De vermaarde bioloog Ian Redmond, VN-ambassadeur om de grote apen te redden, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. De man, die opgeleid werd door Diane Fossey en Sigourney Weaver leerde grommen als een zilverrug voor de bekroonde film 'Gorilla's in the Mist', zegt dat de gorilla en andere grote aapachtigen wel eens de grote redders van onze planeet zou kunnen zijn. Het dier is volgens Redmond op dit moment ons beste wapen tegen de opwarming van het klimaat.
Bossen planten
Redmond laat van zich horen naar aanleiding van de grote klimaattop in Kopenhagen in december, waar de wereldleiders hopelijk drastische maatregelen zullen nemen om de globale temperatuurstijging een halt toe te roepen. Eén van de zaken die daar onderhandeld zal worden, is de herbebossing van gekapte regenwouden in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Azië. Maar volgens Redmond is het dom om gewoon een pak geld te geven voor alleen de aanplant van nieuwe wouden.
Tuinmannen van het woud
Het kan veel efficiënter en vooral veel goedkoper zegt de bioloog, die zijn stempel drukte op meer dan 50 BBC Wildlife documentaires. Hij noemt gorilla's en andere grote aapachtigen de 'tuinmannen van het woud'. Geen enkel ander dier kan volgens hem sneller zorgen voor een grote heraangroei van omgehakt regenwoud. Dat komt omdat de apen door gewoon hun gevoeg te doen al dat plantwerk voor ons kunnen doen. In hun uitwerpselen zitten namelijk dingen die zaden van planten en bomen doen ontkiemen.
Hoe meer apen, hoe meer kaka, hoe meer bomen
De logica is als volgt: hoe meer apen in het bos, hoe meer er gekakt wordt, en hoe meer bomen en planten er zullen groeien. Wouden en de zeeën zijn de twee grootste verwerkers van CO2 en andere broeikasgassen. Er is uitgerekend dat mits een bijkomende investering van 15 miljard euro per jaar om extra bomen te planten, gekoppeld aan een geleidelijke afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen over een periode van 30 jaar, de opwarming beperkt zou kunnen worden tot 3 à 4 graden. Wat overlevingsperspectieven biedt voor de mens en de helft van alle andere bestaande soorten.
Meer dan ornamenten
Als we dus dat geld voor een groot stuk in de bescherming van de bedreigde apen steken, dan redden we niet alleen die dieren, maar waarschijnlijk ook onszelf. "We moeten eens leren inzien dat dieren niet alleen schattige of spectaculaire ornamenten zijn. Niet alleen interessante 'dingen' om te bestuderen. We moeten leren dat ze een essentiële rol spelen in ecosystemen", zegt Redmond.
Wilde olifanten zijn ook dieren die kunnen zorgen voor een natuurlijke aangroei van de wouden als we ze beschermen volgens Redmond. Ze zijn interessant omdat ze in tegenstelling tot de apen enorme afstanden afleggen.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:27 uur, door Joyce.s