De herfst verliep tot op heden rustig, maar gisteren (zondag) kwam daar verandering in. Op de eerste dag van de voor meteorologen laatste herfstmaand kwam de regen met bakken uit de lucht vallen. Dit regengebied heeft ons land inmiddels verlaten en is op pad naar de Alpen. En in deze tijd van het jaar betekent dat, zeker op grotere hoogte, sneeuwval. Voor de regenstoring ons land bereikte, hield hij eerst flink huis op de Britse eilanden. Op veel plaatsen viel meer dan 25 millimeter neerslag en het weerstation Boulmer, gelegen aan de oostkust, registreerde maar liefst 52 millimeter in 12 uur tijd. De radarbeelden zagen er imposant uit en konden voor ons land dan ook niet veel goeds betekenen.
De cumulatieve radarbeelden van de Britse eilanden zagen er indrukwekkend uit en konden ook voor ons land niet veel goeds betekenen.
Eén station registreerde zelfs 52 millimeter.
Grote neerslagsommen
Gelukkig waren de neerslagsommen hier minder groot. In de loop van de middag trok de regenstoring vanuit het westen het land binnen. Tussen 13 en 19 uur viel op veel plaatsen 10 tot 15 millimeter. Het weerstation van Valkenburg sprong met 17 millimeter boven de rest uit. In de oostelijke helft van het land bleven de neerslagsommen op de meeste plaatsen nog beperkt op 6 tot 10 millimeter.
De weerkaart van gisteren (zondag). Vooral het koufront leverde in ons land veel regen op.
De neerslagwaarnemingen van zondag 18 UTC in Nederland.
’s Avonds werd het in het westen al droog en daar viel er over het algemeen niet meer dan 2 millimeter bij. In het oosten van het land regende het echter nog lange tijd gestaag door. In Twenthe en Maastricht viel toen nog 11 millimeter en Arcen spande met 14 millimeter de kroon. Wie de neerslagsommen van de middag daar bij optelt, komt uit op 14 millimeter in Maastricht, 16 millimeter in Twenthe en 21 millimeter in Arcen. Hier viel dus meer regen dan in het westen van het land.
De neerslagwaarnemingen van maandag 6 UTC in Nederland.
Naast regen ook veel wind
Ook bij onze vrijwillige waarnemers werden neerslagsommen gemeten die niet misselijk waren. Veel waarnemers registreerden meer dan 10 millimeter. De waarnemer uit Ruurlo kreeg het meeste hemelwater te verwerken. Freek van der Haak ving met zijn regenmeter 15,9 millimeter op.
Wie gisteren tijdens de regen naar buiten moest, had het geluk niet aan zijn of haar zijde. Niet alleen regende het fors door, ook waaide het behoorlijk en een paraplu is daar lang niet altijd tegen bestand. In de tweede helft van de middag werd op Vlieland een windsnelheid van maarliefst 31 knopen (57 kilometer per uur) gemeten. Dit komt overeen met windkracht 7. Op andere kuststations werd deze snelheid net niet gehaald. Het windmaximum bedroeg daar 27 knopen (50 kilometer per uur). Dit is een volle windkracht 6 en pas vanaf 28 knopen wind is er sprake van 7 Beaufort.
De windsnelheid in knopen. Alleen op Vlieland werd windkracht 7 bereikt.
Sneeuw in de Alpen
De regenstoring die al deze nattigheid veroorzaakt heeft, koerst momenteel op de Alpen af. Het gevolg is dat er daar op veel plaatsen sneeuw valt en ook hier zijn de hoeveelheden niet mis. Volgens de laatste berekeningen van het Europese model valt er vandaag (maandag) op sommige plaatsen meer dan 20 centimeter en morgen en woensdag kunnen we daar nog een keer dezelfde hoeveelheden bij optellen. Dit geldt overigens niet voor de dalen. Daar is de temperatuur nog te hoog voor sneeuwval. Droog blijft het niet, want het regent in deze bergdalen flink door.
In de Alpen valt tot en met woensdag een flink pak sneeuw, hier en daar meer dan 60 centimeter.
De meeste sneeuw lijkt in de Franse en Zwitserse Alpen te vallen. Tussen vandaag en woensdag wordt lokaal zelfs meer dan 60 centimeter berekend. Vooral op de hoger gelegen gebieden (boven 1500 tot 2000 meter) zal deze sneeuw goed blijven liggen. In de lagere berggebieden dooit het de komende dagen overdag. Een deel van de sneeuw zal daar dan ook verdwijnen.
Bron: Meteo Consult.