"Als in één land de CO2-uitstoot dramatisch snel stijgt, is het wel in China", zegt Stern. De Chinees Su Wei had uitgerekend dat de Verenigde Staten hun uitstoot met slechts één procent zullen verlagen in vergelijking met 1990. "Mijn Engels is niet goed, maar ik denk niet dat we één procent opmerkelijk kunnen noemen", zei Su Wei.
Stern benadrukt dat de 17 procent vermindering die zijn land in vergelijking met 2005 voorstelt, afhangt van de wetgeving. "In het voorjaar zullen we de VN hopelijk een doelstellingen kunnen voorleggen die veel verder gaat." Hij zegt ook een VN-voorstel te steunen om ontwikkelingslanden tussen 2010 en 2012 met tien miljard dollar te steunen.
© DeMorgen
Zelfs als de Chinese economie de komende jaren met slechts acht procent groeit en het land belooft om de CO2-uitstoot op basis van het bruto binnenlands product met 40 tot 45 procent te verminderen, zal de CO2-uitstoot van China verdubbelen. Dat berekenden specialisten naar aanleiding van de klimaattop in Kopenhagen.
"De uitstoot zal met 74 procent stijgen", zegt Emmanuel Guerin, een Franse klimaatspecialist. "In 2005 heeft China 7,2 gigaton CO2 uitgestoten. In 2020 zou dat op 12,6 gigaton neerkomen... Dat is een gigaton te veel volgens het scenario dat specialist Nicholas Stern heeft uitgetekend."
Een forum van Europese experts berekende dat China zelfs nog meer dreigt uit te stoten. Zij verwachten dat de uitstoot minstens zal verdubbelen tegen 2020. Daarmee zal China drie tot vier keer meer uitstoten dan de beperking die de Verenigde Staten en Europa samen hebben beloofd.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Zelfs als de Chinese economie de komende jaren met slechts acht procent groeit en het land belooft om de CO2-uitstoot op basis van het bruto binnenlands product met 40 tot 45 procent te verminderen, zal de CO2-uitstoot van China verdubbelen. Dat berekenden specialisten naar aanleiding van de klimaattop in Kopenhagen.
©Hln
Weet Kramer dit al
Misschien als Nederland CO2 uitstoot met 99% terugbrengt dat het elkaar opheft.... | Gewijzigd: 11 december 2009, 11:34 uur, door PolderPS
Het eerste officiële ontwerp van akkoord over de klimaatverandering stelt als doel dat de gemiddelde temperatuur op de planeet niet meer dan 1,5 tot 2°C zal stijgen, zonder dat een keuze wordt gemaakt tussen de twee opties."De partijen moeten samenwerken om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden door te erkennen dat de stijging van de gemiddelde globale temperatuur tegenover de pre-industriële niveaus niet hoger is dan (2°C) (1,5°C)", staat in het document van 7 pagina's. Het zal voortaan dienen als basis voor de onderhandelingen.
De G8 en de belangrijkste economieën er wereld kwamen in juli in het Italiaanse L'Aquila tot een akkoord om de opwarming te begrenzen tot 2°C boven de pre-industriële niveaus. Maar op initiatief van de kleine eilandenstaten, vooral degenen die bedreigd worden door een stijging van het oceaanpeil, ijveren een honderdtal ontwikkelingslanden voor een begrenzing tot 1,5°C.
Dat veronderstelt dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 85 procent zou teruggebracht worden in vergelijking met 1990.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Dat veronderstelt dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 85 procent zou teruggebracht worden in vergelijking met 1990.
©Hln
Oh maar 85% wereldwijd minder dan in 1990. da's een leuke uitdaging aangezien China toen nog met paard en wagen zich voort bewoog. Verder hebben we ook nog te maken met een bevolkings groei van 1990 5 miljard nu bijna 7 miljard en in 2050 9,2 miljard. Wat inhoud dat de bewoners in 2050 met 84% meer inwoners 85% minder moeten uitstoten dan in 1990. Een OESO inwoner genereert nu 10,8 ton CO2 per persoon. Stel dat gemiddelde wereld burger in 1990 5 ton Co2 uitstoot. x 5 miljard is 25.000.000.000.000 totaal dit moet 85% minder worden dus 3.750.000.000.000 per inwoner in 2050 kom je dan op 407kilo co (0,41 ton) Kortom per persoon moet men in 2050 91,9% minder co2 uitstoten (ten opzicht van 1990, laat staan ten opzicht van nu....) Ik zeg kansloze actie....
