Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 oktober 2009, 15:11 uur | Bericht #54613
Lupit en Neki

Al eerder dit seizoen trokken twee verwoestende tropische tyfonen Ketsana en Parma over de Filippijnen en resulteerden in hevige overstromingen, dorpen die volledig van de kaart werden gevaagd, modderstromen en voor duizenden mensen de dood. En het houdt niet op. Afgelopen dagen trok de tyfoon Lupit langs en deels over het noordelijke Filippijnse eiland Luzon en ook Hawaï hield haar hart vast voor tyfoon Neki die op de eilanden kwam afgestevend. De laatstgenoemde bevindt zich momenteel bijna 700 kilometer ten westen van Hawaï en vormt geen direct gevaar meer voor de bewoners van de eilandengroep. Wel is er nog een waarschuwing uitgegeven voor een groot maritiem natuurgebied ten noordwesten van de Amerikaanse eilanden.


Tyfoon Lupit bevindt zich momenteel boven de noordelijke delen van de Filippijnen. Al eerder dit seizoen werd dit land getroffen door enkele verwoestende tyfonen, namelijk Ketsana en Parma.

Tyfoon Neki
De laatstgenoemde tyfoon Neki ontstond op 18 oktober als een tropische depressie op de Grote Oceaan. Hij nam snel in kracht toe en werd uiteindelijk een categorie 3 tyfoon op de schaal van Saffir-Simpson met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het oog werd geschat op meer dan 50 kilometer in omvang. Inmiddels is Neki afgezwakt naar een categorie 2 orkaan met windsnelheden van 185 kilometer per uur.


Iets verder oostwaarts op de Grote Oceaan bevindt zich tegelijkertijd tyfoon of hurricane Neki.


Ook deze gaat gepaard met veel vocht, maar vormt geen bedreiging meer voor de bevolking van Hawai.

Tyfoon Lupit
De tyfoon Lupit, in de Filippijnen beter bekent als Ramil, is al afgezwakt naar een categorie 1 met gemiddelde windsnelheden van 120 kilometer per uur, maar gaat nog steeds gepaard met grote hoeveelheden neerslag. Ook vandaag valt er op het Filippijnse eiland Luzon veel regen en dat terwijl de boel net weer een beetje rustig was na eerdere tyfonen Ketsana en Parma. De angst voor opnieuw overstromingen was groot, omdat het systeem vanuit relatief koele en droge lucht richting een gebied trok met veel warmer water. Hierdoor zou de intensiteit van de neerslag nog een fractie toenemen voordat de tyfoon aan land zou komen. Volgens de weerberichten van het ‘Joint Typhoon Warning Center’ zou het ongeveer 3 dagen duren voordat de tyfoon de regio weer uit was, wat natuurlijk veel regen op zou leveren en opnieuw een ramp zijn voor het betreffende gebied. Tot op heden valt de wind mee, maar valt er met name in het noorden van Luzon wel opnieuw flink wat neerslag.


De NOAA maakte op 23 oktober deze afbeelding van de vochthoeveelheden die gepaard gaan met Lupit.


De trekrichting van tyfoon Lupit. In Azië staat deze meer bekend onder de naam Ramil.

Benaming
In één van de meest gebruikte talen van de Filippijnen, Tagalog, betekent de naam Lupit heel toepasselijk ‘wreed’. Het is overigens zo dat men in Aziatische landen de tyfonen of taifoens altijd een meer oosterse naam geeft. Dit om de communicatie onderling makkelijker te maken. Zoals eerder aangegeven staat Lupit in Azië beter bekend Ramil.

Een ander opmerkelijk punt wat de benaming betreft, is dat een tyfoon in Amerika een hurricane wordt genoemd. Sommige meteorologen noemen een hurricane of tyfoon ook wel cycloon en bij ons staan ze beter bekent onder de naam orkaan.

Vorige tyfonen
Meer dan één miljoen mensen werden deze maand al eerder getroffen door tyfonen. Op 30 september stevende de tropische storm Ketsana het land binnen en in twaalf uur viel toen evenveel regen als normaal gesproken in die maand. De windsnelheden vielen uiteindelijk mee. Veel mensen raakten dakloos en er vielen bijna 300 doden.

De meeste inwoners waren nog maar amper bijgekomen van het natuurgeweld van Ketsana en woonden in tentenkampen opgezet door hulpverleners, toen nog geen week later de volgende tropische storm het land bereikte. De voormalig tyfoon Parma resulteerde in modderstromen en forse overstromingen. In dit geval trof de storm gelukkig een dun bevolkt gebied in het noordoosten van de Filippijnen. Wel kwamen ook toen een tiental mensen om het leven door de verwoestingen.

Extreem weer in Nederland
In Nederland hoeven we over het algemeen zulk extreem weer niet te verwachten, maar op basis van de winterverwachting van World Climate Service, waarin ook Meteo Consult participeert, wordt er voor onze omgeving dit jaar wel een koude en droge winter verwacht.

Bronnen: Meteo Consult, NOAA, NASA, PAGASA, Joint Typhoon Warning Center
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 737 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 737, lezen 4 mensen het topic "De enorme brand bij Chemie-Pack Moerdijk".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden