Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 november 2009, 04:41 uur | Bericht #39249
Klimaattop in Kopenhagen

Over een maand, 7 december, begint de 'Climate Change Conference' van de Verenigde Naties in Kopenhagen. Hierbij vindt ook de vijfde bijeenkomst met de leden van het Kyoto protocol plaats.

In het laatste rapport van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bleek dat snel actie moet worden ondernomen. In 2012 verloopt de eerste periode van het Kyoto protocol, daarom moeten er snel nieuwe afspraken gemaakt worden. Het doel van de conferentie is om afspraken te maken om de uitstoot van broeikasgassen te stabiliseren zodat het klimaat niet langer door de mens veranderd wordt. Het idee is dat alle landen uit de hele wereld bij deze discussies gerepresenteerd worden.



Men denkt dat de klimaattop in Kopenhagen pas succes is als er minstens een politieke overeenkomst is afgesloten. Hierin moeten richtlijnen staan voor alle landen. Tevens hoopt men op financiele voorzieningen voor de armste landen om de aanpassingen te financieren. Veel critici denken dat de discussies in Kopenhagen niet veel op zullen leveren, omdat de VS (de op één na grootste uitstoter van broeikasgassen) het wetsvoorstel tegen klimaatverandering nog niet door het senaat gekomen is. Met dit wetsvoorstel wil de VS laten zien dat ze serieus zijn over het reduceren van hun uitstoot van broeikasgassen.

Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 november 2009, 10:03 uur | Bericht #35467
Klimaatclip gelanceerd

De klimaatclip, die Nick Balthazar op 29 augustus opnam op het strand van Oostende met 12.000 dansende mensen, is vandaag verschenen. Doel is de politiek een zetje in de rug te geven in aanloop naar de Klimaattop in Kopenhagen. Het startschot voor de clip werd in ons land gegeven, maar de clip is ondertussen al vertaald in 20 talen. Van het Bulgaars tot het Hindi, van Portugees tot Chinees. De clip wordt verspreid via twee internationale televisienetwerken: de EBU (European Broadcasting Union) die de clip aanbiedt aan de verschillende televisiezenders en ook het Europese en Internationale netwerk van televisie-weermannen en -vrouwe (CBE).



Grote internationale organisaties, waaronder Greenpeace, Friends of The Earth, Oxfam, WWF, hebben mee hun schouders onder het project gezet en verspreiden de clip naar de eigen nationale kantoren en afdelingen. In ons land roept de clip op om massaal aanwezig te zijn op de klimaatbetoging ‘Loop storm voor het klimaat’ op 5 december in Brussel.

Online evenement
De lancering van de clip ‘The Big Ask Again - Dance for the climate’ vormt terzelfder tijd het startschot van een wereldwijd online-evenement, want op de website dance for the climate kan iedereen ook zijn dansclipje toevoegen. Jeugdbewegingen, scholen, verenigingen of gewoon groepjes vrienden kunnen ook een danslipje maken of gewoon zichzelf filmen al dansend en het filmpje toevoegen op de site, om ook deel uitmaken van een hopelijk ooit wereldwijde dans manifestatie.

©MO
Waarom deze advertentie?
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
10 november 2009, 19:10 uur | Bericht #34378
Filipijnen krijgen applaus voor klimaatwet



Het pessimisme over de VN-Klimaattop volgende maand houdt aan, maar op de Filipijnen oogst een nieuwe klimaatwet voorzichtig applaus van milieuorganisaties. Het land werd nog maar enkele weken geleden getroffen door twee dodelijke tyfoons.

De wet maakt van de klimaatwijziging een beleidsprioriteit. Dat gebeurt via de een nationaal programma dat de gevolgen van de opwarmende aarde het hoofd moet bieden. De wet voorziet ook in de oprichting van een klimaatcommissie, die het land moet voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Voorzitter is president Gloria Macapagal-Arroyo.

In september en oktober trokken de tyfoons Ketsana en Parma over de Filipijnen. Er vielen daarbij duizend doden als gevolg van overstromingen, onder meer in de hoofdstad Manila (foto).

