Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 oktober 2009, 12:55 uur | Bericht #53638
Invloed van warme zee op buien

In de herfst valt de meeste regen aan de kust, in drie maanden zo'n 60 tot 100 mm meer dan in het binnenland. Zeker in koude van de Noordpool afkomstige lucht is het warme zeewater is een belangrijke bron voor buien. De temperatuur van het zeewater en de lucht daar vlak boven is dan veel hoger dan de temperatuur op grotere hoogte. Daardoor ontstaan enorme (onweers)wolken waaruit het flink kan regenen. De buienactiviteit langs onze kust wordt in het najaar gevoed door de warme Noordzee, maar ook het zuiden van Europa kent het verschijnsel. In het gebied van de Noordzee trekt het slechte weer meestal weer snel weg maar boven de Middellandse Zee kan het een stuk hardnekkiger zijn. Hier ontbreekt een sterke stroming om het buiengebied snel te verplaatsen en kan de buienstoring dagen achtereen voor onafgebroken zware plensregens zorgen.



Wanneer de depressie Zuid-Europa nadert draait de wind daar eerst naar het zuiden. Daarmee wordt zeer warme lucht aangevoerd van zuidelijke breedten. Achter depressie draait de wind naar noordwest tot noord en daarmee stroomt de koude lucht zuidwaarts. In het overgangsgebied tussen de zeer warme en veel koudere lucht ontstaan buienstoringen die enorme hoeveelheden regen kunnen achterlaten. Vooral daar waar de lucht tegen hellingen wordt gestuwd regent het hard. De lucht wordt gedwongen te stijgen wat de buienactiviteit bevordert.

Na een warme zomer is de zee ook heel warm en duurt het een tijd voor de watertemperatuur weer normaal is. Water verandert langzamer van temperatuur dan lucht. Hoe groter de temperatuurverschillen tussen lucht en zee, hoe groter de buienactiviteit. In ons is de invloed van het warme Noordzee water niet alleen merkbaar aan de regen maar ook in de nachtelijke temperaturen. Wanneer de lucht 's nachts sterk afkoelt geeft de zee warmte af waardoor de luchttemperatuur minder daalt. Zo bedraagt in Vlissingen de gemiddelde minimumtemperatuur in september 12,8 graden. Dat is liefst 4 graden warmer dan in Eelde.

Uit onderzoek blijkt dat in het gebied van de westelijke Middellandse Zee de kans op een natte herfst na een warme augustus niet per sé groter is dan na een normale zomer. Ook in de temperatuur is dat effect niet vast te stellen; op een warme zomer volgt lang niet altijd een warm najaar. In ons land is dat net zo. Het seizoenseffect met een natter najaar aan de kust is wel merkbaar in de neerslagcijfers maar als de zomer opvallend warm is geweest hoeft dat niet te betekenen dat er in het najaar aan de kust nog meer buien gaan vallen. Of dat gebeurt hangt van heel veel factoren af. Wel blijkt uit onderzoek dat in een warmer klimaat de neerslagextremen toenemen. Uit berekeningen blijkt dat de maximale uurintensiteit van de neerslag per graad opwarming met 14procent kan toenemen.

©KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 129 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 129, lezen 10 mensen het topic "Jaarwisseling 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden