De voorbije weken hebben enkele zware aardbevingen op verschillende plaatsen in Azië brokken gemaakt. Wetenschappers beginnen zich af te vragen of er een verband tussen de aardbevingen bestaat. Eerst trilde de grond in Indonesië en Samoa op dezelfde dag. Kort daarop werd ook Vanuatu door elkaar geschud.
Tsunami
De schade die de aardbevingen aanrichtten, was aanzienlijk. Zeker 184 mensen kwamen om het leven toen een tsunami op Samoa inbeukte. Slechts enkele uren later werd het Indonesische Padang in puin geschud door een andere aardbeving. Vorige week werd gevreesd voor een nieuwe tsunami na een aardbeving voor de kust van Vanuatu. Duizenden mensen lieten alles achter en vluchtten weg van de kust.
Toeval?
Drie zware aardbevingen op zo'n korte tijd, toeval of niet? Specialist Gary Gibson begint te twijfelen en gaat op zoek naar een verband tussen de aardschokken. "Ik kan dit niet langer als toeval beschouwen. Maar tot nu toe is niemand er in geslaagd om met een goede verklaring op de proppen te komen."
10.000 kilometer
Ook de afstand tussen de aardbevingen is opvallend. Tussen het rampgebied in Indonesië en dat van Samoa ligt bijna 10.000 kilometer. Volgens Huilin Xing van de Universiteit van Queensland zou de Australische tectonische plaat de eerste aardbeving veroorzaakt hebben, en kort daarop een tweede. "Het is niet normaal dat twee aardbevingen met zo'n kracht op enkele uren tijd toeslaan", zegt Xing.
Indrukwekkend
Wat het nog indrukwekkender maakt, is dat enkele minuten voor de aardbeving in Vanuatu een andere zware schok de Filipijnen trof. "Dit is opmerkelijk. Ik hou me al 30 jaar met aardbevingen bezig en dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Gibson. "We hebben er geen verklaring voor, maar ik denk dat er iets is wat we nog niet weten. En ik zal blijven zoeken."
Typisch
Kevin McCue, voorzitter van de 'Australian Earthquake Engineering Society', gelooft niet dat de aardbevingen elkaar veroorzaakt hebben. "Dit is nu eenmaal typisch voor aardbevingen. Op korte tijd gebeurt er heel veel en dan is het weer maanden wachten op de volgende zware aardbeving. Maar ik ontken niet dat er misschien wel meer aan de hand is. We weten niet wat er zich daar beneden allemaal afspeelt."
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:41 uur, door Joyce.s
Tektonisch platen (vergeef me als ik verkeerd schrijf) drijven rond en de ene wordt onder de andere geduwd waar door soms schokken ontstaan deze doen de aarde op die plek beven. Nu is zo en rand niet slechts centimeters groot maar eerder vele honderden kilometers lang. De kans dat er dus op meer plaatsen kort na elkaar aardbevingen plaatsen vinden lijkt mij groot. Net zo goed geld dat de kans op 1 of meerdere vulkaan uitbarstingen ook mogelijk zijn.