Eerste stap
De wet is een belangrijke eerste stap, zegt Martin Francisco, voorzitter van de milieuorganisatie Sagip Sierra Madre. Maar de wet heeft pas zin als de commissie hem de komende zes maanden in regels omzet, aldus Francisco. “De ervaring leert dat de geschreven wet en de uitvoering van de wet niet hetzelfde zijn in de Filipijnen.”

Ook Greenpeace en het Wereldnatuurfonds (WWF) verwelkomen de wet. Maar hij kan pas werken als ook andere wetten, bijvoorbeeld op bosbeheer, visserij en afval, worden toegepast, zegt Yeb Saño van het WWF.

Zware klappen
Het land dat bijna 100 miljoen inwoners telt, dreigt zware klappen te krijgen als gevolg van de klimaatwijziging. De stijgende zeespiegel, de opwarmende oceaan en de frequentere en intensere tropische stormen en tyfoons zijn maar enkele voorbeelden.

Jerry Velasquez, van de VN-organisatie voor rampenbestrijding ISDR, zegt dat de Filipijnen zich moeten voorbereiden op rampen die nog erger zijn dan de recente stormen. “De Filipijnen zijn een van de hotspots voor klimaatwijziging. Wat er tijdens Ondoy en Pepeng (lokale benaming voor Ketsana en Parma, nvdr) gebeurd is, was nog niet het ergste. Het ergste moet nog komen.”

Volgens WWF-woordvoerder Yeb Saño moeten de Filipijnen op de eerste plaats aan voedselzekerheid denken. Het land eet nu al meer rijst dan het kan produceren. De Aziatische Ontwikkelingsbank zei in april dat de rijstproductie tot 70 procent kan terugvallen tegen 2020, als gevolg van de klimaatwijziging.

©hbvl
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
10 november 2009, 19:54 uur | Bericht #33169
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, maandag 9 november 2009, 4:41 uur ...

...

off topic : dat logo doet mji denken aan de jaren '80, de Spirograaf/Rondograaf | Gewijzigd: 10 november 2009, 23:08 uur, door talkyr86
Firstwing
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 november 2009, 10:22 uur | Bericht #55886
Ook Europa begraaft hoop op klimaatakkoord in Kopenhagen

Ook de Europese Commissie heeft definitief de hoop opgegeven dat de internationale gemeenschap volgende maand in Kopenhagen een wettelijk akkoord over klimaatverandering zal bereiken. De Commissie, een voortrekker in het debat, hoopt wel nog steeds "politiek bindende doelstellingen" over CO2-reductie en de financiering uit de brand te slepen.



Bijkomende onderhandelingen
"We werken in de richting van een operationeel akkoord met politiek bindende doelstellingen over reducties en financiering", vatte de woordvoerster van Commissievoorzitter José Manuel Barroso de inzet van Kopenhagen samen. Ze erkende echter dat in de Deense hoofdstad geen juridisch bindende overeenkomst bereikt zal worden. Daarvoor zullen volgens haar bijkomende onderhandelingen nodig zijn.

Rol VS onduidelijk
Het voorbije weekeinde bleek in de marge van een APEC-top dat de ambities voor Kopenhagen teruggeschroefd moeten worden. Rijke en arme landen blijven het oneens over de verdeling van de financiële lasten van een klimaatplan en het is nog steeds onduidelijk welke inspanning hoofdrolspelers als de Verenigde Staten willen leveren. Ook de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die in Singapore aanwezig was, erkende dat de internationale gemeenschap moet focussen op "wat haalbaar is".

De tweestapsbenadering is op zich niet nieuw. De politieke afspraken over het protocol van Kyoto werden gemaakt in 1997, maar het duurde tot eind 2001 vooraleer dat raamakkoord in juridisch bindende teksten werd gegoten. Deze keer heeft de internationale gemeenschap minder tijd: het protocol van Kyoto verstrijkt eind 2012.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 november 2009, 10:23 uur | Bericht #55887
VS en China willen resultaten boeken in Kopenhagen

De Verenigde Staten en China willen dat de Klimaatconferentie in Kopenhagen uitmondt in een akkoord dat "onmiddellijk effect" heeft. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd op de persconferentie die hij met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao gegeven heeft na hun bilateraal onderhoud.



