De weermensen van Meteo Consult in Wageningen hebben een boek over wolken in Nederland samengesteld. Zo'n 70 fotografen uit heel Nederland hebben in totaal tussen de 1500 en 2000 foto's aangeleverd. Uiteindelijk zijn er ongeveer 300 in het boek opgenomen. In het naslagwerk wordt gewerkt van licht naar donker; eerst komen de lichte partijen aan bod en het boek eindigt met noodweer.
Het 192 pagina's tellende boek met de titel 'Hollandse Wolkenluchten, een onvergelijkbaar schouwspel' ligt sinds vandaag in de boekhandel.
©TV Gelderland
Al jarenlang zijn onze workshops ‘wolken herkennen’ een groot succes. Vanuit het hele land komen mensen naar Wageningen om zich te verdiepen in het fenomeen wolk. Hoe kun je nou zien of er regen gaat vallen uit een grote wolk? Hoe ontstaat bewolking, hoe lost het op en wat voor krachten en atmosferische elementen spelen allemaal een rol? Vanuit de behoefte die we vanuit deze bezoekers voelden en de drang om onze passie voor luchten en wolken uit te dragen, is het zojuist uitgebrachte boek ‘Hollandse wolkenluchten’ ontstaan.
In het voorjaar van 2008 begonnen we met de eerste gedachtespinsels hierover en nu ligt het resultaat van anderhalf jaar hard werken in de boekhandels. Het is een prachtig en rijk geïllustreerd boekwerk geworden dat ons bijna alles verteld over de bij ons voorkomende wolkensoorten. Het is dus een echt Nederlands wolkenboek, waarbij wij ervoor hebben gekozen om de wolk steeds in samenspel met de omgeving te tonen. Dus ziet u in het boek mamatuswolken boven de stadswijk, optrekkende mist bij de boerderij, witte wieven in het veld, een beginnend stapelwolkje boven een Texels schaap, een dampende Waal en nog veel en veel meer. Alles komt eigenlijk aan bod, in beeld en tekst. Ook wolkenloze luchten worden getoond. Waarom? Ook als de lucht blauw is zijn de ingrediënten voor wolkvorming vaak al wel aanwezig. Het ontstaan van bewolking, het oplossen ervan en neerslagbrengende processen; we gaan er allemaal uitgebreid op in.
De prachtige voorpaginafoto van het boek is gemaakt door Stan Bouman. Hij is een van de fotografen die meer dan 10 foto's heeft aangeleverd voor het boek.
Doelgroep van het wolkenboek
In dit boek komt zowel de totale leek als de al vergevorderde weergeïnteresseerde aan zijn/haar trekken. Het is voor een breed publiek geschreven en zelfs niet nodig om voorin het boek te beginnen. U start gewoon daar waar uw ogen naartoe worden getrokken. Misschien is dat wel bij een prachtig gedicht van Marinus Nijhoff, een schitterende foto van een uit de kluiten groeiende buienwolk, een gesprek met copiloot Thomas Morssinkhof over vliegen in de wolken, of een ‘wolkenfabriek’ van kunstenaar Luk van Soom. Want, ook kunst speelt een grote rol in dit boek. We nemen u mee met een geschiedenistrip en bekijken de ontwikkelingen in ‘wolkenkunst’ vanaf de Middeleeuwen totaan het heden. Hoe geven Nederlandse kunstenaars door de eeuwen heen vorm aan onze wolkenluchten? Ligt uw interesse meer bij de wetenschappelijke kant van wolkenluchten? Ook dan kunt u in dit boek terecht. Zo geeft natuurkundige Jaap van Suchtelen bijvoorbeeld een fraaie analyse van de structuren in schaapjeswolken.
Hierboven ziet u twee pagina's uit deel 1 van het wolkenboek. In deel 1 gaat het allemaal over Licht. Zonsondergangen, zonlicht en grotendeels onbewolkte luchten.
Van licht naar donker
We hebben gekozen om het boek op te splitsen in vier delen, waarbij we van licht (deel 1) via gebroken licht (deel 2) en gebroken donker (deel 3) naar donker (deel 4) gaan. Zo nemen we u mee op reis door de diverse wolkenluchten die daarbij horen. We beginnen met heldere omstandigheden, de kleur van de zonsondergang, grondmist, dauw en zeemist. We eindigen in deel vier met mist die niet meer oplost, grijze lucht, heftige onweersbuien, windhozen en alles wat daarbij hoort. Ondertussen komt u veel te weten over de hoeveelheid regen die uit buien kan vallen, over hoe vliegtuigstrepen de gemoederen soms hoog doen oplopen, over de pracht van polaire stratosfeerwolken, over vogels en zweefvliegtuigen in thermiek, over warmte- en koufronten, over het gemoed en de weersomstandigheden, over hoe noodweer een concert van de Rolling Stones extra ‘spannend’ maakt en nog veel meer.
Een shot uit deel 4; Donker. In dit deel krijgt u veel te zien/lezen over dagvullende mist, onweer, hagel, windhozen
Ondertussen verblijden we u met prachtfoto’s. Veruit de meeste foto’s komen uit het eigen netwerk van Meteo Consult. Tientallen waarnemers en weerliefhebbers in het land zorgen ervoor dat de Nederlandse wolk van alle kanten kan worden bekeken. Een aantal daarvan is professioneel fotograaf, wat goed te zien is aan de kwaliteit van de platen (allemaal in full color). Zij delen met ons hun passie voor wolken en het Nederlandse weer in al haar facetten, wat we middels dit boek op de lezers willen laten overspringen. Kijken naar de lucht geeft inzicht in de wonderlijke processen van de atmosfeer, wolken ‘vertellen’ iets over wat er allemaal gaande is en zijn vaak gewoon prachtig om te zien.
Feiten en namen
Het boek is een coproductie van heel wat mensen. Oprichter van Meteo Consult, Harry Otten heeft eraan meegeschreven evenals medewerkers Reinout van den Born, Grieta Spannenburg en Tom van der Spek. Jaap van Suchtelen, natuurkundige, heeft een aantal stukken bijgedragen. Els Oomen en Marieke van der Schaar hebben de kunstwerken uitgezocht die worden getoond, waarbij Els de teksten schreef. Marieke van der Schaar en Jaques de Kok zijn de vormgevers van dit 192 pagina dikke boekwerk. Kosmos heeft het uitgegeven. Verder zijn er vele anderen bij betrokken geweest, waaronder tientallen fotografen. Belangrijke leveranciers van prachtfoto’s zijn Karin Broekhuijsen, Christiaan van Heijst, Stan Bouman en Marten Idema. Het boek is in de meeste boekhandels te koop, maar ook te bestellen bij Meteo Consult.
©Meteo Consult