Een internationaal team wetenschappers, gesponsord door de US Geoçlogical Survey and National Science Foundation en de universiteit van Pennsylvania, heeft ontdekt dat het zeeniveau sinds het begin van de 20ste eeuw drie keer sneller aan het stijgen is dan in de 500 jaar daarvoor. Ze gebruikten daarvoor een nieuwe, accurate techniek van radiometrische datering van sedimenten in kustgebieden.
Begonnen tussen 1879 en 1915
In de 20ste eeuw steeg het zeeniveau gemiddeld met 3,3 millimeter per jaar. Daarvoor was dat gemiddeld 1 millimeter. Bovendien gaat de stijging steeds sneller, stelde het team vast. Er zijn nog twee opvallende bevindingen. Zo blijkt de versnelling van de stijging van het zeeniveau te zijn ingezet tussen 1879 en 1915. Wat zou bewijzen dat er wel degelijk een link is met de verhoogde CO2-gehaltes sinds de industriële revolutie.
Groenland
Een andere vaststelling is dat het zeeniveau sneller stijgt in gebieden die rechtstreeks beïnvloed worden door afsmeltende ijskappen, zoals die van Groenland.
Waarom het zeeniveau stijgt
Het zeeniveau is het resultaat van het volume vloeibaar water op aarde en van de gemiddelde temperatuur die de gemiddelde dichtheid van het water beïnvloedt. Als er klimaatverandering in de vorm van temperatuurstijging optreedt zoals nu, smelten de ijskappen en wordt het zeewater warmer. In beide gevallen stijgt het absolute zeeniveau. Vooral in de ijskappen op Groenland en Antarctica liggen grote hoeveelheden water opgeslagen.
Tot voor kort werd aangenomen dat het smelten van drijvend ijs zoals aan de Noordpool geen verschil maakt voor het zeeniveau. Klimaatsceptici beroepen zich daarvoor op de wet van Archimedes. Maar ondertussen hebben wetenschappers bewezen dat het smelten van drijvend zoetwaterijs wel degelijk het peil van zoutwater doet stijgen, met 2,6 procent ongeveer.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:24 uur, door Joyce.s
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.