"Ons doel is niet een gedeeltelijk akkoord of een politieke verklaring, maar wel een akkoord dat direct resultaat oplevert", klonk het. China en de VS zijn de twee grootste vervuilers ter wereld en verschillende landen verwachten initiatieven van deze economische grootmachten op de Klimaatconferentie, van 7 tot 18 december in Kopenhagen.

Protectionisme verwerpen
Hu Jintao zei ook dat China en de Verenigde Staten het protectionisme moeten verwerpen en er alles aan moeten doen om hun handelsgeschillen bij te leggen. Hu beklemtoonde dat Peking en Washington bevestigd hebben dat ze willen blijven samenwerken "om op gepaste wijze hun economische en commerciële verschillen op te lossen".

Maandag had een woordvoerder van de Chinese minister van Handel Lundi het groeiend protectionisme in de VS aan de kaak gesteld. Die bewering werd verworpen door Amerikaans handelssecretaris Gary Locke, die dezelfde dag een ontmoeting had met zijn Chinese ambtgenoot Chen Deming.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 november 2009, 08:22 uur | Bericht #55983
Hoop op concrete toezeggingen op klimaattop

Denemarken verwacht dat de Verenigde Staten en de andere rijke landen op de klimaattop van volgende maand in Kopenhagen concrete toezeggingen zullen doen ten aanzien van beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De Deense premier Lars Løkke Rasmussen heeft dit dinsdag gezegd.

Løkke Rasmussen zei dat president Barack Obama zijn voorstel steunt voor een vergaande politieke deal, die alle essentiële elementen bevat. Daarbij gaat het met name om toezeggingen van de rijke industrielanden de CO2-uitstoot drastisch te beperken en ontwikkelingslanden financieel te compenseren voor hun bijdrage. De Deense premier legde de verklaring af tegenover toponderhandelaars van 44 landen die in Kopenhagen de klimaattop voorbereidden.

Obama zei dinsdag in Beijing na afloop van een bijeenkomst met de Chinese president Hu Jintao dat hij een alomvattende overeenkomst in Kopenhagen nastreeft, 'niet een deelakkoord of een politieke verklaring' -ook al is het geen volledig juridisch verdrag. Hij zei tevens dat de overeenkomst 'onmiddellijk operationeel' moet worden.

Europese landen verwelkomden de verklaring als een teken dat Obama bereid is specifieke cijfers in Kopenhagen te noemen. "Hij zegt luid en duidelijk dat wij ten aanzien van alle elementen in de onderhandelingen stappen moeten zetten", zei de Deense klimaatminister Connie Hedegaard. Zij merkte tevens op dat Washington nog geen cijfers heeft genoemd.

Enkele onderdelen van de overeenkomst zullen ruim voor de ondertekening van het volledige akkoord moeten worden uitgevoerd, zoals een voorstel om de ontwikkelingslanden de komende drie jaar jaarlijks tien miljard dollar (6,7 miljard euro) of meer ter beschikking te stellen bij wijze van compensatie voor hun bijdrage.

Løkke Rasmussen zei daarnaast te streven naar een langetermijnfinanciering van klimaatmaatregelen, waarschijnlijk ruim honderd miljard dollar jaarlijks vanaf 2020. "Wij moeten in Kopenhagen cijfers op tafel krijgen", zei de premier aan het slot van tweedaags beraad achter gesloten deuren.

De ambities voor Kopenhagen zijn de laatste tijd getemperd. Onderhandelaars erkennen dat de verschillen tussen arm en rijk te groot zijn en de technische details te gecompliceerd om nog dit jaar een compleet verdrag te kunnen presenteren. Løkke Rasmussen benadrukte evenwel dat Kopenhagen van beslissende betekenis moet zijn en dat een overeenkomst uit de koker moet komen waarin alle essentiële zaken worden geregeld. Hij wil tevens een deadline vaststellen voor de definitieve tekst, zo mogelijk in 2010 in Mexico-stad.

