De meteoor die honderden mensen dinsdagavond zagen of hoorden, is geregistreerd door de seismometers van het KNMI. Het stuk steen spatte uiteen boven het noorden van Nederland of boven de Noordzee en veroorzaakte een knal die schokgolven voortbracht.
De knal kan zijn teweeggebracht door een explosie van de meteoor of doordat hij sneller dan het geluid -ruim 1200 kilometer per uur- bewoog. Het KNMI weet nog niet welke van de twee de oorzaak is, maar metingen lijken uit te wijzen dat het gaat om een explosie, omdat eerder signalen zijn geregistreerd in Noord-Nederland dan in De Bilt.
Waarnemingen duiden erop dat de baan van de meteoor van zuid naar noord liep. Het geluidsfront zou dan ook van zuid naar noord over Nederland moeten gaan en niet andersom. Nader onderzoek moet uitsluitsel geven over de precieze baan van de meteoor.
De seismometers van het KNMI hebben de schokgolven die de aarde rond 19.00 uur bereikten opgevangen. Het instituut kreeg vooral meldingen uit Groningen en de regio Rotterdam. In Groningen heeft de schokgolf in de lucht duidelijke trillingen in de bodem opgewekt.
©Nieuws.nl
Ik kan het wel even vragen aan hem of dat hij zijn verhaal neer wil zetten
Maar whaaw wat een prachtige foto's zie ik hier!!!
Eigenlijk vraag ik mezelf ook af hoe het kwam dat de fotograaf nu net het geluk had om dit prachtig fenomeen op het juiste moment te fotograferen...
Ik zelf heb nooit op het juiste moment mijn fototoestel bij
Sorry voor de late reactie van mij… dit komt doordat ik opeens te druk had met de mailtjes wat ik gekregen heb.
Allereerst wil ik jullie allemaal bedanken voor de complimentjes over mijn foto’s, en ik dank jullie ook voor de goede berichten over mij!!!
Zoals jullie al weten ben ik een amateur fotograaf en mijn naam is Robert Mikaelyan, uit Groningen.
eigenlijk echt amateur ben ik niet want ik heb thuisstudie gevolgd en vervolgens houd ik mij regelmatig bezig met het fotograferen. Wegens de omstandigheden blijf ik meestal in mijn eigen regio te fotograferen, deze keer bij voormalige suikerunie in Groningen.
Ik was ongeveer een half uur bezig met het fotograferen van suikerunie gebouw, regelmatig stond ik mijn foto’s te beoordelen of ze mooi zijn geworden wat ik op dat moment gemaakt had. Ik heb een dik geluk gehad dat ik op dat moment niet bezig was met het fotograferen van gebouw want dan zou ik de meteoriet niet meer kunnen zien.
Even later draaide ik me om en zag plotseling een razendsnelle licht verschijnen in de lucht, toen geen enkel tijd verloren om foto’s te maken. Ik wist op dat moment niet dat het een meteoiet is en heb snel foto’s genomen vanuit de hand.
Ik heb twee snelle handelingen gedaan!
Maximaal ingezoomd, met mijn lensbereik 200 mm dus.
De belichtingsknop snel naar recht gedraaid voor een korte sluitingstijd, omdat ik de instellingen nog op 1/30 had en is toen 1/200 geworden, (vandaar een blauw achtergrond) het is mij ook nog snel gelukt. Dit alles heeft mij 2 seconden gekost.
Vervolgens met mijn camera de meteoriet gevolgd en achter elkaar foto’s genomen tot hij verdween.
In totaal 6 shots binnen 3 seconden. Eerste 3 foto’s binnen 1 seconde, met daarbij 1 seconde vertraging en daarna laatste 3 foto’s binnen 1 seconde, dus in totaal 3 seconde voor 6 foto’s gereed.
Hier een volgorde per secondes: eerste 3 foto’s 26,26,26, en laatste 3 foto’s 28,28,28.
Dit alles heeft mij in totaal 5 seconden gekost vanaf het moment toen ik hem zag verschijnen tot dat hij weer verdween! Volgens veel mensen heb ik een nieuw wereldrecord gehaald.. maar ja, hopelijk krijg ik dat nog te horen???
Nadat ik de foto’s had gemaakt stond ik verbaast in de lucht te kijken en was een beetje geschrokken van dat geluid en snelheid, ik dacht eerst een UFO crash.. Even later de foto’s teruggekeken op de camera en zag deze bijzondere foto’s wat ik nooit meer zal vergeten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
later in de avond kwam ik thuis en legde de cameratas andere kant en zat rustig TV te kijken. Toen kwam ik achter dat er een meteoriet is geweest, zo ook de foto’s gepubliceerd.!
Mensen die nog vragen / opmerkingen hebben kunnen mij gerust vragen.
Ik zal regelmatig op deze forum komen bezoeken en en kijken naar de mooie foto's die allemaal geplaatst worden door andere leden.. Ik vind Onweer Online een hele leuke site en heb de website onder mijn links geplaatst zodat ik en mijn bezoekers regelmatig hier komen kijken
Groeten
Misschien dat deze site je ook geïnspireerd hebt om bliksems en mooie wolken te fotograferen dan hebben we weer een geweldige fotograaf erbij.
Welkom bij O&O.
De meteoor die op 13 oktober op grote schaal in Nederland is gezien of gehoord is ook door de seismometers van het KNMI geregistreerd. Uit onderzoek is gebleken dat het infrageluid (onhoorbaar geluid met frequenties lager dan 20 Hz) van deze vuurbol tot in Kazakhstan gemeten.
Het KNMI heeft een uitgebreid seismisch meetnetwerk in het noordoosten van Nederland voor het registreren van aardbevingen. Maar in dit geval hebben de seismometers trillingen gemeten die niet van beneden kwamen, maar van boven. De meteoor heeft boven het noorden van Nederland of boven de Noordzee een knal veroorzaakt, waarbij schokgolven in de lucht zijn gegenereerd. Deze schokgolven hebben het aardoppervlak bereikt en hebben de trillingen doorgegeven aan de aarde.
De knal kan veroorzaakt zijn door een explosie van de meteoor of doordat hij zich sneller voortbewoog dan het geluid. Op dit moment is nog niet duidelijk welke van de twee de oorzaak is. De metingen van het KNMI in het noorden van Nederland en in De Bilt lijken te wijzen op een explosie, omdat eerder signalen zijn geregistreerd in Noord-Nederland dan in De Bilt. Alle visuele waarnemingen duiden erop dat de baan van de meteoor van zuid naar noord over Nederland lag. Het golffront van het sneller dan het geluid vliegen zou dan ook van zuid naar noord over Nederland moeten gaan en niet andersom. Nader onderzoek aan de hand van de gegevens die worden verzameld moet uitsluitsel geven over de precieze baan van de meteoor.
Het KNMI heeft voornamelijk meldingen gekregen uit Groningen en uit de regio Rotterdam. In een aantal van de meldingen uit Groningen wordt gevraagd of er een aardbeving heeft plaatsgevonden, wat erop duidt dat de schokgolf in de lucht duidelijke trillingen in de bodem heeft opgewekt.
©KNMI