In het station Brussel-Zuid is vrijdag om 11.18 uur een nieuwe klimaattrein vertrokken naar Kopenhagen. De 800 inzittenden, waaronder 300 Belgen, willen zaterdag in de Deense hoofdstad deelnemen aan een betoging voor het klimaat. In de trein zaten leden van ngo’s en vakbonden, maar ook van politieke partijen. Sarah Turine, de covoorzitster van Ecolo, was één van de passagiers. Er was ook een delegatie van het ACW en het ACV.
'Voor een ambitieus, bindend en sociaal rechtvaardig klimaatakkoord met alle landen in de wereld', is de boodschap die de ACV-militanten vorige week zaterdag uitdroegen in Brussel. Dezelfde boodschap willen ze proclameren in Kopenhagen. Het ACV maakt samen met de andere vakbonden, sociale bewegingen, ngo’s en milieuorganisaties deel uit van de Klimaatcoalitie, luidt het.
©Het Nieuwsblad
Op de klimaattop in het Deense Kopenhagen is vrijdag een concept van een verdragstekst vrijgegeven. Veel van de tekst staat tussen blokhaken omdat over een aantal onderwerpen nog consensus moet worden bereikt. Zo laat de tekst nog veel ruimte voor wat betreft de ambities bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en het beperken van de temperatuurstijging.
Met de vrijgegeven tekst moeten de wereldleiders en ministers volgende week aan de slag. Het doel is het bereiken van een akkoord over maatregelen tegen klimaatverandering, dat dan later kan worden uitgewerkt.
Op de maandag begonnen top in de Deense hoofdstad is de ontwerptekst teruggebracht van tweehonderd pagina's naar zeven. Het fors verminderen van het aantal pagina's werd mogelijk, omdat de politieke leiders het streven naar een compleet verdrag hadden opgegeven. De ambities gaan voorlopig niet verder dan het bereiken van een raamakkoord.
Het concept van het klimaatverdrag maakt duidelijk dat er nog geen eensgezindheid is over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. De tekst biedt de mogelijkheid in 2050 de uitstoot van CO2 wereldwijd te verminderen met 50, 85 of 95 procent ten opzichte van 1990. Die aantallen staan tussen blokhaken.
Ook over maatregelen om de stijging van de temperatuur tegen te gaan is nog verdeeldheid. In het concept van de verdragstekst staat dat de temperatuur de komende jaren niet meer dan [1,5] [2] graden Celsius mag stijgen. Volgens wetenschappers moet de temperatuurstijging beperkt blijven tot hooguit 2 graden om ernstige gevolgen, zoals een extreme stijging van de zeespiegel, te voorkomen. Een aantal eilandstaten en landen in Latijns-Amerika pleiten echter voor een maximum van 1,5 graad, omdat het water hun al letterlijk tot de lippen staat.
Milieuorganisaties reageerden gematigd positief op de tekst van het concept van de verdragstekst. Vooral voor de duidelijke verwijzing naar het al geldende Kyoto-protocol was lof. ,,Deze tekst gaat ervan uit dat er voor een nieuwe periode afspraken gemaakt worden onder het Kyoto-protocol. Daar zijn we blij mee'', aldus een zegsman van Milieudefensie. Het Kyoto-protocol is een bindend verdrag waarin afspraken over de vermindering van uitstoot van broeikasgassen zijn opgenomen.
Een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemde het concept ,,een goede aanzet''. ,,Het is sterk dat er duidelijke doelstellingen voor de korte en lange termijn zijn gesteld'', stelde de WNF-woordvoerder. De twee organisaties plaatsten echter ook kanttekeningen. Het WNF constateerde dat er te weinig aandacht is voor de strijd tegen ontbossing. Milieudefensie miste een passage over het financieren van de maatregelen.