©Nieuws.nl
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 november 2009, 23:57 uur | Bericht #56107
22 miljoen pond aan noodfons om ontbossingen te stoppen

Britain is to contribute hundreds of millions of pounds to an emergency rainforest protection fund. The aim of the fund, which is backed by 35 countries, is to begin cutting the rate of deforestation immediately, without waiting for the United Nations to complete negotiations on its own scheme for saving rainforests. Payments will be made to rainforest countries in return for agreements to reduce the rate at which they chop down their trees.

Ed Miliband, the Energy and Climate Change Secretary, said yesterday that Britain would confirm the size of its contribution before the end of next month’s climate change summit in Copenhagen. Last month a working group appointed by the 35 countries published a plan for a fund of €15 billion to €25 billion (£13.4 billion to £22.4 billion) to cover 2010-15. The group said this would reduce deforestation by 25 per cent.

The UN’s forest protection scheme is due to be approved in Copenhagen but may not take effect for several years. The US yesterday became the first nation to specify its initial support for the emergency fund, pledging $275 million (£165 million) for 2010. Greenpeace calculated that, based on per capita global greenhouse gas emissions, Britain should contribute £700 million over five years.

John Sauven, Greenpeace’s director, said that Britain risked losing its international reputation for environmental leadership by delaying announcing its contribution to the fund. “We all rely on the world’s tropical rainforests for food and rainfall, and to store vast amounts of our carbon emissions. Paying a relatively small amount to protect them is an absolute bargain. Without them our economy could collapse and the climate would become increasingly hostile,” he said.

The Times has learnt that Mr Miliband had been due to announce Britain’s contribution yesterday. However, the announcement was delayed to allow “further analysis of the numbers”. Environmental groups are concerned that the Government is trying to reallocate money earmarked for overseas aid.

© Times Online | Gewijzigd: 22 november 2009, 22:19 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
22 november 2009, 14:57 uur | Bericht #56303
Zeker 65 regeringsleiders naar klimaattop

Zeker 65 regeringsleiders hebben toegezegd deel te nemen aan de klimaattop die volgende maand in Kopenhagen wordt gehouden. Dat hebben Deense regeringsfunctionarissen zondag gezegd.
Zij gaven geen lijst van regeringsleiders, maar wezen erop dat bijvoorbeeld president Nicolas Sarkozy van Frankrijk, premier Gordon Brown van het Verenigd Koninkrijk en de Braziliaanse president Lula al hebben laten weten naar de Deense hoofdstad te reizen. Ook minister-president Jan Peter Balkenende gaat naar Kopenhagen.

De Deense regering heeft tien dagen geleden alle regeringsleiders van de 191 lidstaten van de Verenigde Naties formeel uitgenodigd om de laatste twee dagen van de conferentie bij te wonen. Zo zou een akkoord over de aanpak van de opwarming van de aarde dichterbij komen. De top was aanvankelijk bedoeld voor de ministers van Milieu van de verschillende landen. De top wordt op 7 december geopend en duurt tot en met 18 december.

©AD
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
24 november 2009, 14:26 uur | Bericht #56639
Australische klimaatactivisten bezetten parlement



De klimaattop in Kopenhagen zal dan misschien een maat voor niets zijn, dat houdt activisten overal ter wereld niet tegen om hun leiders te tonen dat ze actie verwachten.

De Australische politie arresteerde vandaag 150 klimaatactivisten die in het federale parlement in Canberra een zitstaking organiseerden. De activisten eisten dat hun premier, Kevin Rudd, de CO2-uitstoot in zijn land met minstens veertig procent zou verminderen. Dat is het percentage dat volgens de VN-organisatie Intergovernmental Panel on Climate Change nodig is om catastrofale klimaatveranderingen te vermijden.

