Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 oktober 2009, 14:21 uur | Bericht #54848
Betere weersvoorspellingen door eerste hydrologische satelliet

De eerste hydrologische satelliet, SMOS, brengt mondiaal de bodemvochtigheid in kaart. Daarmee kunnen wetenschappers overstromingen eerder zien aankomen en weersvoorspellingen verbeteren. De TU Delft past de gegevens onder meer toe op het stroomgebied van de Volta in West-Afrika. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert SMOS op maandag 2 november.

Schepje
De bodemvochtigheid is eigenlijk het uitgangspunt voor iedere hydroloog, zegt professor Nick van de Giesen van de TU Delft. Van daaruit kun je, samen met andere informatie, uitspraken doen over zaken als overstromingen, droogte, verwoestijning en het regionale weer. Toch zijn goede gegevens over bodemvochtigheid schaars. Tot nu toe moest je bij wijze van spreken met een schepje het veld in om de bodemvochtigheid in kaart te brengen. Met de SMOS-satelliet (Soil Moisture and Ocean Salinity) gaat dat veranderen.



Radiogolven
SMOS van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is de allereerste hydrologische satelliet. De satelliet meet de zwakke radiogolven die door de bovenste laag van de bodem en het zeewater worden uitgezonden. De sterkte van het gemeten signaal is een maat voor de hoeveelheid water in de bodem. Deze satelliet brengt dus voor het eerst, weliswaar nog redelijk grof, de bodemvochtigheid van de gehele aarde in kaart, en wel continu.

Atmosfeer
De bovenste laag van de bodem is de schakel tussen de aarde en de atmosfeer. Het is bekend dat de bodemvochtigheid grote invloed heeft op het regionale weer en klimaat. Nieuwe en uitgebreidere informatie hierover kan dus worden ingezet om weersvoorspellingen te verbeteren. Maar het wordt bijvoorbeeld ook mogelijk om overstromingen eerder te zien aankomen en noodweer beter te begrijpen.

Kabels
De TU Delft gaat, samen met andere wetenschappelijke partijen, onder meer zorgen voor de kalibratie van de SMOS-gegevens. 'Daarvoor combineren we de satellietinformatie onder meer met een nieuw type metingen van op de grond', zegt Van de Giesen. Via glasvezelkabels meten we de temperatuur van de bodem op meerdere dieptes. Die temperatuur is een indicatie voor de bodemvochtigheid. Naast deze kalibratie gaat de TU Delft de nieuwe informatie toepassen op grote stroomgebieden, zoals de Volta in West-Afrika en de Rijn.

Oceanen
Behalve de bodemvochtigheid meet de SMOS-satelliet met dezelfde techniek ook het gehalte aan zout in de oceanen. De hoeveelheid zout bepaalt samen met de temperatuur de dichtheid van het zeewater. Mondiale verschillen in die dichtheid zorgen voor grootschalige oceaanstromingen, die op hun beurt weer grote invloed hebben op het aardse klimaat.

©TU Delft | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 80 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 80, lezen 5 mensen het topic "Jaarwisseling 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden