Een mogelijke meteoriet heeft in Letland een grote krater van negen meter breed en drie meter diep geslagen. Het object kwam neer in de buurt van een boerderij in het noorden van het land. Omwonenden zagen iets uit de lucht vallen en hoorden een geluid alsof een vliegtuig laag over scheerde. Volgens experts komt het zelden voor dat een meteoriet zo'n grote krater veroorzaakt op aarde. Hoewel onze planeet dagelijks met vallende sterren te maken heeft, verbranden de meeste in onze dampkring.
Een astronoom schat dat het object een diameter van een meter moet hebben gehad om zo’n grote krater te kunnen veroorzaken.
Onderzoek
Volgens een Letse expert bewijst de krater dat het gaat om een meteoriet. De randen staan iets omhoog en er is een zwart-grijs litteken op de bodem van de kuil te vinden, beiden aanwijzingen dat het om een inslagkrater gaat. Monsters van de grond zijn meegenomen naar de hoofdstad Riga voor verder onderzoek.
Op YouTube zijn beelden gezet waarvan geclaimd wordt dat ze de krater laten zien vlak na inslag van de meteoriet. Het valt niet na te gaan of de beelden echt zijn of niet.
©NOS
In het noorden van Letland onderzoeken wetenschappers een mysterieuze krater. Dit weekend kregen ze meldingen van een meteorietachtig object dat in de buurt van de grens met Estland zou neergestort zijn. Expert Uldis Nulle kwam ter plaatste en trof een acht meter brede en drie meter diepe krater aan. Zijn eerste indruk was dat een echte meteoriet op de plaats was gevallen.
Opgezet spel
De krater smeulde nog na en dus gelooft Nulle dat er echt een meteoriet op Letland is gevallen. Een andere wetenschapper, Dainis Ozols, ging vandaag bij daglicht een kijkje nemen, maar hij denkt dat het opgezet spel is. Iemand heeft de krater gegraven en de grond verschroeid. Hij gaat enkele monsters onderzoeken om te bewijzen dat het geen echte krater is.
Onwaarschijnlijk
Een ooggetuige had de meteoriet gemeld en sindsdien is het leger op de site aanwezig. Buiten Letland zeggen experts dat het wel onwaarschijnlijk is dat zo'n grote meteoriet ongemerkt op onze planeet zou vallen. We worden voortdurend aangevallen door vreemde objecten, maar de meeste verbranden in de atmosfeer voor ze de grond bereiken.
In 2007 stortte een meteoriet naar beneden nabij het Titicacameer in Peru. Die krater was toen ongeveer 12 meter breed en 5 meter diep.
© HLN.be | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:33 uur, door Joyce.s
hier zou ik denken dat als een meteoor met een schuine baan aankomt dat hij het vuil voor zich uitduwd en niet off-axis een mooie ronde krater maakt....
maar daar heb ik geen verstand...
*edit* zoals amar zegt
Een meteoriet heeft in Letland een krater van 9 meter breed en 3 meter diep geslagen. Het object kwam neer in de buurt van een boerderij in het noorden van het land. Kenners twijfelen wel over de echtheid van de "meteoriet". Omwonenden zagen "iets" uit de lucht vallen en hoorden een geluid alsof een vliegtuig laag over scheerde. Bekijk hier de amateurbeelden van de inslag.
Volgens kenners komt het zelden voor dat een meteoriet zo'n grote krater veroorzaakt op aarde. Om een krater te slaan als in Letland zou de meteoriet een doorsnede van minstens een meter moeten hebben gehad. Er zijn stalen van de bodem meegenomen naar de hoofdstad Riga voor verder onderzoek.
De Redactie.be
Wetenschappers meenden even dat een meteoriet zondag was ingeslagen in een weiland in het noorden van Letland. De inslag blijkt echter nep te zijn. 'Dit is geen echte krater. Hij is nagemaakt', zei Uldis Nulle van het Letlandse centrum voor milieu, geologie en meteorologie. Eerder zei hij dat de negen meter brede en drie meter diepe krater mogelijk door een meteoriet veroorzaakt zou zijn. Toen hij arriveerde op de plaats van de inslag kwam er rook uit de krater.
De kuil is echter te netjes om van een meteoriet afkomstig te zijn. Op de bodem zou iemand brandbaar materiaal hebben verbrand. Zondag kreeg de brandweer een telefoontje van een getuige die dacht een meteoriet te hebben zien inslaan. Een militaire eenheid snelde ter plaatse om de mate van radioactiviteit te meten. Die was normaal.
Deskundigen lieten al weten dat het ongebruikelijk is dat een object van dergelijke omvang inslaat. De aarde wordt gebombardeerd met buitenaardse objecten, maar die branden doorgaans op in de atmosfeer. Om een krater te veroorzaken als in Letland zou de meteoriet een doorsnede van minstens een meter moeten hebben gehad.
© Standaard.be | Gewijzigd: 26 oktober 2009, 17:47 uur, door MarkNL