Loze beloftes
De woordvoerster van de zitstaking, Georgina Woods, vertelt: "Met ons protest willen wij het gevoel dat vele Australiërs hebben tegenover onze premier en onze regering uitdrukken: wij voelen ons bedrogen". "We hebben voor deze regering gestemd omdat die beloofde op te komen tegen de grote vervuilers en een wereldleider te zijn tijdens deze klimaatcrisis."

Geld bovenop
"Maar onze premier doet helemaal niets van wat hij beloofde", gaat ze verder in de Australische krant the Sydney Morning Herald. "Integendeel, de zwaarste vervuilers krijgen er nog geld bovenop en zoals het er nu voorstaat zal Australië geen procentje van zijn uitstootgassen verminderen."

Arrestaties
"Vandaag zijn wij opgekomen voor de bescherming van het klimaat", vertelt Woods. "Wij willen dat onze premier hetzelfde doet. Australië moet ernstige uitstootnormen bepalen. Als de premier hierin faalt, zal de politie nog veel meer mensen mogen arresteren, omdat wij dan de klimaatactie in eigen handen zullen nemen." Het Australische parlement debatteert vandaag over deze thema's.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
25 november 2009, 21:02 uur | Bericht #56783
Klimaatopwarming kan EU 65 miljard euro kosten



De opwarming van het klimaat kan de Europese Unie tot 65 miljard euro economische rijkdom kosten, als er niets aan gedaan wordt. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. Vooral de zuidelijke landen zouden getroffen worden. De klimaatverandering zou er de landbouw en het toerisme zwaar schaden. De noordelijke landen zouden profijt halen.

2080
"Als het voor de jaren 2080 voorspelde klimaat zich vandaag zou voordoen, dan zou de Europese Unie te kampen krijgen met een jaarlijkse daling van het bruto binnenlands product met 20 tot 65 miljard euro, afhankelijk van de temperatuurstijging (van 2,5 tot 5,4 graden Celsius)", waarschuwt het rapport.

De studie houdt rekening met vier domeinen die erg gevoelig zijn aan klimaatwijzigingen: de landbouw, overstromingen door het gestegen waterpeil, de kustgebieden en het toerisme. Er wordt uitgegaan van verschillende scenario's van temperatuurstijging en van stijging van de zeespiegel (van 48 tot 88 cm) in Europa voor de jaren 2080.

Noord-Europa
"Enkel Noord-Europa zou voordeel halen uit de klimaatverandering op economisch gebied en voor de onderzochte domeinen", luidt het nog. Vooral het toerisme zou er toenemen. De gloable kost van de klimaatopwarming kan veel hoger uitvallen, benadrukken de auteurs. Ze hielden immers geen rekening met niet-economische gevolgen, zoals inzake biodiversiteit en natuurrampen.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
25 november 2009, 21:02 uur | Bericht #56785
Obama woont klimaattop in Kopenhagen bij



De Amerikaanse president Barack Obama zal op 9 december deelnemen aan de klimaattop in Kopenhagen, meldt een verantwoordelijke van zijn regering.

Obama, wiens land een van de twee grootste vervuilers ter wereld is, voegt zich bij de tientallen staatshoofden en regeringsleiders die al ingingen op de uitnodiging van Denemarken, de gastheer van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Obama moest sowieso naar Europa op 10 december om de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo in ontvangst te nemen. En Oslo ligt niet heel ver van Kopenhagen.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
25 november 2009, 21:04 uur | Bericht #56786
Latijns-Amerika gelooft niet in klimaattop



Eminente wetenschappers uit Latijns-Amerika zijn sceptisch dat de Klimaattop in Kopenhagen straks resultaat boekt. Dat blijkt uit een zopas verschenen rapport van Tierramérica over de gevolgen van de klimaatwijziging voor Latijns-Amerika.

"Om een voetbalmetafoor te gebruiken, daar houden de Braziliaanse politici zo van: het Kyotoprotocol was de tien minuten opwarming voordat de echte wedstrijd begint", zegt de Braziliaan Carlos Nobre, een van de 22 wetenschappers die aan het rapport meewerkte. "De echte wedstrijd moet nu beginnen, maar velen willen zich voor altijd blijven warmlopen." Nobre is lid van het VN-klimaatpanel (IPCC), wiens conclusies het uitgangspunt vormen voor de VN-Klimaattop die op 7 december in Kopenhagen begint.

600 miljoen slachtoffers
Volgens het rapport van Tierramérica draagt Latijns-Amerika weinig bij tot de klimaatwijziging maar dragen 600 miljoen mensen er wel de gevolgen van, onder meer via droogtes, overstromingen, het smelten van de gletsjers, temperatuurstijgingen en nieuwe landbouwplagen en ziektes.



Het vee zal zich niet aan de bruuske temperatuurwisselingen kunnen aanpassen en dat vergroot de armoede van de bevolking die van de landbouw leeft, zegt het rapport. Volgens simulaties kunnen de landbouwinkomsten tegen 2100 met 12 tot 50 procent dalen, afhankelijk van de ernst van de klimaatwijziging.

Gletsjers
Als de gletsjers in de Andes verdwijnen, dan komt de drinkwatervoorziening van heel wat steden in het gedrang, zegt de Peruaanse metereoloog José Marengo, eveneens lid van het VN-Klimaatpanel. Bovendien dreigen de vele waterkrachtcentrales daar in het droge seizoen in de problemen te komen, zegt John Nash, de Latijns-Amerikaspecialist van de Wereldbank.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:52 uur, door Joyce.s
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 november 2009, 13:49 uur | Bericht #57280
Denen willen CO2-uitstoot met 50 % verminderen

De uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2020 met de helft naar omlaag ten opzichte van 1990. Dat staat in een ontwerptekst van Denemarken, dat weldra de Klimaatconferentie voorzit. Het persagentschap Reuters kon de tekst al inkijken. Op langere termijn, tegen 2050, moeten de rijke landen 80 procent van de reductie voor hun rekening nemen, volgens het Deense voorstel. De ontwerptekst, die de basis moet worden van een politiek akkoord op de Klimaatconferentie in Kopenhagen, stelt voor om 2020 te nemen als het jaar waarin de uitstoot van broeikasgassen het hoogst zal zijn.

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen zei dat hij een "politiek bindende overeenkomst" wil van 5 tot 8 pagina's, met een aantal bijlagen die de verplichtingen voor elk land specifiëren. In de loop van 2010 zou dat akkoord dan omgezet moeten worden in een wettelijk verdrag. Het Deense voorstel wil voorkomen dat de temperatuur met meer dan 2 graden stijgt. Volgens wetenschappers is een dergelijke stijging nog beheersbaar, bij een grotere stijging worden er erg grote problemen verwacht.

Steeds meer landen beloven hun CO2-uitstoot te verminderen, maar lang niet genoeg om die strenge norm te halen. Ook sinds het ondertekenen van het Kyoto-protocol over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen, waarvoor in Kopenhagen een opvolger wordt gezocht, is de uitstoot van CO2 nog met 6,5 procent gestegen.

© De Redactie.be | Gewijzigd: 30 november 2009, 13:50 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
1 december 2009, 19:07 uur | Bericht #57409
India overweegt harde doelstelling voor Kopenhagen



India overweegt op de Klimaatconferentie in Kopenhagen een vrijwillige reductie van 15 tot 20 procent van de koolstofintensiteit van zijn economie aan te kondigen. Dat lijkt op een ommezwaai. Tot hiertoe stond India altijd huiverachtig tegenover harde doelstellingen.
De koolstofintensiteit geeft de hoeveelheid CO2 weer die een land uitstoot in verhouding met zijn bruto binnenlands product. Landen die hun koolstofintensiteit verlagen, gaan minder vervuilen zonder daarvoor per se hun groei aan banden te moeten leggen. Dat is vooral handig voor ontwikkelingslanden: die moeten snel blijven groeien om meer mensen uit de armoede te halen. Zuiniger produceren of meer schone energie gebruiken zijn dan de enige manieren om de uitstoot van broeikasgassen in te perken.

