In het zomerseizoen zijn zonloze dagen heel uitzonderlijk. In het najaar en in de winter komen ze veel vaker voor. Genieten is het dan van de zonnige dagen. Veel mensen trekken er bij zonnig weer maar al te graag op uit. Wel moet je je goed kleden. Het voelt namelijk koud en schraal aan. Een verkoudheid ligt zo op de loer. Voor wandelaars is het momenteel heerlijk om op pad te gaan. Wandelen door de kleurende bossen met vallende bladeren wordt als een prettige manier van ontspanning en vrijetijdsbesteding gezien. Daar zijn in deze tijd van het jaar ook mooie paddenstoelen te zien.
Aflandige wind
Een snelle blik op de weerkaarten laat zien dat het prachtige najaarsweer wordt veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied boven Rusland. Wij liggen aan de flanken van dit systeem in een stevige zuidoostenwind. De meeste wind wordt verwacht op de Wadden, waar het af en toe krachtig (6 Beaufort) kan waaien. Een zuidoostenwind noemen we een aflandige wind en deze is nu de veroorzaker van het koude en gure gevoel.
Het mooie weer wordt veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied boven Rusland. Hierdoor waait er in ons land een zuidoostenwind.
De wind is namelijk afkomstig uit de gebieden waar het klimaat meer dan bij ons op een landklimaat lijkt. Nederland zelf ligt in een zeeklimaat, waar de zee een matigende invloed heeft op het weer. In Centraal-Europa is dus minder sprake van deze matigende factor. Een wind uit die regio betekent dat het weer in Nederland soms ook wat meer aan het weer in een landklimaat doet denken.
Frisjes
Het ontbreken van een matigende zee is momenteel een reden voor lagere temperaturen in Centraal-Europa. Op dit moment is de zee namelijk relatief warm. Ook is er de afgelopen tijd vanuit het noorden koude lucht de regio binnengestroomd. Daarnaast komt de zon overdag geleidelijk lager aan de horizon te staan, waardoor de zonnestralen steeds meer kracht verliezen.
In Centraal-Europa heeft men meer te maken met een landklimaat en daar zijn de maximumtemperaturen momenteel dan ook lager dan in ons land.
Die koude lucht uit de gebieden in Centraal-Europa wordt door de zuidoostenwind onze kant op geblazen. Door deze wind is het behoorlijk fris. Maar dat is niet het enige. Door het ontbreken van een zee in Centraal-Europa is de lucht ook relatief droog. Door deze droge lucht voelt het niet alleen koud, maar ook droog en schraal aan. Veel mensen merken dit vooral aan het uitdrogen van hun lippen en dan is lippenbalsem een ware uitkomst.
Luchtvochtigheid en temperatuur
Op een aantal plaatsen net ten zuidoosten van ons land is de luchtvochtigheid overdag soms nog geen 50 procent. Deze luchtvochtigheid is afhankelijk van zowel de temperatuur als de dauwpuntstemperatuur. Deze dauwpuntstemperatuur geeft aan bij welke temperatuur de lucht verzadigd is. Daarmee bedoelen we dat de lucht niet meer waterdamp kan bevatten. De luchtvochtigheid is dan 100% en bij het bereiken van die temperatuur begint de in de lucht aanwezige waterdamp te condenseren.
Ook is de luchtvochtigheid ten zuidoosten van ons soms laag.
Deze luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperatuur en de dauwpuntstemperatuur. Deze dauwpuntstemperatuur bedraagt momenteel zo’n 0 tot 4 graden.
Hier ziet u de verwachte maximumtemperaturen voor vandaag (dinsdag). Op het moment dat deze worden bereikt, is de luchtvochtigheid het laagst. Het verschil tussen de temperatuur en de dauwpuntstemperatuur is dan immers het grootst.
Hoe verder de temperatuur en de dauwpuntstemperatuur uit elkaar liggen, hoe droger de lucht. Warmere lucht kan immers meer waterdamp bevatten. Momenteel bedraagt de dauwpuntstemperatuur zo’n 0 tot 4 graden. Door de dag heen verandert deze waarde, zolang we in dezelfde luchtsoort blijven zitten, nauwelijks. De temperatuur doet dat wel, die loopt immers in de loop van de dag op tot zijn maximum. Dit betekent dat bij het bereiken van de maximumtemperatuur de luchtvochtigheid het laagst is.
Bron: Meteo Consult