Eilanden in de Stille Oceaan moeten zich nu al voorbereiden op de gevolgen van global warming. "Tegen 2100 zie ik maar weinig van die eilanden nog bewoonbaar zijn", zegt professor Patrick Nunn van de universiteit van de South Pacific in Fiji. Hij vindt dat de eilanden op de klimaatconferentie in Kopenhagen al om hulp moeten vragen.
Zeeniveau
Nunn is gespecialiseerd in de klimaatverandering en leidt momenteel een conferentie waar 14 Pacifische landen samenkomen om hun strategie voor de klimaattop te bespreken. "Tegen het einde van de eeuw zou het zeeniveau met een meter kunnen stijgen", zegt hij. Vele eilandjes kennen nu al overstromingen door het stijgende zeeniveau.
Verhuizen
Op de laagst gelegen eilanden (Marshall Islands, Kiribati en Tuvalu) zal het onmogelijk worden om te wonen. "De grootste uitdaging is beleidsmakers overtuigen dat de levenswijze van mensen in deze gebieden moet veranderen. Verhuizen is een van de moeilijkste dingen waarover moet worden gepraat. Je moeten mensen overtuigen dat ze niet langer kunnen wonen in een huis waar ze al eeuwen wonen", aldus Nunn.
2020
Het probleem beperkt zich ook niet tot de kleinste eilandjes. Ook bepaalde delen van Viti Levu, het belangrijkste eiland van Fiji, is heel kwetsbaar voor overstromingen. Op die plaatsen is verhuizen de enige optie en daar moeten regeringsleiders op tijd mee beginnen. "Als we een volksverhuizing tegen 2050 willen uitvoeren, moet er in 2020 al een plan op tafel liggen."
Dakloos
Catsen Nemra, hoofdsecretaris van de regering van de Marshall Islands, weet waarover Nunn spreekt. In zijn land werden vorig jaar 700 mensen dakloos toen een reeks golven in combinatie met hoog water op de kusten sloegen. "Mensen werden dakloos, huizen werden vernield, er was schade voor één miloen dollar en gewassen werden vernield door het zoute zeewater."
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:27 uur, door Joyce.s