Brazilië
China heeft al aangekondigd dat het zijn koolstofintensiteit tegen 2020 op vrijwillige basis met 40 tot 45 procent wil beperken in vergelijking met 2005. Dat wil dus niet zeggen dat de Chinese uitstoot van C02 zal verminderen: als China snel blijft groeien, kan de uitstoot nog altijd toenemen. Brazilië, een andere opkomende economie waarmee India in Kopenhagen zal worden vergeleken, gaat veel verder. Het land heeft zichzelf verplicht tegen 2020 meer dan 36 procent minder broeikasgassen uit te stoten - onder meer door de ontbossing terug te dringen.

Draagkracht
Het Braziliaanse voorstel is voor India een brug te ver, maar het land kan wel perfect het Chinese voorbeeld volgen, verklaarde een hooggeplaatste bron binnen de regering in New Delhi tegenover de Indiase nieuwssite DNA. De Indiase regering zou een vrijwillige verlaging van zijn koolstofintensiteit met 15 tot 20 procent overwegen. De Indiase milieuminister Jairam Ramesh had dit weekend in op een vergadering met Brazilië, China en Zuid-Afrika laten al vallen dat zijn land klaar was om een vermindering van de koolstofintensiteit met 20 tot 25 procent aan te kondigen. Maar Ramesh werd teruggefloten door New Delhi.

Het officiële Indiase standpunt is nog altijd dat het alleen harde reductiedoelstellingen zal aanvaarden als die rekening houden met de draagkracht en het ontwikkelingsniveau van alle landen en als de geïndustrialiseerde wereld met genoeg steun over de brug komt om de ontwikkelingslanden te helpen hun doelstellingen waar te maken.

Beducht
India is beducht doelstellingen vast te leggen die zich later als een concurrentienadeel kunnen ontpoppen tegenover andere landen. Maar de hooggeplaatste bron van DNA zegt dat een verlaging van de koolstofintensiteit "haalbaar is, op voorwaarde dat we de nodige omzichtigheid aan de dag leggen en onze berekeningen juist maken". Door ook met een duidelijke doelstelling uit te pakken, zou India op de conferentie in Kopenhagen een goede beurt kunnen maken.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:52 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 december 2009, 10:26 uur | Bericht #57451
Hoe ver staat het met de doelstellingen uit het Kyoto-protocol?

Van 7 tot 18 december vindt in Kopenhagen een klimaattop plaats. Alma De Walsche beantwoordt in aanloop naar de top enkele veelgestelde vragen. Vandaag: Hoe ver staat het met de doelstellingen uit het Kyoto-protocol? De Kyoto-doelstellingen zullen gehaald worden, zelfs meer dan dat. Dat heeft onder andere te maken met de economische crisis, die gezorgd heeft voor een lagere uitstoot. Bovendien heeft men de lat voor het Kyoto-protocol indertijd erg laag gelegd.



Een ander punt in het Kyoto-protocol is dat een deel van de reducties kan behaald worden door te investeren voor projecten voor schone ontwikkeling in het Zuiden. De tweede grootste vervuilers, China en de Verenigde Staten, zitten bovendien niet bij de ondertekenaars van het Kyoto-protocol.

©MO

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 december 2009, 11:09 uur | Bericht #57453
Cartoon: Zomerspelen in Groenland



De VN-klimaatconferentie in Kopenhagen begint volgende week. En ook bij onze lezers leeft global warming. Bea Bradt stuurde ons zelfs een cartoon door die ze getekend heeft.

©Hln
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
2 december 2009, 12:55 uur | Bericht #57462
Zijn die hoge heren nu echt zo dom? Of hebben ze gewoon en grote plaat voor de kop. Gisteravond EU overleg in de kamer en nergens werd er gesproken over het feit dat de cijfers wel eens verkeerd konden zijn. Het enige waar er over gerept werd was dat er miljarden gespendeerd moesten worden. Let wel goed op. Dit zijn Miljarden die u en ik met alle Europese burgers op moeten hoesten. Miljarden dus waar van met 95% zekerheid gesteld kan worden dat ze over de balk gegooid worden. EN waarom? Om doelstellingen die nooit gehaald worden en die bovendien niks geen zoden aan de dijk zetten.

