Zijn er statistische aanwijzingen dat er bij volle en/of nieuwe maan vaker een bepaald weertype voorkomt? Is er een trend zichtbaar bij wassende of afnemende maan? Of is er op basis van weerkennis iets te verwachten op basis van hogere luchtvochtigheid, luchtdruk oid?
Natuurlijk zijn eigen waarnemingen ook leuk om te horen, en naar mijn mening net zo serieus te nemen als statistisch onderzoek
het zaad zou dan de grootste kiemkracht bezitten en geoogst bij afnemende maan , wat de grootste opbrengst op leveren.
Ook was er iets met het kappen van bomen voor het haardhout wat langer brande als het gekapt werd met afnemende maan, de suikers die in de sapstroom zitten zijn al op genomen door het hout wat tot versteviging van het hout bijdraagt, terwijl bij wassende maan de suikers in de sapstroom nog niet opgenomen zijn door het hout.
Of dit nu een hoog Klazien gehalte heeft weet ik niet, vroeger werd er meer op dit soort dingen gelet dan heden.
edit:= boek gevonden vandaar de corectie. | Gewijzigd: 25 oktober 2009, 13:12 uur, door henk55
Wat mij bekend is, en ik al een paar keer bewezen heb zien worden afgelopen maanden, is dat er vaak weersomslagen zijn bij nieuwe maan. Alsof de verminderde maansinvloed de klimatologische stromingen opeens de vrije hand geeft, alsof de teugels gevierd worden.
Na een leven lang het weer goed waargenomen te hebben als professional en als amateur meen ik te mogen zeggen dat er van de invloed van de maanfasen op het weer niets te bewijzen valt. Alleen de getijden zijn het gevolg van maan- en zonnestanden t.o.v. de aarde. Over de invloed op landbouwzaken kan ik geen mening hebben want daar weet ik sowieso niets van; maar ik heb er wel zo mijn gedachten over, net zoals over de vele weergezegden die door het agrarisch genootschap (en ook door vele collega-zeelui) gebezigd werden en worden.
Ik heb ook vele gesprekken gehad met lieden die er anders over dachten en die discussies zijn zonder uitzondering op hetzelfde punt uitgekomen: je gelooft er in of niet. Het is dus dezelfde discussie als die tussen Darwinisten en Creationisten en even zinloos.
Wat mij betreft: geloof vooral wat je toch al deed, ik ga de discussie niet meer aan. Veel plezier!
Groet, G.
Nou ben ik een van de bewijsbaar ergste sceptici ooit, dus bedelf me onder de bewijzen dat de maanstand invloed heeft op alles behalve de getijden. Please?
Groet, G.
Mensen nog iets zinniger, en vooral leuker, bijdrage te leveren dan dat? Moeilijk kan dat niet zijn...
Sorry Richardus, ik was me er niet van bewust dat de discussie al begonnen was. Veel meer dan wat postings in de trant van "heb ergens gelezen" of "ergens gehoord" heb ik niet gelezen. Dus van neersabelen is geen sprake. Integendeel, ik heb opgeroepen om me te "bedelven onder bewijzen"; pas als dat gebeurt kunnen we een discussie hebben.
Zinniger bijdragen dan de mijne zijn denkbaar (ik ben ook maar een beperkt mens) maar, denk ik, best moeilijk... Leuker is makkelijk, maar of dat ook zinnig is?
En ja, in het echt (is dit wat anders dan?) doe ik dat ook zo. Alleen een duidelijke stellingname levert een heldere discussie. En als je niet tegen hitte bestand bent moet je de keuken mijden.
Groet, G.
Of het komt dat het dan veel lichter is weet ik niet.
En nee ik ben geen weerwolf.
Het schijnt ook zo te zijn dat er dan meer kinderen worden geboren tijdens volle maan maar of dat waar is weet ik ook niet.
Maar ik vind het wel een hele leuke vraag.
hier staat een leuk stukje er over.
| Gewijzigd: 11 februari 2010, 19:16 uur, door ing
Vind ik best logisch en nee ik kan dit niet bewijzen. Ik vind dat mensen die dit niet geloven maar moeten bewijzen dat het niet zo is!
Leuk topic trouwens!
...
De invloed van de maan op het weer nader bekeken
De Maan spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Zij is een betrouwbaar lichtbaken gedurende de nachtelijke uren, doet de harten van verliefden sneller slaan en de Maan kan je zelfs gek maken (je krijgt dan een "lunatic"). Veel meer eigenschappen worden aan de Maan toebedicht en wij gaan nu eens kijken in hoeverre de Maan in staat is het weer te beinvloeden.
...
Een wijdverbreid geloof is ook dat het weer tijdens een "strategische" schijngestalte van de Maan (nieuwe- en volle Maan; eerste en laatste kwartier) een omslag laat zien. Nu is het weer hier ten lande nogal variabel en is het al moeilijk te definieren wanneer er sprake is van een omslag. Iedere zeven dagen vindt zo'n strategische schijngestalte plaats en de kans is vrij groot dat beide samenvallen. En dat geldt zeker als men het minder nauw neemt met het exacte tijdstip en de weersomslag ook een dag eerder of later mag plaatsvinden.
We concentreren ons eens op de belangrijkste stelling, namelijk dat er tijdens nieuwe Maan een weersverslechtering plaatsvindt. Veel weerspreuken wijzen hierop, zoals "een nieuwe Maan zal in regen vergaan." Uw auteur heeft in het verleden het weer in zijn woonplaats het weerbeeld op de dag voor, tijdens en de dag na nieuwe Maan (drie dagen op rij dus) eens vergeleken. Dat deed hij voor 100 nieuwe Manen op rij, oftewel een periode van bijna acht jaar. Kort gezegd bestond de toetsing hieruit dat ieder van deze honderd drietallen een cijfer kreeg van "0" tot "10", waarbij bij een "0" het weer juist drastisch verbeterde (in tegenspraak met de stelling dus), bij een "5" het weer niet veranderde en bij "10" een drastische weersverslechtering plaatsvond (en de stelling dus geheel klopte). Als de stelling zou kloppen zou er gemiddeld dus een hoog cijfer uit de bus moeten komen. In werkelijkheid kwam het gemiddelde cijfer op 5.1 uit, precies het resultaat wat je zou verwachten als het weer zich niets van de nieuwe Maan zou aantrekken.
Wie even nuchter nadenkt, zou moeten concluderen dat de stelling ook niet juist kan zijn. Stel dat het weer wel vaak zou verslechteren tijdens nieuwe Maan en het gemiddelde eindcijfer bijvoorbeeld 8.0 zou zijn. Als het in Nederland nieuwe Maan is, dan is dat overal op Aarde zo. Er hoeft niet te worden uitgelegd dat een weersverslechtering in Nederland niet betekent dat het weer in bijvoorbeeld het Alpengebied, langs de Costa Blanca of in New York ook verslechtert. Dat de Maan alleen in Nederland het weer zou besturen en niet elders, is absoluut niet te verklaren. Gelukkig hoeft er naar zo een vreemde verklaring gezocht te worden, want ondanks alle weerspreuken die anders beweren, is een verband tussen de nieuwe Maan en het weer dus niet aangetoond.
[bron: Meteo Consult]
Lees het hele artikel hier!