De afgelopen dagen schreven we al over het winterweer in Lapland en gisteren verscheen er een verhaal over de eerste sneeuwval in het Alpengebied na het zomerseizoen. Vandaag bekijken we de gehele Europese weerkaart om te zien waar het winter, herfst en zomer is.
Om een globaal beeld te krijgen van het Europese weerbeeld in de aankomende week, beperken we ons tot de weerkaart van woensdag. Deze kaart staat links van dit artikel. Het gaat om een weerkaart voor ongeveer 5 km hoogte. De kleuren geven aan hoe warm, of beter gezegd, hoe koud het is op die hoogte. We zien dat een bel zeer koude lucht berekend wordt boven Centraal-Europa met temperaturen die teruggaan naar -34 à -35 graden. Warme lucht treffen we aan nabij de Britse Eilanden met op dezelfde hoogte “slechts†10 tot 12 graden vorst. Boven de Britse eilanden ligt een hogedrukgebied (gevuld met warme lucht). Boven Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Servië ligt als tegenhanger een actief lagedrukgebied. Tussen beide druksystemen in waait in ons land een noordenwind, zowel aan de grond als op grote hoogte. Eén ding is al duidelijk, nazomerweer zit er in ons land voorlopig niet in.
Weerkaart voor aanstaande woensdag. Op 5 km hoogte is het in Centraal-Europa behoorlijk koud. Dat zorgt in dit deel van Europa voor wisselvallig en koud oktoberweer met op diverse plaasten sneeuw. Koud is het ook in Scandinavië. Hogedruk vinden we boven de Britse eilanden.
Rust in Zuidwest-Europa
Onder de vleugels van het Britse hogedrukgebied is het in het zuidwesten van Europa rustig met zelfs flink wat ruimte voor de zon in grote delen van Portugal, Spanje en Portugal. Vooral op het Iberisch schiereiland is het nog warm. In Andalusië wordt het nog met gemak 30 graden en langs de kust stijgt het kwik naar 23 tot 27 graden. Prima (na)zomerweer dus in deze regio. Ten noorden van de Pyreneeën is dat overigens een ander verhaal. De zon breekt weliswaar goed door, maar met een noordenwind gaan de temperaturen merkbaar omlaag en in de Rhônevallei steekt er een gure Mistralwind op. De Britse eilanden kunnen een paar kalme oktoberdagen verwachten. Nevel en mist zijn lokaal hardnekkig, maar verder is het op veel plaatsen droog met ’s middags een aangename 15 of 16 graden.
Koud in Scandinavië
Zoals we vrijdag al schreven, is het in het noorden van Scandinavië al volop winter. De afgelopen dagen vroor het boven een sneeuwdek van 10 tot 20 cm op sommige plaatsen meer dan 15 graden en vanmorgen verscheen zelfs de eerste -20 op de kaarten. Dit was in het Zweedse Pajala A, gelegen aan de grens met Finland. De kou is inmiddels ook afgezakt naar het zuiden van Scandinavië. Zelfs nabij Oslo en Stockholm komt het de komende dagen tot vorst in de nacht en in de omgeving van Helsinki valt maandag sneeuw.
Kou zakt verder af
De verplaatsing van de koude lucht zet verder door. Zoals we aan het begin al aangaven, komt er uiteindelijk een bel met koude lucht boven Centraal-Europa te liggen. Die gaat de eerste sneeuw opleveren aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwgrens komt uiteindelijk in steeds meer dalen terecht. Later in de week lijkt het in het Alpengebied even droog te worden, maar richting volgend weekend zit er alweer nieuwe sneeuw aan te komen. Sneeuw gaat er ook in het middelgebergte vallen. Niet in de berggebieden dichtbij huis, maar wel in het Beierse Woud en verder richting Tsjechië en Slowakije. De Karpaten kunnen de komende week zelfs een echte winterweek verwachten met op zo’n 1500 meter in de middag temperaturen rond -5 en ’s nachts soms 10 graden vorst. Daarbij valt er de gehele week geregeld sneeuw.
Nederland krijgt niet meer dan een schampschot mee van de kou die naar het midden van Europa afzakt. Onder invloed van het hogedrukgebied is het een aantal dagen droog met een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Vooral rond het midden van de week klaart het even goed op en bij een wat wegvallende wind, koelt het in de nachten flink af. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we woensdag- en/of donderdagochtend in het binnenland voor het eerst na het zomerseizoen met vorst te maken. Voor het oosten van het land staan nu temperaturen uit van -1 a -2 graden.
De minimumtemperatuur voor aanstaande woensdagochtend. Langs de oostgrens worden temperaturen verwacht die net iets onder het vriespunt zakken. De eerste vorst na het zomerseizoen lijkt een feit.
Overdag blijft de temperatuur in de berggebieden onder nul steken terwijl ook in Lapland zogenaamde ijsdagen worden verwacht. Warmte vinden we boven het Iberisch schierieland en op van Cyprus.
Zomer trekt zich terug
Met het afzakken van de kou, komt de warmte in Zuid-Europa ook onder druk te staan. In Portugal en Spanje valt dat wel mee, maar in Italië wordt het vanaf dinsdag goed zoeken naar plaatsen waar de maximumtemperatuur nog rond 20 graden weet uit te komen. Buien drukken daar de temperatuur en lokaal pakken deze fors uit, met mogelijk wateroverlast tot gevolg. Ook Griekenland kan enkele buien verwachten. Maandag is dat vooral in het uiterste noorden het geval, dinsdag krijgen ook de meeste eilanden met onweersbuien te maken. Na een vrij rustige woensdag, volgen donderdag opnieuw felle buien.
Neerslagverwachting voor de komende vijf dagen. Vooral Midden-Europa en het oostelijk Middellandse zeegebied kunnen veel regen verwachten. Aan de noordkant van de Alpen valt sneeuw, maar ook in de bergregio's van Tsjechië, Polen en Slowakije is dat het geval. De buien in Italië, Kroatië en Griekenland kunnen lokaal wateroverlast opleveren.
Werd het zaterdag in de buurt van Athene nog 30 graden, rond het midden van de week wordt het niet veel warmer dan een graad of 20. Op de eilanden is het over het algemeen iets warmer. Grote delen van Europa krijgen in meer of mindere mate te maken met de bel koude lucht die afzakt naar onder andere Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Cyprus is het enige deel van Europa, waar er de komende vijf dagen geen verandering valt te verwachten in het huidige weer. Het blijft hier voorlopig zonnig, droog en met 27 tot 30 graden ook zomers warm.
©Meteo-Consult