God laat het snel ijstijd worden. Al ben ik bang dat de regering lijders niet eens in de gaten hebben wat er aan de hand is.
Woonplaats: Maastricht
Berichten: 464
Lid sinds: 5 jul. 2009
2 december 2009, 21:35 uur | Bericht #57497
Klimaatvoorstellen industrielanden ontgoochelen Europa

Uit een opiniepeiling blijkt dat meer dan zestig procent van de Belgen en de Europeanen klimaatverandering één van de meest zwaarwichtige problemen van deze tijd vinden. Enkele dagen voor aanvang van de klimaatconferentie in Kopenhagen tonen de Europese beleidsmakers zich echter ontgoocheld over de engagementen van de overige industrielanden.

"De laatste voorstellen van industrielanden om hun uitstoot te verminderen zijn zeer ver verwijderd van de vereiste ambitie. Ik roep deze landen op om hun zwakke aanbod te versterken", verklaarde eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas.



CO2-uitstoot tot 40 procent beperken
Om de opwarming van de aarde tot twee graden Celsius te beperken, zou de geïndustrialiseerde wereld de CO2-uitstoot met 25 tot 40 procent moeten indijken tegen 2020. Met wat nu op tafel ligt zou de uitstoot slechts met 13,3 procent verminderen. In vergelijking met referentiejaar 1990 zou de Amerikaanse inspanning bijvoorbeeld slechts een reductie van drie procent opleveren. De Europese Unie wil haar inspanning optrekken van 20 naar 30 procent indien de andere industrielanden gelijkaardige inspanningen leveren. Dan zou de reductie van de wereldwijde uitstoot ruim 17 procent bedragen. Maar dat lijkt op dit moment weinig waarschijnlijk. "Wij zijn ver verwijderd van mogelijkheid voor de Europese Unie om de inspanning naar 30 procent te tillen", stelde Dimas.

Vandaag publiceerde de Commissie een opiniepeiling waaruit blijkt dat 63 procent van de Europeanen en 66 procent van de Belgen de opwarming van de aarde als "een zeer ernstig probleem" beschouwen. Het staat in de ranking na de bestrijding van armoede, maar voor de economische crisis.

©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:52 uur, door Joyce.s
Never stop Chasing --> www.xtremechasing.nl
Festival Weerman --> www.weerbewaking.nl
Bedrijfsfotografie -->> www.pxpro.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 december 2009, 21:55 uur | Bericht #57500
KNMI-presentaties in Kopenhagen

Om de onderhandelingen tijdens de klimaatconferentie inhoudelijk te onderbouwen, geeft het KNMI in Kopenhagen presentaties van haar bevindingen op klimaatgebied. Dat gebeurt van 7 tot en met 18 december in het Holland Climate House, waar circa dertig organisaties de Nederlandse klimaatkennis gebundeld hebben in een programma vol lezingen, presentaties en paneldiscussies.

Dagelijks zullen de nieuwste inzichten en innovaties op het gebied van klimaatverandering worden gepresenteerd. Het KNMI verzorgt drie presentaties. Deze gaan over satellietmetingen van broeikasgassen, het Klimaat van de 21ste eeuw en klimaatservice op maat.

De eerste twee presentaties vinden in de eerste week plaats als de nadruk op wetenschap ligt. Klimaatservice komt de tweede week aan bod als klimaatbeleid meer centraal staat. Dan zullen er ook bewindslieden in het Holland Climate House aanwezig zijn, onder wie de ministers Cramer (VROM) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Huizinga, de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en gedeputeerden en dijkgraven uit Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Drenthe.

Met het Holland Climate House willen de twee organiserende onderzoeksprogramma’s Kennis voor Klimaat en Klimaat voor Ruimte onderhandelaars, beleidsmensen en media een gelegenheid bieden om deskundigen uit wetenschap en beleid te spreken over klimaatverandering.

©KNMI
Terug naar boven
1 2 3 4 5
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 506 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 506, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 28 en 29 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden