Wetenschappers zijn er in geslaagd om het CO2-gehalte in onze atmosfeer in kaart te brengen van de afgelopen 20 miljoen jaar. En het nieuws is niet goed: zelfs met een drastische (en in principe onhaalbare) ingreep die broeikasgassen doet pieken op 450 ppm (deeltjes per miljoen) zal het ijs op de Zuidpool smelten. Want uit data van die afgelopen 20 miljoen jaar blijkt dat wanneer het CO2-gehalte zich op het huidige niveau, er een gemiddelde temperatuurstijging van 3 tot 6 graden plaatsvond en een stijging van het zeeniveau tussen 25 en 40 meter.
Boren tot in het mioceen
Het onderzoek werd verricht door een team onder leiding van Aradhna Tripati van de University of California in Los Angeles (UCLA) en de resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Science. Tot nu hadden we een accuraat zicht op de samenstelling van onze atmosfeer de jongste 800.000 jaar. Maar Tripati en haar team zijn er vanop het boorschip Joides Resolution in geslaagd om stalen boven te halen die teruggaan tot het mioceen, 20 miljoen jaar geleden.
Vulkanen
Aan het begin van het mioceen was de CO2-concentratie ongeveer 400 ppm. Ze begonnen pas te zakken 14 miljoen jaar geleden, wat leidde tot de vorming van de ijskap op de Zuidpool en de Noordpool. Toen reden er uiteraard geen auto's en waren er geen fabrieken, laat staan mensen. De CO2-overvloed kwam waarschijnlijk van aanhoudende vulkanische activiteit in het Columbia-bassin in Noord-Amerika, waar voortdurend lava vloeide gedurende die periode. De jongste miljoenen jaren schommelde het CO2-gehalte tussen 180 en 280 ppm. Sinds de industriële revolutie gaan de concentraties weer pijlsnel omhoog; ze zullen de 400 ppm bereiken voor 2020.
40 meter
"Wat we nu aantonen is, dat gedurende de laatste periode dat CO2-niveaus structureel op het niveau zaten van waar we vandaag aan zitten, er geen ijskappen waren en dat het zeeniveau tot 40 meter hoger lag", zegt Aradhna Tripati. "Of: we staan erg snel voor beduidende veranderingen aan onze ijskappen." De CO2-niveaus van 400 ppm leidden in het verleden tot gemiddelde temperatuurstijgingen van zes graden op onze planeet.
"Niet goed van de resultaten"
Jonathan Overpeck, mede-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat de Verenigde naties adviseert over klimaatverandering, zegt "niet goed te zijn van de resultaten" van dit nieuwe onderzoek.
"Wie nu nog twijfelt aan global warming en de samenhang met broeikasgassen, moet deze studie maar eens lezen", aldus Overpeck, zelf wetenschapper aan de Universiteit van Arizona.
Politici
Wat de studie extra beangstigend maakt is dat de waarden die in het verleden leidden tot zo'n extreme klimaatshift lager liggen dan wat algemeen aanvaard wordt als voldoende om de opwarming onder controle te houden. De meeste scenarios die nu circuleren in politieke kringen gaan uit van een piek op 510 ppm CO2 om daarna te stabiliseren op 450 ppm. Dat, zo ging men ervan uit, zou de opwarming beperken tot maximum 2 graden. Om dat te halen zouden we onze uitstoot van CO2 moeten inkrimpen met 70 procent in goed twintig jaar. De politici denken voorlopig aan een inkrimping van 8 tot 14 procent in die periode.
Cold turkey
Wat nu op tafel wordt gegooid, impliceert echter dat we in dat scenario het absoluut niet gaan redden. Met deze nieuwe gegevens lijkt de enige oplossing een snelle 'cold turkey', een complete stop van fossiele brandstof om dan maar te hopen dat in de honderd jaar die onze zeeën nodig hebben om het teveel aan CO2 dat nu in onze lucht zit weg te werken, de temperatuur op aarde niet met meer dan 3 graden toeneemt. Over een uitdaging gesproken.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Als het gebeurd, gebeurd het toch wel. Probeer de hele wereld maar eens op 1 lijn te krijgen, om nog maar te zwijgen van de landen met opkomende economie. Vergeet het maar!
Tevens heeft de natuur nog het meest de hand in uitstoot, met bijv. Vulkaan uitbarstingen....
Het zal mijn tijd wel duren. Het klinkt egoistisch, maar blijf realistisch! | Gewijzigd: 12 oktober 2009, 09:17 uur, door Romani