Dit weekeinde draaien we de klok een uur achteruit en gaat de wintertijd opnieuw in. In de nasleep van de oliecrisis van 1973 voerde Frankrijk de zomertijd in 1976 in om energie te sparen. De Britse eilanden kenden de zomertijd al van daarvoor en de Benelux volgde in 1977. De Europese en Belgische regelgeving leggen de zomer- en de wintertijd op, met als laatste wapenfeit een Koninklijk Besluit van 19 december 2001.
Verplichting
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne verwoordde in zijn verslag aan koning Albert II de kern van de verplichting volmondig als: "krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)". Zo stond letterlijk in het Staatsblad van 28 december 2001.
Drie wordt twee
Anders gezegd: zondagmorgen 25 oktober om 03.00 uur draaien we de klok een uur achteruit, zodat we op GMT+1 komen in plaats van GMT+2, en zodat het nog maar 02.00 uur is. Kortom, drie uur wordt twee uur, en we kunnen van zater- op zondag een uur langer weten wij veel wat doen.
©Hln | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:48 uur, door Joyce.s
ik merk elke keer weer dat of we nou naar de zomertijd gaan of naar de wintertijd, ik altijd even nodig heb om er aan te wennen en met mij m'n kinderen...
De mooiste tijd van het jaar wat mij betreft!
* het valt me trouwens op dat de tijden van de berichten op de site niet kloppen, of ligt dat aan mijn eigen pc?
Edit Jan: Zie PB
ik merk elke keer weer dat of we nou naar de zomertijd gaan of naar de wintertijd, ik altijd even nodig heb om er aan te wennen en met mij m'n kinderen...
De klok gaat pas om 03:00 een uur terug en niet om 02:00 dus jouw kroegjes hadden toen allang dicht moeten zijn!;)
Komend weekend gaat de wintertijd in. Dat veel mensen zich vervolgens vermoeid voelen, slechter slapen of een tijdje niet lekker in hun vel zitten, is helemaal niet zo gek. Het ingaan van de wintertijd zorgt voor een lichte ontregeling van de biologische klok, stelde professor Johan den Boer van de Rijksuniversiteit Groningen donderdag.
Veel mensen hebben het zwaar met het aanbreken van de wintertijd. Uit onderzoek dat de hoogleraar biologische psychiatrie aanhaalt, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich in meer of mindere mate wat vermoeider of somber voelt. De klachten zijn van korte duur; na een paar dagen tot een week zijn zij weer verdwenen.
In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur teruggezet, waardoor de nacht een uur langer duurt.
©AD
dat klopt... alleen werd er bij ons (vooral ook in het voordeel van de kroegbaas denk ik nu) een uurtje vooruit gerekend of het was in het voorjaar... *zucht eens diep* ik haal dat nog steeds door elkaar...
maar een van die dagen konden we langer stappen in ieder geval hahaha | Gewijzigd: 22 oktober 2009, 13:43 uur, door anirnith
De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht gemeten.
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Tot begin de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.
De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 16 mei 1940 kende Nederland de Amsterdamse tijd, die 20 minuten voorliep op de West-Europese tijd (Greenwich Mean Time) en 40 minuten achter op de Midden-Europese Tijd. Dus 12.00 uur in Nederland was 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn.Overgang naar de huidige Middeneuropese Tijd vond plaats op 16 mei 1940: op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd duurde ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer één uur teruggezet. In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd deze voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft. Voor de tijdrekening die we nu kennen is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin een standaardtijd geldt. Als maatstaf (universele tijd) wordt de tijd van Greenwich in Engeland genomen. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich, de Middeneuropese Tijd.
©KNMI
Ik snap alleen nooit dat mensen er zo'n last van kunnen hebben, als je een afspraak hebt, en je moet toevallig een uurtje eerder je bed uit dan normaal heb je daar toch ook geen week last van...? Laat staan in het najaar als je langer kunt slapen.
is voor het eerst dat iemand anders het voor me doet... m'n ex liet het altijd aan mij over en de kids moeten met hun tengels (nog) er vanaf blijven... was dus ff raar...
helaas ben ik wakker als ik wakker ben dus geen uurtje extra bijknorren voor mij vandaag...
Maar vond het een interessant stuk om te lezen, hoe wel een aantal dingen wel bekend waren. Vind ik het zeer interessant!