De strijd tegen de klimaatverandering kwam ook aan bod vrijdag in Brussel op een top van de Europese Unie. De EU-lidstaten verklaarden zich bereid de komende drie jaar in totaal 7,2 miljard euro op tafel te leggen om de ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van het klimaatprobleem. De grootste bedragen komen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland stelt 300 miljoen beschikbaar.
©De Pers
Tienduizenden milieuactivisten voeren zaterdag actie in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Zij roepen onderhandelaars van de klimaattop van de Verenigde Naties op maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde.
''Bla bla bla. Treed nu op!'' en ''Er is geen planeet B'' hadden enkele betogers op spandoeken geschreven. Sommigen van hen hadden zich verkleed als ijsberen en panda's, diersoorten die worden bedreigd door klimaatveranderingen.
Tienduizenden milieuactivisten voeren actie in Kopenhagen.
Enkele sprekers riepen de betogers in het begin van de demonstratie op tot kalmte, maar niet iedereen gaf daar gehoor aan. Zo'n driehonderd in zwart geklede activisten gooiden ramen in met bakstenen. De oproerpolitie trad hard op tegen de relschoppers en voerde ze in busjes af.
© ANP
Bij een betoging in Kopenhagen, in de marge van de klimaatconferentie, zijn ongeveer 200 mensen opgepakt. Daarbij waren ook Belgen.
De sfeer op de manifestatie raakte wat verhit toen betogers antikapitalistische slogans begonnen te scanderen. De politie probeerde de betogers uiteen te drijven en hier en daar leidde dat tot opstootjes. De ordediensten namen ook illegale voorwerpen in beslag zoals gasmaskers.
De manifestatie werd op poten gezet door Climate Action Justice. Honderden mensen kwamen de straat op een daarbij waren ook een aantal mensen die bij een betoging op zaterdag al eens werden ingerekend. De betogers hadden de intentie om het havenverkeer te blokkeren.
©Hbvl
De eerste dag van overleg tussen ministers van Milieu is zondag in Kopenhagen zwaar verlopen. Minister Jacqueline Cramer noemde het verloop van het overleg ,,zorgwekkend''. ''Iedereen neemt nu stelling. Het begint met een harde confrontatie, waarna iedereen later weer bij elkaar komt''.
Circa 35 ministers namen deel aan het zogeheten Groenlandoverleg. De ministers van de belangrijkste landen zijn in dat overleg verenigd, waardoor consensus in die vergadering een hoopvol teken kan zijn voor het verloop van de klimaattop.
Chaos
''Het is gebruikelijk dat er even sprake is van chaos op de eerste dag. Maar iedereen dacht wel: dit moet niet zo doorgaan'', aldus Cramer. De bewindsvrouw heeft de hoop echter niet opgegeven. ''Het gevoel van urgentie is er nog steeds, dus het zal zich de komende dagen wel uitkristalliseren.''
Broeikasgas
De ministers hebben tot donderdag de tijd om het eens te worden, onder meer over hoeveel broeikasgas de landen mogen uitstoten. Daarna komen meer dan honderd wereldleiders naar de top, die gezamenlijk de eindtekst moeten goedkeuren.
Op de klimaattop vergaderen meer dan 190 landen over de manier waarop de opwarming van de aarde moet worden tegengegaan. Ook staat het beschikbaar stellen van geld aan arme landen om zich aan te passen aan klimaatverandering op de agenda.
© ANP | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn de ministers aan de slag gegaan om op 18 december, tijdens een top met de wereldleiders, tot een klimaatakkoord te komen.
Het doel van de onderhandelingen is de stijging van de gemiddelde temperatuur op het aardoppervlak te beperken tot twee graden in vergelijking met de pre-industriële niveaus. Sinds vrijdag ligt een tekst van zeven bladzijden op tafel. Die werd opgesteld door een werkgroep die twee jaar geleden op Bali werd opgericht.
Manifestaties
Vandaag was er in de straten van de hoofdstad opnieuw protest. De Deense politie, die vannacht de zowat 1.000 arrestanten van gisteren bijna allemaal weer vrijliet, pakte tientallen mensen op.
Vandaag kwamen ook de gelovigen in actie in Kopenhagen. Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, nam deel aan een oecumenische viering in het centrum van de hoofdstad. 's Namiddags werden in Kopenhagen en in talloze andere landen de klokken overigens 350 keer geluid.
Ban Ki-moon
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, verklaarde vandaag "voorzichtig optimistisch" te zijn over de afloop van de klimaatconferentie. "We moeten het einde van de conferentie afwachten om te zien of de 15de VN-conferentie over het klimaat echt een boodschap over de klimaatverandering wil uitdragen", stelde de secretaris-generaal. De voorbije week, die een eerste ontwerpakkoord opleverde, is "een goed begin", meende Ban.
Frankrijk zal jaarlijks ten slotte 420 miljoen euro storten in het kader van de Europese inspanningen die aangekondigd werden om de arme landen te helpen bij het aanpakken van de klimaatverandering. Dat zegt de Franse staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Alain Joyandet. Hij roept de andere EU-landen op "zich in te zetten".
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
De laatste jaren is de ijskap van Groenland, het grootste reservoir aan zacht water in het noordelijk halfrond, aan een alarmerend ritme afgesmolten. Dat staat te lezen in een rapport van de Arctische Raad dat vandaag in de marge van de Klimaattop in Kopenhagen wordt voorgesteld. Als rechtstreeks gevolg van de opwarming van onze planeet smelt het ijs op Groenland sinds het begin van de jaren negentig af.
Groenland warmt twee keer sneller op dan de rest van de planeet, aldus Dorthe Dahl-Jensen van de Niels Bohr Universitet in Kopenhagen. De afbrokkeling van ijsbergen bedroeg tussen 1995 en 2000 gemiddeld 50 miljard gigaton per jaar. Tussen 2003 en 2006 steeg dat tot 160 miljard gigaton, of 54 liter water per dag voor alle bewoners van de planeet gedurende een jaar. Het gevolg is een stijging van het zeewaterniveau met een halve millimeter per jaar, of 15 tot 20 procent van de globale stijging van het oceaanpeil, die 3,4 mm bedraagt.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Heel wat bezoekers van de klimaattop in Kopenhagen probeerden het vliegtuig te vermijden op hun weg naar de Deense hoofdstad. Maar niet veel mensen zijn met hun fiets gekomen. Zeker niet als hun reis in Spanje begon.
Twee maanden lang hebben Juan Rodriguez en Hector Garcia op het zadel gezeten om per fiets naar Kopenhagen te reizen. Spanje is één van de Europese landen voor wie het meest op het spel staat tijdens de klimaattop. Zo dreigt een groot deel van het land in een woestijn te veranderen. "Het regent steeds minder de voorbije twintig jaar", zeggen de fietsers die lid zijn van de Spaanse Federatie voor Milieu en Klimaatverandering.
Seizoenen
Onderweg verzamelden ze een hoop handtekeningen. Zo reden ze vanuit Spanje door verschillende Europese landen waar ze hun tijd namen om met de inwoners te praten. "Overal zei iedereen hetzelfde. De neerslag is veranderd en ieder jaar veranderen de seizoenen. Het lijkt wel Australië: winter of zomer."
Woestijn
Volgens de VN kan 12 procent van Europa, en tussen 30 en 60 procent van Spanje ten prooi vallen aan de opkomende woestijn. "We weten in Spanje niet goed hoe we met water moeten omspringen. Sommige boeren gebruiken water in het midden van de dag terwijl de zon op hun gewassen schijnt." Zo gaat veel water in Spanje overbodig verloren.
Geen water
"Soms snijden ze in de watervoorraad. Sommige delen van Spanje krijgen tijdens de zomer een hele dag geen water. Steden kopen vaak water aan dat in grote tanken wordt aangeleverd." Andalucia, Murcia en Valencia krijgen allemaal met de droogte te maken. Maar zelfs Barcelona werd de voorbije jaren niet gespaard.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Paus Benedictus XVI heeft de deelnemers aan de klimaattop in Kopenhagen dinsdag gewezen op hun verantwoordelijkheid om samen een nieuw verdrag te sluiten tegen de opwarming van de aarde. Dat doet hij in zijn nieuwjaarsboodschap, die dinsdag al werd vrijgegeven door het Vaticaan. De Rooms-Katholieke Kerk viert op 1 januari Wereldvredesdag.
