagen-akkoord gedoopt moeten worden. De afspraken om tot minder uitstoot te komen in de nabije toekomst staan niet in het concept. De tekst bevat wel een percentage voor de lange termijn: 50 procent reductie in 2050 ten opzichte van 1990. Hoe die vermindering tot stand moet komen, staat niet vermeld. In de tekst is alleen opgenomen dat de temperaturen wereldwijd in vergelijking met het pre-industriële tijdperk niet meer dan 2 graden Celsius mogen stijgen.
Over de financiën is het stuk duidelijker. Op de korte termijn (2010 - 2012) gaat 30 miljard dollar (21 miljard euro) naar ontwikkelingslanden die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Vanaf 2020 moet er jaarlijks 100 miljard dollar (68,7 miljard euro) voor dat doel worden vrijgemaakt, aldus de voorlopige tekst.
Ook de deadline om voor het einde van 2010 tot een afspraak te komen is uit de tekst verdwenen. Een van de onderhandelingspunten is altijd geweest om een tijdlijn op te nemen in de tekst. Veel partijen, waaronder Nederland, pleiten ervoor de afspraken die in Kopenhagen gemaakt worden, uiterlijk eind volgend jaar juridisch vast te leggen.
De hoop was gedurende de dag gevestigd op de Amerikaanse president Barack Obama, die met nieuwe beloften de onderhandeling een impuls had kunnen geven. Hij herhaalde slechts de Amerikaanse inzet, waardoor ook hij geen doorbraak wist te forceren. De VS zullen in 2020 17 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 2005 (dat is ongeveer gelijk aan 3 procent reductie ten opzichte van 1990). In 2050 zal dat 80 procent zijn. ,,Amerika zal dit nakomen, ongeacht wat er gaat gebeuren in Kopenhagen'', aldus Obama.
De Chinese premier Wen Jiabao sprak tijdens de top meer dan een uur met Obama, waarbij de twee leiders van de meest vervuilende landen nader tot elkaar kwamen. Het gesprek ging volgens ingewijden over de manier waarop gecontroleerd kan worden dat de gedane beloftes om uitstoot van broeikasgassen te verminderen ook daadwerkelijk worden nagekomen. Obama hamerde tijdens zijn toespraak op transparantie, een boodschap die alleen voor China en India bedoeld kan zijn. De doelen van de westerse landen zijn al controleerbaar.
De Europese Unie heeft gezegd in 2020 30 procent minder broeikasgas uit te stoten dan in 1990, als ook andere landen over de brug komen met een goed aanbod. Nu de VS hun beloftes niet hebben verhoogd, is de vraag wat de EU gaat doen. Het zou kunnen dat Europa besluit het bij een reductie van 20 procent te houden als de tekst niet ambitieus genoeg gevonden wordt.
© De Pers
De Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese premier Wen Jiabao en andere regeringsleiders hebben vrijdagavond in Kopenhagen een akkoord bereikt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat meldde een Amerikaanse regeringsfunctionaris.
Obama, Wen en de leiders uit de opkomende economieën India, Zuid-Afrika en Brazilië hadden eerder op de avond overleg gevoerd. Geen enkel land zou volledig tevreden zijn over de overeenkomst. Het akkoord zou niet voldoende zijn om een einde te maken aan de opwarming, maar de functionaris noemde het een historische stap om verder te gaan en meer vooruitgang te boeken. ''Het is een belangrijke eerste stap'', aldus de Amerikaan.
De VS en de Volksrepubliek China hebben de grootste uitstoot aan broeikasgassen ter wereld. Deze twee landen houden praktisch de sleutel tot het succes van de klimaattop in handen. Washington eiste transparantie van China, zodat onafhankelijke inspecteurs eventuele afspraken over de vermindering van broeikasgassen kunnen controleren.
©AD
De plenaire vergadering van de klimaatconferentie heeft zaterdagmorgen in Kopenhagen officieel ''kennis genomen van het Akkoord van Kopenhagen''. Daarmee zette de vergadering een punt achter de inmiddels dertien dagen durende klimaatconferentie.
Het akkoord is de intentieverklaring die grote mogendheden, vooral onder leiding van de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag hebben aanvaard, tot woede van gezanten van een aantal arme landen. Die weigerden zich achter het akkoord te scharen.
