Schreven we gisteren al over de eerste sneeuw in Scandinavië, aankomende week krijgen de pistes in de Alpen naar verwachting hun eerste portie sneeuw van dit najaar. Dit is aan de vroege kant. En er is grote kans op veel neerslag in korte tijd, vooral aan de noord- en westzijde van het Alpenmassief.
Koudeput
Een lagedrukgebied gevuld met koude lucht, een heuse koudeput, is namelijk van plan vlak na het weekend over de Alpen naar Italië te trekken. Op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur naar waarden om het vriespunt. Aan de achterzijde van de koudeput draait de wind namelijk naar noordelijke richtingen en zodoende stroomt koude lucht, afkomstig uit Noord-Europa, binnen. De toegesnelde lucht is daarnaast vochtig en botst tegen de Alpen aan, zodat er sprake zal zijn van stuwingsneerslag. Hierdoor zijn in korte tijd grote neerslagsommen mogelijk. Ook in het noorden en midden van Scandinavië wordt tegen die tijd veel sneeuw verwacht. Zie de kaartjes hieronder. Overigens is dit geen ongebruikelijke situatie voor de tijd van het jaar, misschien wel wat aan de vroege kant.
De te verwachten weerkaart van a.s. dinsdag. Een afgesnoerd lagedrukgebied (situatie rond 5 kilometer hoogte) oftewel koudeput trekt naar Italië met als gevolg veel neerslag in de Alpen. Vanaf zo'n 1400 meter als sneeuw. De witte gebieden geven aan dat er minstens 1 centimeter sneeuw wordt verwacht.
De te verwachten sneeuwdikte op donderdag. Dit is de gemiddelde visie van de vijftig berekeningen van het Europese model (het zogeheten ensemble). Plaatselijk bijna 50 centimeter sneeuw.
Stijgende waterstanden
In de laaggelegen gebieden in Centraal-Europa valt er nog geen sneeuw en dan hebben we het over de niveaus onder pakweg 1400 meter. De vele regen daar zal het waterpeil in de grote rivieren zoals de Rijn verder laten stijgen. Het einde van de lage waterstanden in Duitsland en ons land lijkt dan ook in zicht. De afgelopen dagen steeg het waterpeil al. Zo zagen we de Rijn bij Lobith stijgen van nog geen 710 cm boven N.A.P. op 5 oktober naar 762 centimeter boven N.A.P. op de 9de. De afgelopen 24 uur is het waterpeil echter weer wat gedaald, om 13 uur vanmiddag stond het waterpeil op 742 centimeter, maar de verwachting is dus dat dat tijdelijk is met de te verwachten situatie van aankomende week.
Het zeer lage water op 27 september. Een bijzondere foto van Karin Broekhuijsen, nabij Doesburg.
Regen van betekenis
Bij ons is er afgelopen nacht in veel gebieden regen van betekenis gevallen. Al waren er wel vrij grote verschillen, her en der ook bij weerstations die niet eens zo gek ver uit elkaar liggen, omdat de regen sterk buiig van karakter was. Hoe dan ook, de meeste regen kwam in Haamstede omlaag: 31 millimeter. En ook in Limburg was het flink nat. Het officiële weerstation Ell noteerde 22 millimeter, Maastricht (bron: hetweeractueel.nl) afgerond 24 mm. In het uiterste noorden en noordoosten van het land viel echter op veel plekken duidelijk minder regen. Neem Bourtange met 0,6 mm, De Kiel in Drenthe met 2 mm en Uithuizen met een aftapping van 3 mm…. Veel meer aftappingen en andere weergegevens kunt u lezen op hetweeractueel.nl De maand is nog maar tien dagen oud en nu al zijn er plaatselijk grote neerslagsommen. Noord-Limburg spant de kroon met in Reuver 115 mm, Roermond en Venlo 113 mm oktoberregen. Dit in tegenstelling tot het uiterste noordwesten van Nederland met op Texel, De Cocksdorp, tot en met vanochtend slechts 14 millimeter....
Foto: Rob Amoureus.
Droge grond
De grond is de droogte nog niet helemaal te boven. Zo ontvingen we gisteren een mailtje van Jaap den Hollander uit het Zeeuwse Haamstede waarin hij schrijft: "In het duingebied nog steeds geen druppel water in de beken en ook op het akkerland geen spoor van water van de overvloedige regen: zo droog is de grond." En soortgelijke berichten krijgen we ook nog uit - onder meer - het noordoosten van Groningen.
©Meteo-Consult
De Alpen krijgen te maken met een eerste winterprik. Maandag sneeuwt het vanaf 1.000 meter hoogte. Boven 1.500 tot 2.000 meter kan er zich een sneeuwlaag vormen van 20 tot 60 centimeter. Sneeuw rond deze tijd van het jaar is niet uitzonderlijk, maar het is wel erg vroeg op het seizoen, zegt weerman Eddy De Mey zondag. Ook dinsdag zal het nog sneeuwen in de Alpen.
Vooraleer het er begint te sneeuwen, zal het regenen in de Alpen. Zondagavond valt er op uitgebreide schaal regen. Tevens treden er rukwinden op van 60 tot 80 kilometer per uur. Op de toppen zijn uitschieters mogelijk tot 130 kilometer per uur. De wind waait uit het noorden en voert steeds koudere lucht aan.
Daardoor daalt het nulgradenniveau en uiteraard ook de sneeuwvalgrens. Maandag zal het dan sneeuwen vanaf 1.000 meter. In de lagere gebieden regent het vrijwel de hele dag.
©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:57 uur, door Joyce.s
Link naar Zwitsers weerbericht: http://meteo.sf.tv/sfmeteo/prognosen_ch_weatherwatch.php
Grote delen van Oostenrijk worden geteisterd door streng winterweer. Bijzonder zwaar getroffen is de deelstaat Stiermarken, waar sneeuwval en winden met orkaankracht sinds dinsdag talrijke ongevallen en schade hebben veroorzaakt. Ook is deels de stroom uitgevallen, meldde de Oostenrijkse omroep ÖRF woensdag. Bij een meetpost bij Salzburg werd in de nacht van dinsdag op woensdag 40 centimeter sneeuwval gemeten. Dat is de grootste hoeveelheid in dit jaargetijde in een kwart eeuw. De sneeuwgrens ligt op 300 meter.
Op meerdere wegen zijn al sneeuwruimers ingezet. In de deelstaat Vorarlberg waren er treinvertragingen, omdat omgewaaide bomen op meerdere plekken het spoor blokkeerden. Volgens meteorologen houdt het winterweer in Oostenrijk aan. De verwachting is dat ook donderdag in delen van het land sneeuw zal vallen.
©De Pers