De geïndustrialiseerde landen hebben volgens het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk een ''historische verantwoordelijkheid'' om milieuproblemen op te lossen, omdat ze die hebben veroorzaakt.
Dat vrijwaart ontwikkelingslanden, en dan vooral de opkomende economieën, er volgens de paus niet van om eveneens een bijdrage te leveren aan een beter leefmilieu. ''De plicht om geleidelijk effectieve milieumaatregelen en -beleid in te voeren, geldt voor iedereen'', aldus Benedictus.
©AD
De klimaatverandering raakt vooral de watervoorziening in de wereld. Toch staat water laag op de agenda tijdens de klimaatbesprekingen die vrijdag in Kopenhagen worden afgesloten.
Vorige week maakte de World Meteorological Organisation (WMO) bekend dat 2009 waarschijnlijk tot de top tien van warmste jaren ooit behoort. Het VN-bureau wees ook op wijdverbreide waterproblemen, veroorzaakt door de opwarming van de aarde.
Ergste droogte sinds 50 jaar
China kende de ergste droogte sinds vijftig jaar. In Oost-Afrika leidde een droogte tot grote voedseltekorten. Mexico had in september met een uitzonderlijke droogte te maken. En in Centraal-Argentinië zorgde droogte voor zware schade in de landbouw. De klimaatverandering veroorzaakt niet alleen wereldwijd droogtes, maar ook een overvloed aan water: overstromingen in Australië, Bangladesh en Burkina Faso. Centraal-Amerika kreeg te maken met orkanen, Colombia met zware regenval en landverschuivingen en in Spanje en Frankrijk richtten winterstormen grote schade aan.
Aparte sector
Het onderwerp 'water' krijgt echter weinig aandacht op de klimaattop in Kopenhagen. Pas vrijdag, op de laatste dag, staat het op de agenda. "De impact van de klimaatverandering zal vooral voelbaar zijn via water", zegt Karin Lexen van het Stockholm International Water Institute (SIWI). Ze wijst erop dat veranderingen in de beschikbaarheid van water en de voorspelbaarheid van weersystemen, ervoor gezorgd heeft dat water centraal staat in de besluitvorming over ontwikkeling. "Toch wordt water nauwelijks genoemd in de concepttekst van Kopenhagen", zegt Lexen.
Water krijgt volgens haar zo weinig aandacht omdat er aarzeling bestaat om waterreferenties in de tekst op te nemen. Water wordt gezien als een aparte "sector" en het toevoegen van waterreferenties zou de tekst "te gedetailleerd" maken. "Daar zijn wij het niet mee eens, aangezien water verbonden is met belangrijke kwesties zoals energie, bossen, levensonderhoud en grensoverschrijdende kwesties."
Landen zoals Bangladesh, die bedreigd worden door de watergerelateerde effecten van de klimaatverandering, werken er actief aan om waterreferenties in de tekst te krijgen. "De Europese Unie is daar niet erg in geïnteresseerd, hoewel individuele landen zoals Nederland, Denemarken en Duitsland zich wel geïnteresseerd en behulpzaam toonden."
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
De onderhandelingen op de klimaattop in Kopenhagen verlopen te langzaam. VN-klimaatbaas Yvo de Boer maande de regeringsdelegaties dinsdag tot spoed om op tijd tot een akkoord te komen.
Vrijdag moeten meer dan honderd wereldleiders het eens zijn over de manier waarop de klimaatverandering wordt aangepakt. ''We hebben vooruitgang gezien, maar het is niet genoeg'', aldus de Nederlander. ''Er is nog steeds een enorme hoeveelheid werk te doen'' voor een akkoord kan worden getekend. ''Dit is een zeer belangrijk moment'', zei De Boer.
Financiën
Volgens de Deense minister Connie Hedegaard, de voorzitster van de top, moeten de partijen vooral op het gebied van financiën nog nader tot elkaar komen. ''De Deense overheid heeft er alles aan gedaan, nu is het aan de wereldleiders'', aldus De Boer. Hij haalde een Engels spreekwoord aan: ''Je kunt een paard naar het water brengen, maar je kunt het niet dwingen om te drinken. De minister heeft meer dan 190 paarden naar het water gebracht, nu is het tijd dat ze gaan drinken.''
