Enkele Chinese meteorologen zijn er in geslaagd om Peking onder een sneeuwtapijt te bedekken. Sneeuw in november is erg ongewoon voor de stad. De kunstmatige sneeuw past in de strijd tegen de aanhoudende droogte in China.
De sneeuw kwam erg vroeg in de Chinese hoofdstad en viel gedurende een halve dag. Het was vandaag 2 graden Celsius en de wind kwam uit het noorden. Ook in de provincies Liaoning en Jilin in het noordoosten en in de havenstad Tianjin dwarrelden sneeuwvlokken naar beneden. Voor de havenstad was het de allereerste sneeuw in de herfst.
Chinese meteorologen wekken al jaren kunstmatig regen op om de voortschrijdende droogte tegen te gaan. Ze doen dat door de wolken te bestoken met chemische substanties.
©Hln | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Vorige week vielen de eerste sneeuwvlokjes in Peking. Dat gebeurde veel vroeger dan normaal en daar zat de Chinese overheid voor iets tussen. Wetenschappers hadden zelf voor de sneeuw gezorgd, maar de winterpret veranderde al snel in winterellende: het verkeer zat vast, vliegtuigen hadden vertragingen en de geschrokken burgers bibberden door de plotse kou.
16 miljoen ton
In China willen ze werkelijk alles controleren, en dus ook het weer ontsnapt er niet aan. Met enorme hoeveelheden chemicaliën werden de wolken boven Peking beschoten, zodat de sneeuw de volgende ochtend met bakken uit de lucht viel. Volgens de regering was de sneeuw nodig om de aanhoudende droogte in Peking te onderbreken. In totaal kreeg Peking 16 miljoen ton sneeuw over zich heen.
Overlast
Maar aangezien de winter doorgaans pas over een tweetal maanden echt doorbreekt, was Peking niet voorbereid op de sneeuw. De verwarming wordt in de meeste gebouwen pas op 15 november aangezet. De kritiek op de beslissing van de overheid is groot. Ruim 200 vliegtuigen moesten aan de grond blijven en duizenden passagiers zaten vast op de luchthaven. Op de weg gebeurden ongevallen en de elektriciteit viel regelmatig uit.
©Hln | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s