©AD
De wereldklimaattop van Kopenhagen is om 15.30 uur officieel beëindigd. Na een 13 dagen durende onderhandelingsmarathon sloten de afgevaardigden van 193 landen zaterdagnamiddag hun laatste plenaire ztting af. Enkele uren eerder waren ze het "eens geworden" over een ver van het initieel doel, afgeslankt en niet-bindend klimaatakkoord. Vele landen hadden felle kritiek over de afloop. De mini-overeenkomst was een akkoord in besloten kring tussen de Verenigde Staten en China voorafgegaan.
"Een absolute flop", zegt Groen!. "De tekst die nu op de tafel ligt, is niet eens het papier waard waarop het geschreven is." Kopenhagen, eerder omgedoopt tot 'Hopenhagen' werd Nopenhagen.
"Onzeker en vaag"
Kamerlid Tinne Van der Straeten is ontgoocheld over het resultaat van de klimaattop. "Het aanvaarden van de 2°-grens stelt niets voor als tegelijkertijd geen pad wordt uitgetekend met betrekking tot de reductie van broeikasgassen op korte, middellange en lange termijn. Duidelijke doelstellingen zijn in de tekst niet te vinden. Ook de steun voor ontwikkelingslanden is onzeker en vaag".
Zelf het heft in handen nemen
Volgens Europarlementslid Bart Staes moet Europa dan maar zelf het heft in handen nemen en werk maken van een "krachtig klimaatbeleid".
Hij wil daarbij nog een stap verder gaan dan de bestaande 20-20-20-doelstellingen. "De doelstelling moet 40 procent minder broeikasgassen tegen 2020 worden, zoals de klimaatwetenschappers stellen".
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
De internationale klimaattop in Kopenhagen is een gemiste kans. Dat zegt Open Vld-voorzitter Alexander De Croo vandaag. "We moeten nu vanuit Europa meer dan ooit de kar trekken om zo snel mogelijk te komen tot bindende afspraken. Bovendien moet Vlaanderen één van de Europese koplopers worden in groene innovatie", staat te lezen in een persbericht van Open Vld.
Geen akkoord
Open Vld is niet tevreden met de vage intentieverklaring van Kopenhagen. "Eigenlijk is er geen akkoord, laat staan een goed akkoord", luidt het. Open Vld is ervan overtuigd dat de internationale leiders dan ook niet anders zullen kunnen dan uiteindelijk toch de publieke opinie, die het klimaat als een topprioriteit bestempelt, te volgen. Alexander De Croo: "De volgende maanden moet dan ook alles op alles gezet worden om zo snel mogelijk tot een echt akkoord te komen."
Bindend akkoord
Tegen de volgende klimaattop in december 2010 wil de partij dat er een juridisch bindend akkoord op tafel ligt. De EU moet daarbij een voortrekkersrol spelen. "Want als Kopenhagen één ding leert, is dat als Europa de kar niet trekt, er maar weinig vooruitgang wordt geboekt", meent Open Vld.
Innovatie
Vlaanderen heeft volgens de partij de technologische knowhow in huis en kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van innovaties om de CO2-uitstoot te beteugelen. "Wie vandaag de kaart trekt van innovatie en wetenschappelijk onderzoek plukt daar morgen ecologisch en economisch gezien de vruchten van." Besparen op innovatie is dus volgens Open Vld geen optie.
© HLN.be
A plan to protect the world's biologically rich tropical forests by paying poor nations to protect them is back on hold after world leaders failed to agree on a binding deal to reduce greenhouse gas emissions. Burning trees to clear land for plantations or cattle ranches and logging forests for wood is blamed for about 20 percent of the world's emissions. That's as much carbon dioxide as all the world's cars, trucks, trains, planes and ships combined.
About 32 million acres of forests are cut down each year — an area about the size of England or New York State — and the emissions generated are comparable to those of China and the United States, according to a report for the British government.
©Msnbc
De Nederlands- en Franstalige milieukoepels en de grootste milieuorganisaties verwerpen de "zwakke en vage tekst zonder reëel engagement" waarmee de klimaattop in Kopenhagen bezegeld werd.
Lange baan
Ze spreken van een schijnakkoord en de "schande van Kopenhagen". "Alle maatregelen die vandaag genomen moeten worden om gevaarlijke klimaatsverandering te vermijden, worden op de lange baan geschoven", stelt de Belgisch milieubeweging vandaag.
Obama
"Na twee jaar discussies en vijftien dagen van intense onderhandelingen, heeft de berg van Kopenhagen een muis gebaard", stelt de Belgische milieubeweging. "De Amerikaanse president Barack Obama, heeft zijn Nobelprijs voor de Vrede weinig eer aangedaan, door elke vooruitgang te blokkeren. Het gebrek aan Europees leiderschap en de onverzettelijkheid van China deden de rest", analyseert de beweging.
Stuurloos
De internationale gemeenschap blijft volgens de milieuorganisaties nu stuurloos achter. Het Akkoord van Kopenhagen is slechts een herhaling van de wil van de internationale gemeenschap om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius boven het pre-industriële niveau, luidt het. Over concrete doelstellingen over de reductie van de broeikasgassen tegen 2020 en 2050, wordt er met geen woord gerept, betreuren de Belgische Milieubeweging.
Aan de intentieverklaringen van alle individuele staten hecht de beweging ten slotte maar weinig geloof.
Belgische verantwoordelijkheid
In de tweede helft van 2010 zal België de EU voorzitten en dan "komt er een zeer grote verantwoordelijkheid te liggen op de schouders van onze Belgische politici". Dan moet België pleiten om de Europese uitstoot met veertig procent te verminderen tegen 2020, aldus de Belgische milieubeweging.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:12 uur, door Joyce.s
De Europese ministers van Milieu zijn vandaag een eerste keer samengekomen na afloop van de VN-klimaattop in Kopenhagen. "Tijdens de vergadering discussieerden ze over hoe het verder moet na het desastreuze Kopenhagen", verduidelijkte voorzitter en Zweeds milieuminister Andreas Carlgren.
"VS en China"
"Het was echt een grote mislukking, waar we uit zullen moeten leren," stelde Carlgren. "Dit kwam vooral doordat andere landen niet meewilden, waaronder zeker de VS en China." Voor hem is het akkoord dat uit de bus kwam niet meer dan de kleinste gemene deler.
Volgens zijn Duitse collega Norbert Roettgen moet de Unie "opnieuw nadenken over hoe ze bondgenoten kan vinden, die net als ons een effectieve klimaatbescherming willen."
Invoertaks
Momenteel ligt een aantal voorstellen op tafel die de andere landen tot een grotere bereidheid moeten aanzetten. Zo wordt gedacht aan een nieuwe invoertaks op goederen uit landen met onvoldoende aandacht voor de klimaatverandering. Ook zouden de uitstootbeperkingen in de EU nog verhoogd kunnen worden om de anderen in verlegenheid te brengen, met name de VS.
Carlgren heeft echter bedenkingen bij mogelijke handelssancties. Die kunnen leiden tot internationale verdeeldheid en het einde van wereldwijde samenwerking, vreest hij.
© Hln.be
En wat nou opwarming ? We hebben al winter alvorens de winter begonnen is.
Stelletje bunkerbouwers met hun pakken die denken alles te weten.
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Voor het eind van dit jaar is er vermoedelijk geen bindend klimaatverdrag. Dat heeft de klimaatchef van de Verenigde Naties, de Nederlander Yvo de Boer, woensdag gezegd.
Na de mislukte klimaattop van Kopenhagen, vorige maand, heeft De Boer gesproken met een aantal regeringsvertegenwoordigers. Daaruit is volgens hem naar voren gekomen dat de landen bij de komende klimaattop, aan het eind van dit jaar, overeenstemming willen bereiken over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarna moeten die richtlijnen worden uitgewerkt in een verdrag. Op de klimaattop in het Deense Kopenhagen konden regeringsleiders het niet eens worden over een plan om de klimaatschommelingen en de gevreesde gevolgen daarvan gezamenlijk aan te pakken. Het akkoord werd een intentieverklaring, waarin de landen de hoop uitspreken ooit tot bindende afspraken te kunnen komen.
Bron: AD