©Nu.nl | Gewijzigd: 15 december 2009, 16:33 uur, door Sietse
De chaos rond de klimaattop is te wijten aan het klimaatbureau (Unfccc) van de Verenigde Naties, dat de top heeft georganiseerd. ,,Het is mijn schuld'', aldus VN-klimaatbaas Yvo de Boer dinsdag op een persconferentie. Volgens De Boer heeft de Deense overheid er alles aan gedaan om de top soepel te laten verlopen. De Unfccc heeft echter meer mensen toestemming te geven om de klimaattop bij te wonen dan er in het conferentiecentrum passen. ,,We kunnen 15.000 mensen kwijt en er willen 46.000 mensen in. Dat is fysiek onmogelijk'', aldus De Boer.
,,We hadden de registratie bij 15.000 mensen kunnen stoppen'', aldus De Boer. Daar werd echter niet voor gekozen, omdat verwacht werd dat niet iedereen tegelijk naar de top zou komen. De laatste week komen echter veel ministers en wereldleiders en wil iedereen met een registratie er dus bij zijn.
Door de problemen bij de toelating staan veel deelnemers aan de top urenlang te wachten tot ze naar binnen kunnen. Maandag stonden zelfs regeringsdelegaties uren in de vrieskou. De politie en het leger deelden koffie uit om het leed iets te verzachten. Veel vertegenwoordigers van milieuclubs en maatschappelijke organisatie hebben hun accreditatie moeten inleveren.
,,Ik ben me ervan bewust dat mensen uren buiten staan te wachten. We proberen iedereen zo snel mogelijk naar binnen te krijgen. Daarbij wordt extra gezorgd voor de overheidsdelegaties'', aldus De Boer.
©De Pers | Gewijzigd: 15 december 2009, 16:36 uur, door Sietse
Op enkele dagen van het slot van de klimaattop in Kopenhagen hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten met vriendelijke woordjes nog een keer flink naar elkaar uitgehaald. Europa benadrukte dat de Verenigde Staten samen met China hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De Verenigde Staten gaven plots een nieuwe interpretatie aan hun cijfers. "Eigenlijk doen we nu al veel meer dan Europa in de strijd tegen de opwarming", zegt Todd Stern, de klimaatgezant van president Barack Obama.
Net voor de start van de klimaattop beloofde Obama de Amerikaanse CO2-uitstoot tegen 2020 met 17 procent te verminderen. Dat moet in 2025 uitbreiden naar 30 procent en zelfs 42 procent in 2030. Het gaat echter om cijfers in vergelijking met de uitstoot in 2005, terwijl de Europese Unie haar uitstoot met 20 procent wil verminderen tegenover 1990. De Verenigde Staten weigerden immers het Kyoto Protocol te ondertekenen. "Ik heb niets dan respect voor de inspanningen van Europa tegen de klimaatverandering", zegt Stern. "Maar als het even herberekenen, doen we het met onze 17 procent beter dan Europa. In vergelijking met 2005 zal Europa immers slechts 13 procent minder uitstoten."
Net voor de start van de klimaattop beloofde Obama de Amerikaanse CO2-uitstoot tegen 2020 met 17 procent te verminderen. Dat moet in 2025 uitbreiden naar 30 procent en zelfs 42 procent in 2030. Het gaat echter om cijfers in vergelijking met de uitstoot in 2005, terwijl de Europese Unie haar uitstoot met 20 procent wil verminderen tegenover 1990. De Verenigde Staten weigerden immers het Kyoto Protocol te ondertekenen. "Ik heb niets dan respect voor de inspanningen van Europa tegen de klimaatverandering", zegt Stern. "Maar als het even herberekenen, doen we het met onze 17 procent beter dan Europa. In vergelijking met 2005 zal Europa immers slechts 13 procent minder uitstoten."
Vragen beu
Stern wou duidelijk geen olie op het vuur gooien in deze belangrijke week en deelde zijn kritiek voorzichtig mee. "Ook tegenover de meeste andere landen doen we het beter. Ik heb veel respect voor wat iedereen hier doet tegen de klimaatverandering, maar ik ben de vragen beu over waarom de Verenigde Staten niet meer doen. Enkel in vergelijking met 1990 zouden we inderdaad minder presteren dan de rest."
Nog 48 uur
Europa blijft intussen overtuigd dat het een voortrekker is op deze klimaattop. "Europa wil anderen de hand reiken. We zijn klaar om tot een overeenkomst te komen", zegt de Zweedse milieuminister Andreas Calgren, wiens land voorzitter van de Europese Unie is. "Vandaag zijn de Europese klimaatministers voor het eerst in Kopenhagen samengekomen. We hebben hen gezegd dat de situatie ernstig is, maar we hebben nog een kans. De tijd dringt, over 48 uur moeten we dit plan afronden."
Bindend akkoord
Ook Europa lijkt zich te willen indekken tegen kritiek. De voorbije dagen lieten heel wat ontwikkelingslanden blijken dat de grote industrielanden het pact willen afzwakken. "We willen nog steeds een bindend akkoord. Meer zelfs, we willen de huidige plannen juist versterken zodat zoveel mogelijk landen er kunnen van profiteren. Er zijn echter twee landen in de wereld die samen veel meer uitstoten dan de rest en dat zijn de Verenigde Staten en China. We verwachten de komende dagen nog veel van hen."
Optimisme over China
China is de derde hond in deze aanslepende discussie. "We kunnen geen degelijk plan bereiken zonder de hulp van China", zegt ook Stern. "Als je naar China gaat, zie je dat ze in eigen land veel doen. Maar als je een internationaal akkoord wil, moet je verder gaan dan regionale inspanningen. Al denk ik wel dat we er zullen geraken met China", voegt Stern er optimistisch aan toe.
Kyoto
De sfeer tijdens de onderhandelingen is zo tweezijdig, want de Verenigde Staten lijken wel meer dan ooit hun aandeel in dit probleem te beseffen "We erkennen het feit dat we veel te veel CO2 in de lucht geblazen hebben en we zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen. Maar als we nu de schuld op iemand zouden steken, gaan we de kwestie verkeerd benaderen." Terwijl Europa Kyoto wil versterken, blijft het vorige klimaatplan een doorn in het oog van de Amerikaanse delegatie. "We willen 1990 niet overboord gooien, maar moeten we ons 19 jaar later nog steeds op dat cijfer blijven baseren? Net daarvoor zijn we met onze eigen cijfers naar Kopenhagen gekomen", zegt Stern.
Europa hoopt dat er vrijdag in de eerste plaats een globaal akkoord uit de bus komt. "We willen vermijden dat landen het klimaatplan apart moeten goedkeuren. Dan lopen we het risico dat sommige landen het niet zullen ondertekenen", zegt Stavros Dimas, Europees commissaris voor Milieu.
© Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
Een Nederlands voorstel om de internationale geldstroom te regelen die nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, lijkt op de klimaattop in Kopenhagen in de smaak te vallen.
''Er begint steun te ontstaan'', aldus minister Jacqueline Cramer van Milieu dinsdag.
Het Nederlandse voorstel circuleert al enige tijd. Diplomaten, onderhandelaars, Cramer en minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking gingen ermee de boer op.
©Nu.nl
Op de klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen zal woensdag koortsachtig worden onderhandeld.
De tijd dringt om tot een akkoord te komen, want vrijdag moeten meer dan honderd wereldleiders hun handtekening onder een tekst kunnen zetten. Het tempo waarin de onderhandelingen verlopen, is volgens velen niet hoog genoeg om het op tijd eens te kunnen worden over de tekst.
Een politieke impuls kan daar verandering in brengen. De premiers en presidenten druppelen langzaam binnen om druk uit te oefenen op het proces. Premier Jan Peter Balkenende zal donderdag aanschuiven.
Activisten
Ook activisten vinden dat de onderhandelingen te langzaam gaan. Naar verwachting trekken woensdag duizenden mensen naar het Bella Centrum waar de klimaattop wordt gehouden om daar een zogeheten conferentie van het volk te houden.
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) is woensdag, net als minister Jacqueline Cramer van Milieu, op de top in Kopenhagen. Huizinga zal onder meer overleggen met landen die net als Nederland een delta hebben.
© ANP | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:11 uur, door Joyce.s